Poluistina

Federacija BiH nema pozitivan trgovinski bilans s Njemačkom i Hrvatskom

Stranka demokratske akcije (SDA) otvorila je predizbornu kampanju za Opće izbore skupom u Živinicama 2. septembra 2022. godine. Prisutnima se obratio i predsjednik stranke Bakir Izetbegović koji je, između ostalog, govorio o rezultatima koje je aktuelna Vlada Federacije BiH ostvarila.

FOTO: SDA

U tom kontekstu, Izetbegović je govorio i o robnoj razmjeni s inostranstvom za vrijeme mandata vlade premijera Fadila Novalića, ustvrdivši da je ostvaren pozitivan vanjskotrgovinski bilans s Njemačkom, Austrijom, Švicarskom, Slovenijom i Hrvatskom:

Dakle, imamo bilans trgovinski pozitivan, što smo nekad mogli samo sanjati, sa Njemačkom, sa Švicarskom, sa Austrijom, sa susjednom Hrvatskom, sa Slovenijom.

Bakir Izetbegović, 2.9.2022.

Podatke o robnom prometu Federacije BiH s inozemstvom prikuplja Federalni zavod za statistiku u jednom od svojih statističkih biltena. Prema godišnjem izvještaju za 2021. godinu, BiH je u prošloj godini imala negativan vanjskotrgovinski bilans, odnosno ukupna vrijednost uvoza bila je veća od vrijednosti izvoza.

Naime, FBiH je u 2021. godini izvezla robu u vrijednosti od 9,6 milijardi KM, dok je uvoz bio znatno veći i iznosio 15,1 milijardu KM. Time je pokrivenost uvoza izvozom bila 63,3%.

Kada su u pitanju zemlje o kojima je Izetbegović govorio, s dvije nabrojane FBiH je imala negativan vanjskotrgovinski bilans. Njemačka je glavni vanjskotrgovinski partner FBiH i s ovom zemljom ostvaren je najveći izvoz, ali i uvoz. Međutim, suprotno Izetbegovićevoj tvrdnji, uvoz je iznosio 1,9 milijardi KM, što je više od vrijednosti izvoza od 1,6 milijardi KM. Sličan omjer uvoza i izvoza zabilježen je i u posljednjem izvještaju koji obuhvata juli 2022. godine, kada je uvoz iz Njemačke iznosio 192 hiljade KM, a izvoz 168 hiljada KM.

Drugi najveći vanjskotrgovinski partner FBiH u 2021. godini bila je Hrvatska, ali i s ovom je državom ostvaren negativan bilans. Uvoz je bio u vrijednosti od 1,6 milijardi, a izvoz 1,2 milijarde KM. U julu 2022. godine uvoz je iznosio 229 hiljada KM, a izvoz 132 hiljade KM.

S preostale tri zemlje o kojima je Izetbegović govorio u svom izlaganju, u 2021. godini ostvaren je pozitivan vanjskotrgovinski bilans. Tako je uvoz robe iz Švicarske iznosio 126 miliona KM, naspram izvoza od 148 miliona KM. Uvoz iz Austrije odgovarao je vrijednosti od 615 miliona, a izvoz 932 miliona KM, dok je iz Slovenije u protekloj godini uvezeno robe u iznosu od 600 miliona, a izvezeno 708 miliona KM.

S obzirom na to da je Federacija BiH u 2021. godini imala negativan vanjskotrgovinski bilans s Hrvatskom i Njemačkom, a pozitivan sa Slovenijom, Austrijom i Švicarskom, Istinomjer tvrdnju Bakira Izetbegovića da je s navedenim zemljama ostvaren pozitivan bilans ocjenjuje poluistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!