Analize

Građani Sarajeva očekuju nastavak realizacije projekta energetske efikasnosti javnih objekata u KS-u

S ciljem dugoročnog rješavanja problema zagađenja zraka u Sarajevu, Edin Forto, kao tadašnji premijer KS-a, početkom jula 2019. godine u Londonu je potpisao mandatno pismo za implementaciju projekta energetske efikasnosti 40 javnih objekata u KS-u.

Tom prilikom Forto je izjavio:

Korist ulaganja u energijsku efikasnost nije isključivo mjerljiva u novcu. Ovo je ulaganje u zdravlje, održivost i budućnost.

 

Edin Forto, 5. 7. 2019.

Krajem 2019. godine, na sjednici Vlade KS-a uslijedilo je usvajanje liste od 40 javnih objekata kod kojih se planira poboljšati energetska efikasnost, a naredna Vlada KS-a, na čelu sa premijerom Marijom Nenadićem, nastavila je implementaciju projekta.

S tim u vezi, u maju 2020. godine prihvaćeno je kreditno zaduženje kod EBRD-a za projekat energetske efikasnosti javnih objekata.

Krajem jula 2020. godine, ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda je sa Josipom Polićem, predstavnikom EBRD-a, potpisao sporazume o zajmu i grantu Evropske unije, ukupne vrijednosti 10 miliona eura namijenjenih za projekat energetske efikasnosti u Sarajevu. Ubrzo nakon toga, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a Faruk Kapidžić potpisao je ugovor za izradu energetskih audita i detaljne projektne dokumentacije za javne objekte u KS-u. Izradu navedene dokumentacije finansira Vlada Austrije.

 

Ovo je projekt za koji možemo reći da je i prvi konkretan korak u borbi protiv zagađenja. Utopljavanje objekata i smanjenje utroška energije sigurno doprinosi poboljšanju kvalitete zraka. Konzorcij će uraditi kompletno snimanje svih već odabranih objekata. Nakon toga će se, uz planiranu dinamiku projektovanja, utopljavati po deset objekata godišnje. Planirano je da Projekt traje do 2023. godine.

Faruk Kapidžić, 29. 7. 2020.

 

Na službenoj stranici Vlade KS-a sredinom decembra ove godine je objavljena vijest o sastanku delegacije kantonalne Vlade sa predstavnicima EBRD-a. Nakon sastanka, kojem je prisustvovao i ministar Kapidžić, putem zvanične stranice Vlade, kada je projekat utopljavanja zgrada u pitanju, javnost je, pored ostalog, obaviještena da “podugovori još nisu potpisani, jer nije usaglašen okolinski i socijalni plan, koji je dio projektnog ugovora”:

Energetska efikasnost u javnim zgradama, ukupne vrijednosti osam miliona EUR-a kredita i dva miliona EUR-a granta, podrazumijeva sanaciju 40 javnih zgrada s ciljem povećanja energetske efikasnosti, te prelaska na zagrijavanje ekološki prihvatljivim energentima. Podugovori još nisu potpisani, jer nije usaglašen okolinski i socijalni plan, koji je dio projektnog ugovora. Potpisan je ugovor za energetski audit i izradu glavnih projekata.

Vlada KS-a, 21. 12. 2020.

Osvrćući se na ovo pitanje, Edin Forto, mandatar za sastav nove Vlade KS-a, gostujući u programu TVSA, kazao je da je trenutna vlada ovog kantona zaustavila projekat energetske efikasnosti, koji se radi u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

Mi smo pripremili kredit od EBRD-a koji je besplatan. Kad kažem besplatan, nema kamata. Da uložimo u objekte koji su kantonalni, gdje se ulaganje vraća kroz nekoliko godina kroz uštede u energiji. Znači, to je nešto najobičnije, najnormalnije uraditi da takav objekat implementirate. Taj objekat je potpuno stao. To je 20 miliona maraka za 20 velikih objekata u KS-u, gdje bi imali ljepše objekte, utopljene, trošili bi manje energije i povrat investicije bi bio brz, a ne bi plaćali kamate. E, sad neka meni neko kaže zašto je taj projekat stao. Mi ćemo takve projekte odmah otkočiti.

Edin Forto, 24. 12. 2020.

 

S obzirom na to da je glavni grad naše zemlje i krajem novembra 2020. godine ponovo bilježio neslavne pokazatelje najzagađenijeg grada na svijetu, ovakvi i slični projekti energetske efikasnosti kako javnih, tako i svih drugih objekata u KS-u, trebali bi biti među prioritetima, a sve s ciljem smanjenja utroška energije i štetnih čestica koje idu u atmosferu.

Da li će i kada podugovori biti potpisani, te usaglašen okolinski i socijalni plan, ostaje da se vidi, a Istinomjer će i dalje sa pažnjom pratiti sve aktivnosti koje doprinose sistematskom i dugoročnom rješavanju problema zagađenja zraka u Kantonu Sarajevo.

 

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!