Dodiku na „crnoj listi“ društvo prave Mugabe, Lukašenko, Bashar Al Asad…

Potpredsjednik NDP-a i poslanik ove stranke u NSRS, Zdravko Krsmanović prokomentarisao je na svom Twitter profilu susret predsjednika Amerike i Sjeverne Koreje, Donalda Trumpa i Kim Jong Una i tom prilikom dao opasku koja se odnosila na predsjednika RS, Milorada Dodika.

Poslije istorijskog rukovanja u Singapuru Kim Dzong Una i Donalda Trampa zvanično je predsjednik Republike Srpske jedini predsjednik koji i dalje ostaje pod sankcijama SAD-a.”

Zdravko Krsmanović, 12.06.2018.

Milorad Dodik inače se neko vrijeme nalazi pod sankcijama Ureda za kontrolu imovine stranaca pri Ministarstvu trezora SAD-a, a kako je još početkom prošle godine saopštila ambasadorica SAD u BiH, Maureen Cormack, sankcije su protiv njega uvedene zbog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Međutim, bez obzira na očiglednu satiru Krsmanovićevog posta na Twitteru, te na činjenicu da je Dodik samo predsjednik entiteta unutar države, iz onoga što se može vidjeti na listi sankcija Ureda za kontrolu imovine stranaca, činjenica je da Krsmanović nije rekao istinu.

Naime, između ostalih, Dodiku na ovoj listi društvo prave i predsjednik Zimbabvea, Robert Gabriel Mugabe; predsjednik Venecuele, Nicolas Maduro; sirijski predsjednik Bashar Al Asad, te predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko.

S obzirom da Milorad Dodik ipak nije predsjednik države kao što je to Kim Jong Un, a i da nije jedini na listi Ureda za kontrolu imovine stranaca pri Ministarstvu trezora SAD-a, Krsmanovićevu tvrdnju možemo ocijeniti kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

Čavara se poziva na nepostojeću odluku Ustavnog suda BiH

Predsjednik FBiH, Marinko Čavara ponovo je komentarisao odluku Ustavnog Suda BiH u vezi sa Izbornim zakonom BiH, a u...

Razlika između “tri i četiri” SNSD-ova delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH

Da je, kada se radi o donošenju budućih odluka, razlika između toga da li politička partija ima tri ili četiri poslanika u Domu naroda PS BiH velika, jasno je iz Člana IV Ustava BiH. Tokom...


Ambasadore BiH imenuje, postavlja, opoziva i razrješava Predsjedništvo BiH

Najavljujući prvu radnu sjednicu Predsjedništva BiH, sa dnevnim redom od “50 tačaka, od kojih je jedna smjena ambasadora”, trenutni predsjedavajući ove institucije, Milorad Dodik obrazložio je način...