Dragan Lukač podnio ostavku

Iako je još početkom augusta 2018. godine, direktor Federalne uprave policije (FUP), Dragan Lukač najavio da će podnijeti ostavku iz zdravstvenih razloga, to se nije desilo, a u prvoj sedmici 2019. godine je ponovo najavio podnošenje ostavke do kraja januara.

Prvi put Dragan Lukač je u augustu rekao da sigurno neće obnašati funkciju direktora FUP-a do isteka njegovog mandata.

Zbog zdravstvenih razloga ću podnijeti ostavku na dužnost direktora 30. septembra 2018. godine. Idem svoje probleme rješavati u zdravstvenim ustanovama, tačnije idem na operaciju. Moj mandat je do 15. aprila 2019. godine.”

Dragan Lukač, 02.08.2018.

Nakon što ostavku nije podnio do kraja septembra prošle godine, Lukač je krajem novembra ponovo govorio o tome.

Tačno je da sam u 8. mjesecu govorio o podnošenju ostavke, jer sam trebao ići na operaciju i jer su specijalisti na KCUS-u naveli da je operacija hitnog karaktera. Onda sam bio na dodatnim pretragama na Kliničkom centru u Tuzli. Ljekarski konzilij je donio stav da ta operacija ne mora biti hitno urađena. Iz tog razloga je ta najavljena ostavka izostala. Mada sam ja i dalje teško bolestan.”

Dragan Lukač, 29.11.2018.

Početkom 2019. godine Lukač je treći put najavio podnošenje ostavke u pisanoj formi do kraja januara, te je to i potvrdio za medije:

Vjerovatno će to biti tačno.”

Dragan Lukač, 03.01.2019.

Inače, Nezavisni odbor Parlamenta FBiH krajem novembra 2018. donio je odluku o raspisivanju konkursa za izbor novog direktora FUP-a. Konkurs je raspisan 5. decembra 2018. godine, a sjednica na kojoj su razmatrane pristigle prijave održana je 7. januara.

Na konkurs za novog direktora FUP-a prijavili su se Zoran Galić, sadašnji direktor GPBiH, Milan Galić, komesar policije ZHK-a, Robert Perić, načelnik Terenskog ureda GP Jug, Ensad Korman, bivši zamjenik direktora FUP-a, Zoran Čegar, načelnik Sektora uniformisane policije FUP-a, Ivica Bošnjak, sadašnji zamjenik direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Ljuban Frljić, šef Operativnog centra MUP-a SBK-a i Mustafa Hajrulahović, inspektor FUP-a.

Nezavisni odbor Parlamenta FBiH, kako prenose mediji, primio je pismenu ostavku direktora FUP-a Dragana Lukača zaključno s 28. januarom 2019. godine.

S obzirom da je Dragan Lukač podnijeo ostavku do kraja januara, kako je i najavio, Istinomjer će njegovo obećanje u vezi sa tim ocijeniti kao ispunjeno.  

(Istinomjer.ba)

 

Raspuštanje Skupštine opštine Teslić-nakon Vlade RS na potezu Narodna skupština RS

Načelnik Opštine Teslić, Milan Miličević je još 19.02.2019. godine u jednom od svojih intervjua najavio svoj prvi korak...

Vlada FBiH ispituje stanje u Zavodu “Pazarić”

Nakon što je je na sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta o stanju u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić govorio direktor tog zavoda Redžep Salić, premijer...


Okončana druga faza izgradnje gasovoda Igman – Hadžići

Sredinom aprila 2019. godine, ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo, Srđan Mandić najavio je početak druge faze radova na izgradnji gasovoda Igman - Hadžići. Ministar...