Dragan Lukač podnosi ostavku?

Iako je još početkom augusta 2018. godine, direktor Federalne uprave policije (FUP), Dragan Lukač najavio da će podnijeti ostavku iz zdravstvenih razloga, on se još uvijek nalazi na toj funkciji, a u prvoj sedmici 2019. godine je ponovo najavio podnošenje ostavke do kraja januara.

Prvi put Dragan Lukač je u augustu rekao da sigurno neće obnašati funkciju direktora FUP-a do isteka njegovog mandata.

Zbog zdravstvenih razloga ću podnijeti ostavku na dužnost direktora 30. septembra 2018. godine. Idem svoje probleme rješavati u zdravstvenim ustanovama, tačnije idem na operaciju. Moj mandat je do 15. aprila 2019. godine.”

Dragan Lukač, 02.08.2018.

Nakon što ostavku nije podnio do kraja septembra prošle godine, Lukač je krajem novembra ponovo govorio o tome.

Tačno je da sam u 8. mjesecu govorio o podnošenju ostavke, jer sam trebao ići na operaciju i jer su specijalisti na KCUS-u naveli da je operacija hitnog karaktera. Onda sam bio na dodatnim pretragama na Kliničkom centru u Tuzli. Ljekarski konzilij je donio stav da ta operacija ne mora biti hitno urađena. Iz tog razloga je ta najavljena ostavka izostala. Mada sam ja i dalje teško bolestan.”

Dragan Lukač, 29.11.2018.

Početkom 2019. godine Lukač je treći put najavio podnošenje ostavke u pisanoj formi do kraja januara, te je to i potvrdio za medije:

Vjerovatno će to biti tačno.”

Dragan Lukač, 03.01.2019.

Inače, Nezavisni odbor Parlamenta FBiH krajem novembra 2018. donio je odluku o raspisivanju konkursa za izbor novog direktora FUP-a. Konkurs je raspisan 5. decembra 2018. godine, a sjednica na kojoj bi trebale biti razmatrane pristigle prijave zakazana je za 7. januar.

Istinomjer će pratiti da li će Dragan Lukač podnijeti ostavku do kraja januara, kao i dalji razvoj situacije u vezi sa izborom novog direktora FUP-a.

(Istinomjer.ba)

 

Najavljene izmjene Krivičnog zakona RS

Premijer Republike Srpske Radovan Višković najavio je da će u prvom kvartalu ove godine biti utvrđene izmjene i dopune...

Rekonstrukcija vodovodne mreže u Sarajevu

Srđan Mandić, ministar komunalne privrede u Vladi Kantona Sarajevo, govorio je o stanju vodovodne mreže u glavnom gradu, te je najavio rekonstrukciju vrijednu nekoliko miliona maraka, koja bi trebala...


Reakcija Predraga Kojovića na odluku CIK

Kao reakciju na odluku Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK) koja je na sjednici održanoj 18.12.2018. godine usvojila odluku o načinu popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, na...