Analize

Državno uređenje: Izmjene ustava i smanjenje administracije

Bosanskohercegovačke političke partije tradicionalno daju mnogo obećanja u oblasti državnog uređenja. Ono što je problematično sa ovim obećanjima je da se uglavnom jako teško mogu ispuniti.

državno-uredjenje

Tako su u ovoj oblasti parije koje čine vlast na entitetskom i državnom nivou (ponovo) dale značajan broj obećanja koje se odnose na ustavno uređenje BiH i Federacije BiH, a bilo je i obećanja koja se ponavaljaju još od prošlih mandata. Tako su recimo i HDZ i PDP obećali da će implementirati presudu Sejdić-Finci, dok je SDA imala obećanje koje se odnosilo na ravnopravnost svih građana, koje se također može dovesti u vezu sa implementacijom presude Sejdić-Finci. Niti jedno od ovih obećanja nije započeto, niti se na sjednicama Vijeća ministara uopšte raspravljalo o implementaciji ove presude.

Partije na vlasti imale su još istih obećanja, pa su tako i SDA i HDZ obećale da će riješiti pitanje grada Mostara, tj. neodržavanja izbora u Mostaru. Budući da te stranke zajedno učestvuju u vlasti na svim nivoima, logično je bilo da rješavanju ovog pitanja pristupe zajednički. No, političke partije u BiH uglavnom imaju malo nelogičnije pristupe rješavanju problema, pa su se tako na 28. sjednici Predstavničkog doma PS BiH našla čak tri prijedloga Izbornog zakona koji tretiraju pitanje Mostara, od kojih je jedan bio sastavljen od strane SDA i SBB, drugi od HDZ-a, a treći od strane SDP-a i DF-a. Niti jedan od ovih prijedloga nije usvojen.

Ostala obećanja u ovoj oblasti se uglavnom odnose na oblast javne uprave. Već nekoliko izbornih ciklusa u ovoj oblasti se obećava smanjenje i unaprjeđenje rada administracije, ali na tim obećanjima također nije bilo nikakvog značajnijeg rada. Kuriozitet u ovoj oblasti je da već sada imamo jedno ispunjeno obećanje, a to je obećanje SDA o ukidanju naknada za rad u komisijama na državnom nivou. Zanimljivo je da prijedlog izmjene samog zakona nije došao od strane SDA, već od strane Damira Arnauta, poslanika Saveza za bolju budućnost.

Pored ‘tradicionalnih’ obećanja o smanjenju administracije, i HDZ i SDA su u svojim predizbornim programima imale obećanja o implemantaciji e-uprave koja bi olakšala usluge građanima i poduzetnicima. Po ovom pitanju također nije urađeno ništa u prvih godinu dana mandata.

Sve u svemu, može se reći da su partije nastavile da obećavaju otprilike iste stvari kao i u prethodnim mandatima i da im je nivo realizacije također kao u prethodnim mandatima, na vrlo niskom nivou. Posebno je problematična činjenica da partije imaju nekoliko istih obećanja na kojima nije ni započet rad, pa se postavlja pitanje na osnovu čega su partije koje su na vlasti sklapale koalicione sporazume.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!