Federalni zdravstveni inspektor potvrdio tvrdnje načelnika Delića

Dileme oko toga da li su pomenuta imenovanja urađena u skladu sa zakonom otklonio je  federalni zdravstveni inspektor, prim. dr. spec. Adi Gujić, čiji je povod za posjetu JZU Dom zdravlja Lukavac bila predstavka Federalnoj upravi za inspekcijske poslove Sarajevo, koja se odnosi na nepoštivanje zakonskih propisa u postupku izbora članova UO i direktora ove ustanove.

Nakon što je 29.07.2017. godine, na 9. redovnoj sjednici Opštinskog vijeća Lukavac, izabran novi Upravni odbor JZU Doma zdravlja Lukavac, te na istoj sjednici za v.d. direktora ove ustanove postavljen Mirsad Jaraković, načelnik Opštine Lukavac, Edin Delić u više navrata tvrdio je da su pomenuta imenovanja urađenja mimo zakona i propisa.

Tako je u svojoj obavijesti koju je 05.07.2018. godine uputio menadžmentu JZU Dom zdravlja Lukavac, načelnik Delić podvukao da “neće dostaviti akt o imenovanju privremenog Upravnog odbora ove ustanover jer imenovanje nije urađeno u skladu sa zakonskim propisima”, te dalje u dokumentu, između ostalog, naveo da je Opštinsko vijeće Lukavac “bez pravnog osnova donijelo Odluku o „privremenom imenovanju” članova Upravnog odbora JZU Dom zdravlja Lukavac”, te da su “izabrani članovi „privremenog” Upravnog odbora nakon donošenja nezakonite Odluke, smijenili zakonito izabranog v.d. direktora JZU Dom zdravlja i imenovali drugog v.d. direktora”.

Edin Delić, 05.07.2018.

Osim toga, Delić je nezakonitim nazvao i ponovno imenovanje „privremenog Upravnog odbora , čiji je mandat istekao u mjesecu maju tekuće godine”, te ustvrdio da se u “postupku privremenih imenovanja članova Upravnog odbora navedene ustanove nije vodilo računa o članu 64. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojim je propisano da članove Upravnog odbora imenuje i razrješava Općinsko vijeće na prijedlog Općinskog načelnika…”.

Dileme oko toga da li su pomenuta imenovanja urađena u skladu sa zakonom otklonio je  federalni zdravstveni inspektor, prim. dr. spec. Adi Gujić, čiji je povod za posjetu JZU Dom zdravlja Lukavac bila “predstavka Federalnoj upravi za inspekcijske poslove Sarajevo, koja se odnosi na nepoštivanje zakonskih propisa u postupku izbora članova UO i direktora ove ustanove”.

Nakon neposredno izvršenog nadzora i uvida u akte, inspektor je utvrdio niz nepravilnosti i kršenja zakonskih propisa te je, između ostalog, konstatovao da je “Odluka o razrješenju predsjednika i članova UO JZU DZ Lukavac od 10. jula 2017. godine, donesena od OV Lukavac, nije donesena u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti”, ta da je “mandat privremenog UO JZU DZ Lukavac u sastavu Mirza Krutić, Amra Burgić i Merlina Imamović, a koji su imenovani Rješenjem OV Lukavac 3. januara 2018. godine, istekao u maju tekuće godine, te da u skladu sa tim, u momentu nadzora, JZU Dom zdravlja Lukavac nema UO”.

Osim navedenog, Gujić je utvrdio da je “Odluka o imenovanju vršioca dužnosti direktora JZU Dom zdravlja Lukavac od 09.02.2018. godine donesena od strane UO Doma zdravlja Lukavac, bez prethodne saglasnosti načelnika Opštine Lukavac, što je u suprotnosti sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Statutom Doma zdravlja Lukavac”, te da je “prim. dr. Jaraković Mirsad imenovan dva puta Odlukom UO JZU Dom zdravlja Lukavac za vršioca dužnosti direktora JZU Dom zdravlja Lukavac, na šest mjeseci, što je u suprotnosti sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti”.

23.07.2018.

Obzirom da su rezultati neposredno izvršenog nadzora i uvida u akte federalnog zdravstvenog inspektora, prim. dr. spec. Adi Gujića, u potpunosti u skladu sa tvrdnjama načelnika opštine Lukavac, Edina Delića koje je iznio vezano za kršenje zakonskih propisa prilikom imenovanja novog UO Doma zdravlja Lukavac i v.d. direktora istog, Istinomjer njegove trvdnje ocjenjuje istinitim.

(Istinomjer.ba)

 

Imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH – Ista meta isto odstojanje

Odluke koje su u pravcu integracija u NATO donesene od strane nadležnih institucija na državnom nivou, o kojima je...

Dodik još jednom ustvrdio da je Vijeće ministara BiH pomoćni organ Predsjedništva BiH

Nakon što je otkazana vanredna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj je trebalo biti raspravljano o imenovanju mandatara za novi sastav Vijeća ministara BiH, član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik još...Organizatori nagradne igre “10 računa izbroji i stan osvoji“ zadovoljni interesovanjem građana

Krajem maja tekuće godine ministrica finansija u Vladi Republike Srpske (RS), Zora Vidović najavila je organizovanje nagradne igre "u cilju podsticanja građana da uzimaju fiskalne račune i tako...