Gradiška dobila status grada

Skupština Opštine Gradiška još je 07.03.2017. godine jednoglasno donijela Odluku o pokretanju postupka za dodjelu statusa grada.

Tom prilikom, načelnik ove opštine, Zoran Adžić uvjeren “u pozitivan ishod” najavio je i u kojem roku očekuje da bi potrebene procedure mogle biti okončane:

Smatram da će procedura biti završena najduže za godinu. To će Gradiški omogućiti mnoge prednosti među kojima su prekogranična saradnja i direktan pristup fondovima Evropske unije. Verujem da će biti pojačano interesovanje za investicije u našoj sredini, prvenstveno u privredi.

Zoran Adžić, 07.03.2017.

Augusta 2018. godine Opština Gradiška predala je elaborat o opravdanosti dobijanja statusa Ministarstvu uprave i lokalne samouprave Vladi RS, te najviši izvršni organ ovog entiteta usvojio je Nacrt zakona o gradu Gradiška.

Nedugo zatim, ističući da “nije bilo lako ispuniti sve uslove”, Adžić je još jednom izrazio uvjerenje da opština na čijem je čelu ima sve predispozicije da dobije status grada:

Mi smo imali predispozicije po svojoj veličini, po privrednoj razvijenosti, po broju stanovnika smo imali sve preduslove da dobijemo status grada. S druge strane pomoglo nam je i ministarstvo unutrašnjih poslova zato što je naša stanica javne bezbjednosti već prerasla u PU.

Zoran Adžić, 18.09.2018.

U skladu sa očekivanjima i najavama načelnika Opštine Gradiška, Narodna Skupština Republike Srpske je 31.01.2019. godine usvojila “Nacrt zakona o gradu Gradiška, kojim se uređuje područje, nadležnosti, organi i finansiranje tog grada, kao i Nacrt zakona o izmjeni i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske, kojim opština Gradiška dobija status grada”.

Posljednji korak u procesu izmjene statusa Gradiške napravljen je na Trećoj redovnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj je 14.03.2019. godine “usvojen Zakon o gradu Gradiška kojim se uređuju područje, nadležnosti, organi i finansiranje tog grada, te Zakon o izmjeni i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske radi njegovog usklađivanja sa Zakonom o gradu Gradiška”.

Ovim Istinomjer obećanje Zorana Adžića u vezi dodjele Gradišci statusa grada ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Još nije formirano zajedničko operativno tijelo BiH i Turske za pitanja prometa i infrastrukture

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić održao je u maju ove godine bilateralni...

Prihvaćen zajam za nabavku novih trolejbusa

Prezentirajući bosanskohercegovačkoj javnosti aktivnosti i rezultate Vlade Kantona Sarajevo (KS) u prvih 100 dana njenog rada, premijer Vlade KS, Edin Forto između ostalog je najavio “kupovinu 20...Slijedi faza izgradnje vertikalne konstrukcije otvorenih bazena na Dobrinji

Načelnik Opštine Novi Grad Sarajevo, Semir Efendić još je na novogodišnjoj konfernciji za medije održanoj 30.12.2015. godine, govoreći o planovima za naredni period, pored ostalog najavio i početak...