Formiranje vlasti u Kantonu Sarajevo je moguće bez SDA?

Sastanak i dogovori o formiranju postizborne vlasti na nivou Kantona Sarajevo najavljen je za sutra, 19.10.2018. godine. Inicijator i domaćin sastanka je Naša stranka, a ideja vodilja pregovora ove stranke sa Socijaldemokratskom partijom BiH (SDP) i Demokratskom frontom (DF) jeste formiranje vlasti bez Stranke demokratske akcije (SDA) koja je na Općim izborima 2018. osvojila najviše glasova birača u Kantonu Sarajevo.

Povodom najavljenog sastanka donosimo pregled ostvarenih izbornih rezultata partija koje pretenduju da participiraju u vlasti u KS, a dok čekamo ishod sutrašnjeg sastanka podsjećamo i na neke od najzapaženijih izjava čelnih ljudi Naše stranke, SDP, DF, ali i stranaka koje neće učestvovati na sutrašnjem sastanku.  

Sastanak je zakazan za petak, 19. oktobra, u 10 sati u prostorijama Naše stranke. Za sada je odluka da se pokuša napraviti vlast u sarajevskom kantonu, a nakon toga ćemo za svaki kanton posebno odlučivati.

Peđa Kojović, Naša stranka, 17.10.2018.

Prema posljednjim, preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije BiH (CIK) na dan 17.10.2018. godine, Stranka demokratske akcije (SDA) je na Općim izborima 2018. osvojila najviše glasova birača u Kantonu Sarajevo, i to 53.105 glasova. Sljedeći najbolji rezultat ostvarila je stranka Narod i Pravda sa 29.462 glasova, a zatim slijedi Naša stranka sa 27.905 glasova. Kako sada stvari stoje, osam stranaka imat će svoje zastupnike u Skupštini Kantona Sarajevo, a omjer osvojenih mandata je sljedeći: najviše mandata, njih 10, imat će SDA, Narod i Pravda 6, Naša stranka 5. Po 4 zastupnika trebali bi imati SDP i SBB, 3 DF, dok će NBL imati 2, a BOSS 1 zastupnika. Za parlamentarnu većinu, odnosno za formiranje vlasti u KS, potrebni su potpisi 18 zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo.

DF među prvima je potvrdila da će se odazvati sutrašnjim pregovorima o formiranju vlasti u KS.

Ovo su tek prvi razgovori sa SDP-om i Našom strankom i, evo, meni je drago da prvi put poslije izbora sjednemo sa strankama lijeve orijentacije i vidimo šta ćemo dalje.

CIK BiH nije još objavio zvanične rezultate, i to će otprilike biti za nekih sedam dana. Mi nemamo legitimitet, naravno, da povedemo te razgovore, te stoga očekujemo da to urade naši partneri.

Sead Milavica (DF), predsjednik KODF Sarajevo, 18.10.2018.

Stav SDP-a po pitanju formiranja vlasti u KS javnosti je već poznat, a zvaničnici ove stranke konstantno ponavljaju da su uvjereni u formiranje vlasti bez SDA.

Za razliku od SDA, koja je na svim nivoima zabilježila drastičan pad, SDP je isto tako u Federaciji BiH na svim nivoima zabilježio značajan rast. Mi nismo ništa najavili, već smo samo rekli da je trenutno u pet kantona moguće formirati vlast i bez SDA i HDZ-a.

Damir Mašić, politički direktor SDP-a, 17.10.2018.

U SDP-u BiH najviše su uvjereni da nedavno održani izbori pružaju šansu da se “napokon ukine” vladavina SDA.

Izgleda da ovi izbori pružaju šansu, po prvi put otkako nas je u našem tamnom vilajetu obasjalo svjetlo demokratije, da se u sarajevskoj kotlini demontira trodijelni jednopartijski jednonacionalni koncept vladavine (čije područje, toga vlast). U ovom slučaju ukinuti monopol SDA nad svim društvenim i ekonomskim tokovima u Kantonu Sarajevo.

Svetozar Pudarić (SDP), 17.10.2018.

Treba napomenuti i to da će naredne sedmice poziv za inicijalni susret od Naše stranke dobiti i “svi politički subjekti koji su prešli izborni prag, izuzev SDA i BOSS-a”.

Upravo će ovi sastanci biti prilika da se vidi hoće li pozvani politički subjekti biti spremni, u kojoj mjeri i na koji način.

Nihad Uk, generalni sekretar Naše stranke, 18.10.2018.

Predsjednik stranke Narod i Pravda, Elmedin Konaković komentirajući sutrašnji sastanak, ali i onaj sljedeće sedmice kojem bi trebali prisustvovati i čelni ljudu NiP, izjavio je sljedeće:

I mi smo dobili informaciju da će stranke lijevog centra imati sastanak u petak. U tom drugom dijelu razgovora, iduće sedmice, odnosno nastavka pregovora nagovijestili smo jedni drugima da ćemo sjesti i početi ozbiljnije razgovore o formiranju Vlade Kantona Sarajevo (…) Otvorili bismo konkretne razgovore o otvaranju procesa koji bi trebali započeti odmah nakon službenog potvrđivanja novog skupštinog saziva.

Elmedin Konaković (NiP), 17.10.2018.

Podsjećanja radi, lideri četiri stranke: NiP, PDA, A-SDA, te NBL-a potpisali su 10.10.2018. godine u Zenici Sporazum o zajedničkom nastupu i razgovorima o formiranju vlasti na svim nivoima u BiH. Sporazumom je predviđeno da se vlast formira najprije na kantonalnom, a onda kreću razgovori za federalni i državni nivo. Također, ovim sporazumom je “isključena mogućnost koaliranja sa SDA”, čime je stranka NiP osim deklarativno, i formalno isključila mogućnost koaliranja sa SDA, ali ne i sa partijama koje su proizišle upravo iz ove stranke.

I u stranci SBB uvjereni su da je moguće formiranje vlasti bez SDA, te su najavili da će podržati tzv. “drugi blok ” stranaka.

Mi ćemo podržati drugi blok stranaka i one imaju našu podršku za vlast na svim nivoima. Lako možemo eliminirati SDA iz vlasti. Oni su upisali sebi 25 posto glasova, znači 75 posto građana nije glasalo za SDA. Mi imamo pravo napraviti vlast i SDA poslati u opoziciju (…) garantujem da ne postoji opcija da se ide sa SDA u vlast. Postoji pragmatična opcija da se podrže stranke ukoliko odluče da naprave vlast (SDP, Narod i Pravda, PDA).

Fahrudin Radončić (SBB), 17.10.2018.

Inače, stranka SBB-Fahrudin Radončić u KS dobila je 20.154 glasova (4 mandata).

Kada su upitanju zvaničnici SDA, oni ni dalje ne žele komentirati preliminarne izborne rezultate u Kantonu Sarajevo, niti nagovještavati potencijalne koalicije, a mišljenja su i da bi formiranje vlasti bez SDA bilo „protivno volji birača“.

Dok jedan dio javnosti izražava optimizam povodom najavljenih pregovora, drugi pak sa skepsom gleda na taj proces podsjećajući da su slični pokušaji, kako nakon Općih izbora 2014. godine, tako i nakon Lokalnih izbora 2016. godine, pali u vodu.

Da li će SDA, kao stranka s najvećim brojem glasova, pronaći koalicione partnere za formiranje vlasti u KS, odnosno da li će gore navedeni blok stranaka uspjeti formirati vlast u Kantonu Sarajevo bez SDA mogli bi saznati možda već sutra. U svakom slučaju, pred nama je vruća politička jesen u kojoj građani nakon održanih izbora s pravom od političkih aktera očekuju odgovornost i konkretne aktivnosti na rješavanju nagomilanih problema kako u Kanntonu Sarajevo, tako i u čitavoj Bosni i Hercegovini.

(Istinomjer.ba)

U toku radovi na betonskoj konstrukciji sportsko-rekreacionog centra sa bazenima na Dobrinji

Načelnik Opštine Novi Grad Sarajevo, Semir Efendić još je na novogodišnjoj konfernciji za medije održanoj 30.12.2015....

Ubrzane dokvalifikacije za osobe koje se bave starim zanatima i obrtima

Vlada Kantona Sarajevo (KS) je na sjednici održanoj 18. jula 2019. godine usvojila inicijativu za uvođenje skraćenog programa prekvalifikacije i dokvalifikacije za sticanje stručnih zvanja iz popisa...Registracija firmi u RS biće moguća elektronskim putem

Sredinom prošle godine iz Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske najavljeno je da će tokom 2019. godine biti poduzet niz aktivnosti kako bi se pojednostavila...