Neistina

Epidemija se ne širi “pet puta brže” u Srbiji kako Izetbegović tvrdi

Prvi čovjek SDA i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, komentarišući donaciju od 5.000 vakcina predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kazao je da se, unatoč vakcinaciji, epidemija širi “pet puta brže” u Srbiji nego u BiH.

Foto: Fena

U svom obraćanju medijima nakon okončanja hitne sjednice Doma naroda BiH održane 2. Marta, Izetbegović je donaciju vakcina nazvao lijepim i simboličnim gestom, navodeći da “par hiljada vakcina neće nešto bitno promijeniti”, kao i da se epidemija širi pet puta brže u Srbiji nego u BiH.

“Kao što rekoh, to je jedan simboličan gest od strane gospodina Vučića. U Srbiji se ljudi masovno vakcinišu, ali nažalost, epidemija se pet puta brže širi u Srbiji nego u Bosni i Hercegovini, tako da mislim da to neće nešto bitno promijeniti stvari, ali dobro je došao svaki gest dobre volje.

Bakir Izetbegović, 2. 3. 2021.

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj 2. marta 2021. godine nije usvojio prijedloge zakona o dopuni Zakona o javnim nabavkama i Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima. Predstavnički dom je 25. februara po hitnom postupku usvojio dopune navedenih zakona koje su trebale stvoriti zakonski okvir koji bi omogućio direktnu nabavku vakcina protiv koronavirusa od proizvođača.

Kako bismo provjerili tvrdnju Bakira Izetbegovića o brzini širenja epidemije u Srbiji, uporedili smo podatke o sedmičnom broju zaraženih u Srbiji i BiH tokom 12 sedmica, odnosno od početka decembra 2020. do zadnje sedmice februara 2021. godine.

Podaci za Srbiju preuzeti su sa stranice covid19.data.gov.rs, dok su podaci za BiH preuzeti, odnosno kopirani, sa stranice Ministrastva civilnih poslova BiH. Odmah treba naglasiti da su za BiH dostupni kumulativni podaci o ukupnom broju zaraženih od početka pandemije, te da su dani vikenda često prikazivani zbirno u podacima za ponedjeljak, što je razlog zbog kojeg smo posmatrali sedmične brojeve novozaraženih, a ne dnevne brojeve. Tabelarni prikaz korištenih podataka možete pronaći na ovom linku.

Da li se epidemija u Srbiji širi pet puta brže nego u BiH?

U posmatranom periodu, Srbija je imala 239.397 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je taj broj bio za oko 84% manji u BiH i iznosio je 37.211.

U Srbiji je napravljeno 75% testova više nego u našoj zemlji i ima veći udio zaraženih u broju testiranih, ali je to trend koji se nije bitno mijenjao sa porastom/padom broja zaraženih u obje zemlje.

Graf 1 Procentualna zastupljenost potvrđenih slučajeva u broju o testiranja

Iako su razlike u broju testiranih i zaraženih u ovim dvjema zemljama značajne, kada pogledamo procentualnu promjenu u broju zaraženih na sedmičnoj osnovi, primjetno je kako je trend rasta/pada broja potvrđenih slučajeva velikim dijelom ujednačen i u BiH i u Srbiji (Graf 2).

Graf 2 Procentualna promjena broja potvrđenih slučajeva u odnosu na
prethodnu sedmicu

Iako Srbija ima veći broj i testiranih i oboljelih, procentualna promjena broja zaraženih na sedmičnoj osnovi približno je ista, što znači da se epidemija u Srbiji ne širi pet puta brže nego u BiH.

U ovom kontekstu ne treba izostaviti ni činjenicu da je broj registrovanih smrtnih slučajeva u BiH veći u odnosu na broj zaraženih. Tokom proteklih 12 sedmica od posljedica uzrokovanih koronavirusom u Srbiji umrlo je 2.523, dok je u BiH taj broj nešto manji i iznosi 2.149. Iako je u Srbiji tokom 12 sedmica umrlo više osoba, udio smrtnih slučajeva u broju potvrđenih u BiH značajno je veći i iznosi 6,49%, dok je u Srbiji udio 1,1%.

Graf 3 Udio smrtnih slučajeva u potvrđenim slučajevima

U regionu, Bosna i Hercegovina i dalje ima najveću smrtnost od posljedica koronavirusa. Istinomjer je o tome pisao sredinom novembra prošle godine, a situacija nije drugačija ni tri mjeseca kasnije.

Izvor: WHO Coronavirus Disease (COVID-19) Dashboard

Tvrdnju o “pet puta bržem” širenju epidemije u Srbiji, Izetbegović je iznio u kontekstu vakcinacije. Sličnu tvrdnju imao je i Zoran Tegeltija, o čemu je Istinomjer također pisao. I dok je evidentno da i Srbija i BiH trenutno bilježe rast broja zaraženih, taj rast nije pet puta brži u Srbiji nego u BiH, pa će Istinomjer tvrdnju Bakira Izetbegovića ocijeniti neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!