Neispunjeno

Golić: Zakon o uređenju prostora još uvijek na čekanju

golic_srebrenkaMinistar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a Srebrenka Golić rekla je da bi izmjenama i dopunama Zakona o uređenju prostora i građenju, koje bi trebalo da budu usvojene do kraja godine, definitivno bilo riješeno pitanje legalizacije bespravno sagrađenih objekata, javlja Srna. Naglasila da sadašnja odredba Zakona, koja je obavezala sve jedinice lokalne samouprave da donesu odluke o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, nije dala očekivane rezultate u legalizaciji više od 80.000 bespravno sagrađenih objekata u RS-u.

„Gledaćemo kako to da riješimo, sve zavisi i od javne rasprave i od prijedloga Saveza opština i gradova, ali je sigurno da ćemo sa novim zakonom riješiti taj problem“, rekla je Golić.

(Oslobođenje, 27.02.2012.)

Komentar:

Narodna skupština RS još nije usvojila Izmjene i dopune Zakona o uređenju prostora i građenju iako ih je ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a Srebrenka Golić optimistično najavljivala. Inače nacrt ovog zakona predstavljen je još u avgustu 2012.

Ministrica Golić, zajedno sa gradonačelnikom Banjaluke Slobodanom Gavranovićem, početkom godine je izjavila da će svi zahtjevi za legalizaciju objekata biti važeći na prostoru ove općine, kao i to da će postupci biti vođeni prema novom zakonu koji, napominjemo, još nije usvojen.

Od tada je prošlo više od tri mjeseca i ostaje da se vidi koliko će strpljivi još morati da budu podnosioci zahtjeva. Obećanje ministrice Golić da će dopune Zakona o uređenju prostora i građenja biti usvojene do kraja 2012. godine svakako je ostalo neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!