Nedosljedno

Fazlija ne poznaje proceduru izbora ministara

Nedžad Fazlija
Nedžad Fazlija

“Oni (nova većina u Skupštini Kantona Sarajevo op.a) su pokazali da je lakše postati ministar nego vijećnik. Na posljednjim općinskim izborima tri kandidata za ministra uspjela su sakupiti oko 300 glasova. Nisu mogli proći u vijeća, ali zato mogu u ministarstva”, izjavio je Nedžad Fazlija, šef Kluba poslanika SDP-a u Skupštini KS.

(Dnevni avaz, 21. 11. 2012.)

Komentar:

Poslanik u Skupštini KS Nedžad Fazlija se nije žalio kada su ministri iz SDA, nakon formiranja prve Vlade KS, preuzeli ministarske pozicije sa svojim kolegama iz SDP-a, a ni nakon “zamjene” ministara iz SDA onima iz SBB-a. Tada je, vjerovatno, bilo legitimno što nijedan ministar nije osvojio glasove za funkciju na koju je biran. No, nakon što je SDA pokrenula proceduru smjene Vlade KS i u tome uspjela, Fazliji nije bilo uredu što su predloženi ministri iz SDA skupili, zajedno, cijelih 300 glasova.

Fazlijina izjava je sporna zato što zastupnik ne poznaje zakone i propise, koji ne kažu da se za mjesto ministra moraju osvajati glasovi (politička funkcija), a kao dokaz mogu poslužiti njegove partijske kolege koje vode neko od ministarstava u Vladi KS. Izuzetak je, možda, Haris Lulić, koji je bio kandidovan za načelnika Opštine Stari Grad (osvojio čak 2320 od 37559 glasova), no svakako je nejasno kakve veze imaju lokalni izbori sa kantonalnim nivoom vlasti.

Fazlijina nedosljednost se ne ogleda samo u nepoznavanju zakona i propisa, nego i u miješanju različitih nivoa vlasti. Podsjetimo, Fazlija je bio kandidat SDP-a za načelnika Novog Sarajeva na prijevremenim izborima 2007. godine. Osvojio je 3.552 glasa, a porazio ga je Nedžad Koldžo.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!