Neistina

Hadžiemrićevo vrbovanje u Travniku

Admir Hadžiemrić
Admir Hadžiemrić

“Mi nismo otišli tamo (na Plavu vodu) i posjekli vrbe zbog toga što su nam smetale, već zbog toga što su veoma stare, truhle i predstavljale su opasnost od rušenja. Prošle godine na tom mjestu se srušilo stablo koje, srećom, nije ugrozilo posjetioce i stanovnike. Nakon toga smo napravili plan uklanjanja starog drveća u cijelom gradu, koje predstavlja opasnost. Nažalost, to smo morali uraditi iz sigurnosnih razloga. Možda postoji propust što nismo upoznali građane o ovom slučaju”, pojašnjava načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić za naš portal te dodaje kako ovo nema nikakve veze sa eksploatacijom vode iz tog dijela.

(Klix.ba, 11. 3. 2013. – 10:54 h)

“Vođeni iskustvom od prije sedam, osam godina kada je grana koja je pala kod Doma zdravlja u Travniku ubila dijete, građani su odlučili uputiti zahtjev općini za uklanjanje opasnog drveća u užoj gradskoj zoni Travnika. Dakle, sve ovo je urađeno na zahtjev građana Travnika. Poučeni svim negativnim iskustvima od ranije, odlučili smo se na tu aktivnost, jer se radilo o starom, suhom drveću koje se jednostavno moralo ukloniti.”

(Radiosarajevo.ba, 11. 3. 2013. – 13:52 h)

Komentar:

Gotovo nas je uvjerio načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić da ni o čemu drugo ne razmišlja nego o dobrobiti i sigurnosti građana ovog grada, kada je usljed ogromnog interesa javnosti zbog sječe vrba na turističkoj lokaciji Plave vode, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjobosanskog kantona uputilo saopštenje za javnost u kojem je navelo da je cijela stvar obavljena mimo procedure i bez konsultacije sa nadležnim kantonalnim ministarstvom.

„S tim u vezi, napominjemo da je dosadašnja praksa, ali i zakonska obaveza, uklanjanja bilo kakvih stabala sa privatnih i javnih površina na području Srednjobosanskog kantona podrazumjeva i traženje mišljenja Ministarstva koje ovaj put nije ni obaviješteno da će se raditi sječa stabala na izvorištu Plave vode, a da ne govorimo da je Ministarstvo dalo bilo kakavu saglasnost za ovaj čin. Zbog ove, nelegalne sječe, Ministarvo će poduzeti sve neophodne aktivnosti s ciljem razjašnjenja cijelog slučaja“, navodi se između ostalog u saopštenju.

Dakle, Hadžiemrić bi kao načelnik trebao poznavati važeće procedure, a ne donositi odluke uz ličnu evidenciju i konsultacije sa biologom zavičajnog muzeja. Licemjerno je i što se načelnik Travnika poziva na građane, a u isto vrijeme javno priznaje da oni nisu bili upoznati sa planom uklanjanja starog drveća. Pozivanje na građane je postalo svakodnevna pojava, koju političari svih vrsta i uzrasta koriste kao vid utemeljenja, odnosno opravdanja za određene odluke.
Sa jedne strane travnički načelnik je nedosljedan, jer je očito da građane nije obavijestio o sječi vrba, što je dakako morao učiniti, dok se na njih pozivao kada je pravdao svoj postupak.

Sa druge strane izjave koje je Hadžiemrić dao o konsultacijama sa stručnjacima su neistinite, jer ga je u njima demantovalo nadležno kantonalno ministarstvo koje je pojasnilo ja je ovim „grubo prekršeno Rješenja o vodnoj saglasnosti“ iako je načelnik prethodno izjavio „kako ovo nema nikakve veze sa eksploatacijom vode iz tog dijela“.

Da li je Hadžiemrić imao drugih motiva za sječu vrba to će, nadamo se, pokazati aktivnosti koje će preduzeti ministarstvo, a što će Istinomjer i pratiti. No jedno je sigurno, posljednjim potezom je izazvao reakciju građana Travnika koji su ga već glasno pozvali na odgovornost.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!