Neistina

Hamdija Lipovača "izgradio" autoput u RS-u

Hamdija Lipovača, premijer USK

Lipovača je naglasio da je RS odmakla od FBiH u izgradnji autoputeva, te da je voljan da se sa dvije strane poveže s RS. Prvi je od Novog Grada, Prijedora prema Banjaluci i brzom cestom prema Mrkonjić Gradu.

(Nezavisne novine, 7. 10. 2011.)

***

(…) Ništa bolja situacija nije ni u Republici Srpskoj. Gradnja autoputa od Banje Luke do Gradiške traje čitavu vječnost. Prije skoro četiri mjeseca otvorena je prva dionica autoputa koja je duga 5,7 km. Iako gradnja autocesta u BiH ide sporo, direktor Autoputeva Republike Srpske Dušan Topić navodi kako je bitno da se autoceste grade.

(Mojportal.ba, 14. 9. 2011.)

***

(Pitanja i odgovori, zvanični web-sajt JP Autoceste FBiH)

Pitanje: 13.07.2011

Postovani,iskrene cestitke na radu i interaktivnoj stranici. Imam dva pitanja: 1.)koliko je izgradjeno kilometara autoputa do sada u Federaciji Bosne i Hercegovine, te ukoliko znate koliko je izgradjeno autoputa na Koridoru Vc u RS-u? ” 2.) Koliko kosta izrada jednog kilometra autoputa, i mozete li tu cifru uporediti sa zemljama u regionu? Unaprijed hvala

Odgovor:

Hvala na čestitkama! Odgovori na Vaša pitanja:
1) Do sada je u promet pušteno 37,5 km autoceste kroz Federaciju Bosne i Hercegovine (Jošanica-Kakanj) a u izgradnji je još 16,1 km (Drivuša-Zenica), a na koridoru Vc kroz RS nije bilo izgradnje.

Komentar:

Nepoznato nam je kojom je računicom premijer USK Hamdija Lipovača došao do informacije da je “RS odmakla u izgradnji autoputeva od FBiH”, jer je iz priloženih informacija i više nego jasno da je RS skoro pa “crna rupa” regiona. Premijeru savjetujemo da konsultuje relevantne informacije prije davanja izjava, a RS-u i FBiH želimo brzu gradnju autoputeva, na zadovoljstvo građana BiH.

Pitajte Istinomjer!