Neistina

Građanima/kama nisu bili javno dostupni elementi pregovora o izmjenama Izbornog zakona

Izvršna direktorica Evropske službe za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst, koja je u proteklih nekoliko mjeseci boravila u BiH kao medijatorica u pregovorima oko izmjena Izbornog zakona BiH, obratila se predstavnicima/ama medija 17. marta 2022. godine i govorila o prijedlozima oko kojih su okupljene stranke pregovarale.

FOTO: Delegacija EU u BiH

Između ostalog, Eichhorst je izjavila i da su javnosti poznati elementi pregovaračkih paketa:

Građanima ove zemlje itekako su poznati elementi i sadržaj paketa o kojem se razgovara i koji je predmet pregovora i nema potrebe da ih ja sad ovom prilikom ponavljam.

Angelina Eichhorst, 17.3.2022.

Angelina Eichhorst je intenzivne sastanke sa najvišim funkcionerima/kama bh. političkih partija na temu izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH započela u julu prošle godine. U njenom društvu je sve do posljednje faze pregovora bio i specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan Matthew Palmer.

Nakon prve posjete, Eichhorst je sastancima sa domaćim zvaničnicima/ama prisustvovala u oktobru i novembru 2021. godine. Javnost do tada nije dobijala zvanične informacije kakve su uslove pred pregovarače/ice iznijele okupljene strane, da bi krajem novembra Ambasada SAD-a u BiH, putem zvaničnog Twitter naloga, naglasila značaj transparentnosti izbora, rekavši da se “preporuke Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) moraju implementirati, uključujući uklanjanje diskriminatornog jezika, veći nadzor nad izbornom administracijom i zaštitu od krađe glasova”.

Kada je u pitanju pozicija Evropske unije, građani/ke BiH bili su upoznati sa Mišljenjem Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvom u EU iz 2019. godine, u kojem je navedeno da su “potrebne značajne dodatne reforme kako bi se osiguralo da svi građani mogu ostvarivati svoja politička prava, u skladu sa presudom Evropskog suda za ljudska prava (ECtHR) u predmetu Sejdić-Finci”.

Pregovori sa stranim zvaničnicima/ama nastavljeni su krajem januara ove godine, kada su delegacije vodile intenzivne razgovore u Neumu. Tada je Eichhorst ustvrdila kako je “izuzetno važno da vam iznesemo najnovije ažurirane informacije o svim događanjima”, ali je u nastavku samo rekla da se radi o dokumentu dužine 17 stranica, ne objasnivši njegove pojedinosti:

Izuzetno je važno da vam iznesemo najnovije ažurirane informacije o svim događanjima. Iza nas je kvalitetna i dobra diskusija, ostvarena kroz razgovor subjekata koje su nam se pridružili. To je dobra prilika da čujemo različite stavove i viđenja. Nakon sinoćnjih razgovora, danas se diskusija nastavila s temom unaprijeđenja izbornog procesa. Radi se o dokumentu na 17 stranica, koji su timovi suradnika objedinili kroz različita viđenja i ideje. Ti dokumenti će dalje prolaziti stručni uvid i analizu, jako puno posla je pred nama, ali zaista imamo priliku svjedočiti zaista konstruktivnim pristupima i viđenjima svih sudionika. Jako puno posla je pred nama, jako puno tema, nadam se da ćemo imati još priliku da radimo i nadamo se uspješnom ishodu.

Angelina Eichhorst, 28.1.2022.

Posljednja faza pregovora održana je prošle sedmice, od 17. do 20. marta, u prostorijama Delegacije Evropske unije u Sarajevu. U međuvremenu, novoimenovani ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy preuzeo je ulogu Matthewa Palmera u medijaciji pregovora ispred američke strane. Ipak, ni Murphy, kao ni bilo ko od zvaničnika/ca EU, nije se oglašavao o modelu izmjena Izbornog zakona o kojem se pregovara.

Nakon što ni finalni napori nisu urodili plodom, Eichhorst je kao uzrok neuspjeha, između ostalog, iznijela “neslaganje u stavovima između SDA i HDZ-a”. Tada je izjavila da se pregovaralo “na pitanju funkcionalnosti Federacije BiH i utvrđivanja mehanizama deblokade”. Murphy je također ustvrdio da je “odbijanje da se prihvate razumne promjene koje bi unaprijedile funkcionalnost institucija u Federaciji učinilo nemogućim da se postigne izbalansiran dogovor”.

Izdvojenu izjavu Eichhorst o dostupnosti “elemenata i sadržaja paketa o kojem se razgovara” javnosti problematizirala je i Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH, pozvavši “građane kojima je poznat sadržaj pregovaračkog paketa da nas o tome obavijeste”.

Istinomjer je putem upita na adresu Angeline Eichhorst i Delegacije EU u BiH zamolio za pojašnjenje izjave da su građani/ke BiH upoznati sa sadržajem predloženih izmjena Izbornog zakona BiH, ali odgovor do trenutka objave teksta nije stigao.

S obzirom na navedeno, tvrdnju Angeline Eichhorst koju je iznijela u susret prošlosedmičnim sastancima, da su “građanima ove zemlje itekako poznati elementi i sadržaj paketa o kojem se razgovara i koji je predmet pregovora”, Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!