Ispunjeno

Goražde dobilo izolatoriji za oboljele od novog koronavirusa

Kako je objasnio Eniz Halilović, ministar socijalne politike, zdravstva, raseljenih lica i izbjeglica u Vladi BPK-a odlučeno je da izolatoriji bude u zgradi bivšeg Đačkog doma u Goraždu te je pritom dao konkretne rokove kada će to biti učinjeno.

U naredne dvije do tri sedmice u Goraždu će biti otvoren izolatorij.

Eniz Halilović, 19. oktobar 2020.

Potom su objekat 07. novembra 2020. godine posjetili direktorica i osoblje Kantonalne bolnice u Goraždu. Tom prilikom je izolatoriji predat na korištenje.

Također, o izolatoriju u Goraždu govorila je i Aida Obuća, premijerka BPK-a. Ona je kazala da je formiranjem izolatorija ispoštovana naredba Federalnog kriznog štaba koja se odnosila na to da Kantonalna bolnica mora osigurati 30 posto smještajnog kapaciteta za borbu protiv koronavirusa baš kao i druge zdravstvene ustanove Federaciji BiH.

Napravljen je odjel sa 23 kreveta koji je u funkciji i trenutno je smješteno 10 u bolnici u Goraždu, dok su tri čekaju hospitalizaciju, tako da ostaje praznih još 10 kreveta. Izolatorij je smješten u Đačkom domu i potpuno je opremljen u skladu sa preporukama struke, jer smo slušali specijaliste. U prizemlju tog izolatorija je dodatnih 19 kreveta, ali postoji mogućnost da se poveća broj kreveta, obzirom da ta zgrada Đačkog doma ima još jedan sprat i potkrovlje kapaciteta još 40 kreveta. Ukoliko bude potrebe za povećanjem kapaciteta onda bi mogli širiti smještajne kapacitete.

Aida Obuća, 9. novembar 2020.

S obzirom na to da je izolatorij u Goraždu otvoren u navedenom roku, Istinomjer s tim u vezi obećanje ministra Eniza Halilovića ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!