Nedosljedno

Domić: Malo se kajem, malo se ne kajem

anto domic“Ako sam ja predstavnik svih naroda, onda ja svoj narod moram zapostaviti. Ne smijem pozdraviti svog čovjeka, ne smijem pozdraviti Hrvata, ne smijem se rukovati s Hrvatom. Taj teret se pokušava nametnuti Anti Domiću gradonačeliku Brčko Distrikta da mora poštovati tuđe, a svoje da gazi. Ne znam da je Dario Kordić išta od toga uradio. On je po političkoj odgovornosti osuđen”, kaže Domić.

On se upitao, šta ako bude na nekoj poziciji do kraja života, znači nikada “svog poznanika i prijatelja neće smjeti pozdraviti”.

“Zar je problem pozdraviti čovjeka koji je osuđen i koji je odležao kaznu? Mislim da nije! Ne kajem se što sam otišao pozdraviti Darija Kordića” kazao je Domić.

(Anadolija, 12.06.2014.)

On je izrazio žaljenje jer je svojim činom uzburkao osjećaje kod Bošnjaka.

“Imajući u vidu da su u Bosni i Hercegovini iz rata mnoge rane još uvijek otvorene i da razumijem Bošnjake, jer i mi Hrvati imamo takvih situacija, ja na ovaj način iskazujem svoje žaljenje što sam svojim činom uzburkao osjećaje kod Bošnjaka naspram jednog događaja i zločina koji se uistinu dogodio. Ovim svojim odlaskom ni na koji način nisam imao namjeru negirati zločin koji se dogodio u Ahmićima”, kazao je Domić.

(Anadolija, 16.06.2014.)

Komentar:

Veliku prašinu u domaćoj javnosti podigla je snimka dočeka Darija Kordića, inače osuđenog na 25 godina zatvora zbog zločina počinjenog u Ahmićima 1993. godine, na kojoj je prikazan i gradonačelnik Brčko Distrikta, Ante Domić (HDZ BiH).

U prvi mah, upitan za svoje prisustvo na zagrebačkom aerodromu, Domić je rekao kako se ne kaje zbog odlaska na doček „čovjeka koji je odslužio kaznu“, da bi samo nekoliko dana kasnije, očigledno pod pritiskom javnosti, dao potpuno drugačiji odgovor. Samo četiri dana od prve izjave, kada se u javnosti već počelo govoriti o zahtjevima za njegovu ostavku, Domić je istakao kako mu je žao što je „uzburkao osjećaje Bošnjaka“ svojim činom, te dodao da će se o zahtjevima za ostavku konsultirati prvo sa “vrhom svoje stranke”, a zatim i sa drugim strankama koje su ga podržale kao Gradonačelnika Brčko Distrikta.

Od ove izjave prošla je čitava sedmica, no Domić se o svojoj ostavci više nije oglašavao. Nije teško pretpostaviti da ga, ako je i imao namjeru podnijeti ostavku, vrh HDZ-a u tome svakako nije podržao, budući da je upravo vrh Domićeve stranke, na čelu sa predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem, jučer (22.6.) i sam prisustvovao još jednom dočeku Darija Kordića, ovoga puta u Busovači.

Dakle, Domiću su trebala čitava četiri dana da shvati da mu kao osobi koja obavlja javnu funkciju nije bilo mjesto na dočeku pravosnažno osuđenom ratnom zločincu, te je uputio svoje izvinjenje. Ostatak njegove stranke nije, očito, stigao čak ni do takve spoznaje.

No, iako se, za raziku od ostalih čelnika HDZ-a, Domić izvinio zbog svog postupka, ostaje činjenica da su izjave koje je Domić dao povodom svog odlaska na Kordićev doček, svakako nedosljedne.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!