Nedosljedno

Dodik: „Komoditet“ Radovana Karadžića

Milorad Dodik
Milorad Dodik

„Radovan Karadžić je žrtvovao i svoj i komoditet svoje porodice za interese Republike Srpske. Kao poslanik u Narodnoj skupštini RS-a tokom rata ja sam u više navrata susretao Karadžića, ali nisam svjedok nikakvih zločina koje je čini“, kazao je Dodik u obraćanju novinarima u Banjoj Luci.

(Klix.ba/Anadolija, 4. 4. 2013.)

Tužilac je, zatim, podsjetio Dodika da je na sjednici Regionalne skupštine, održanoj 12. januara 2001. godine u Banjaluci, iznio ozbiljne optužbe na račun SDS. Prema medijskim izvještajima, Dodik je tom prilikom rekao da su pod rukovodstvom SDS počinjeni zločini i da će se zbog tih zločina mnogi rukovodioci SDS naći pred haškim Tribunalom. Dodik ne spori da je to rekao, ali kaže da je to bilo vrijeme tranzicije vlasti i političke borbe, a “politički govor ne mora biti zasnovan na činjenicama”.

(Sense, 09.04.2013.)

Komentar:

Nakon hapšenja Radovana Karadžića i Ratka Mladića, očekivalo se da će se neke stvari postupno početi rješavati u Bosni i Hercegovini, zemlji koja je bila talac optuženika za ratne zločine, koji su, samom činjenicom da su na slobodi, dodatno remetili ionako krhke međuetničke odnose, te blokirali istinsko pomirenje.

Izjava, koju je predsjednik RS-a izrekao po hapšenju Mladića je ulivalo neku vrstu nade da će, ipak, stvari krenuti drugim tokom u RS i BiH.

“Institucije RS-a nikada nisu stajale, niti će stajati u odbrani bilo koga ko je počinio ratne zločine, bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost”, izjavio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, nakon hapšenja Ratka Mladića. (Avaz.ba, 26. 5. 2011.)

No, to se ipak nije dogodilo. Naravno, za to nije odgovoran jedino Milorad Dodik, ali je dio tereta svakako na njemu jer je, na najočitiji način, u svom nedavnom svjedočenju u korist odbrane Radovana Karadžića u Hagu, ostao nedosljedan ranijim izjavama.

Naime, prilikom svjedoćenja Milorada Dodika u korist odbrane Radovana Karadžića tužilac je predočio njegove ranije optužbe na račun SDS-a, koje on sam nije demantovao, ali ih je pokušao pravdati tobožnjom „političkom borbom“. No to nisu bile jedine optužbe na račun SDS-a i njegovog ratnog lidera koje je izrekao Dodik. On je još prilikom svjedoćenja u slučaju Brđanin, a što je ostalo službeno evidentirano, Karadžića optužio i za „iznošenje veće količine novca iz RS-a“ prilikom njegovog bijega.

Sve to, Dodik je na posljednjem svjedočenju pokušao opravdati u cilju “osvjetlavanja obraza” Radovana Karadžića koji se, prema njegovim riječima, “zalagao za interese RS-a” – što je potpuno suprotno ranijim veoma oštrim stavovima koje je iznosio u pogledu ratnog rukovodstava manjeg bh. entiteta.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!