Vanredno povećanje minimalnih penzija u FBiH tek nakon usvajanja Budžeta

Komentirajući krajem novembra prošle godine stanje u penzijskom sistemu Federacije BiH, Zijad Krnjić, direktor Federalnog Zavoda penzijsko invalidskog osiguranja (PIO/MIO), rekao je kako korisnici najnižih penzija u FBiH mogu očekivati “vanredno povećanje penzija” u januaru 2019. godine.

Kao jedna od najbitnijih novina, koje je donio novi Zakon o PIO je godišnje usklađivanje penzija. Zakon je definirao da će se penzije usklađivati 15. aprila sa koeficijentom koji se dobije kao zbir 50% porasta BDP-a i 50% indeksa potrošačkih cijena. Takođe, zakon je ostavio mogućnost vanrednog povećanja minimalnih penzija u skladu sa ekonomskim mogućnostima FBiH. Dakle, redovno usklađivanje je obaveza bez obzira na kretanje prihoda FZ i to će se primijeniti, a vanredno povećanje minimalnih penzija će se, prema ekonomskim kretanjima, realno desiti u januaru.”

Zijad Krnjić, 24.11.2018.

Kako je saopšteno iz Federalnog zavoda PIO isplata januarskih penzija će početi 5. februara 2019. godine, a iznosi penzija će ostati isti kao i prethodni mjesec.

To znači da najniža penzija iznosi 348,06 KM, zajamčena 450,12 KM, a najviša 2.174,48 KM.”

Fond PIO/MIO

S obzirom da Budžet FBiH za 2019. godinu još uvijek nije usvojen u Domu naroda Parlamenta FBiH, kako je za Istinomjer potvrdio šef ureda za odnose s javnošću Federalnog zavoda PIO/MIO, Amel Lizde, vanredno povećanje minimalnih penzija će se desiti prilikom prve isplate penzija nakon usvajanja Budžeta FBiH za 2019. godinu.

S obzirom da do najavljenog povećanja minimalnih penzija ipak neće doći prilikom isplate penzija za januar 2019. godine, Istinomjer će ranije dato obećanje ocijeniti kao neispunjeno. 

(Istinomjer.ba)

 

Vijeće ministara BiH nije “pomoćno tijelo” Predsjedništva BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik gostujući u jednoj od TV emisija, ponovo je pokazao nepoznavanje...

Još uvijek ništa od uvođenja radničkih kartica u RS

Uvođenje radničkih kartica u Republici Srpskoj (RS) u cilju sprječavanja rada na crno, najavljuje se još od 2017. godine, a kartice su prema najavama iz prošle godine trebale biti već u upotrebi od...


Vodovod “Plava voda” i dalje čeka garanciju Vlade ZDK

Vlada Zeničko- dobojskog kantona još uvijek nije dala garancije za kredit kojim bi se finansirao projekt izgradnje regionalnog vodovoda „Plava voda“. Priča o izgradnji regionalnog vodovoda...