Neispunjeno

Do kraja juna nije počela izgradnja sportske dvorane u Bosanskoj Krupi

Na prostoru Sportsko-rekreativnog centra “Ada” u Bosanskoj Krupi u planu je izgradnja sportske dvorane, a gradonačelnik ovog grada Armin Halitović govorio je za RTV USK 29. aprila 2022. godine o rokovima realizacije projekta.

FOTO: RTV USK

Prema riječima Halitovića, početak izgradnje sportske dvorane očekivao se do kraja juna tekuće godine, dok bi radovi trebali biti završeni polovinom naredne:

Mislim da bi ta sportska dvorana trebala biti gotova negdje do polovine iduće godine i data sportistima na korištenje. Ja se nadam, dakle tamo negdje do kraja juna da bi mogla početi izgradnja sportske dvorane. Negdje do kraja maja ćemo znati otprilike ko je dobio ugovor za radove i dok prođe ta ostala procedura, uvođenje u posao, vjerovatno tamo nekad druga polovina juna ili kraj juna da počnemo s radovima.

Armin Halitović, 29.4.2022.

Sredinom marta 2022. godine u kabinetu gradonačelnika Bosanske Krupe održana je prezentacija idejnog rješenja za izgradnju sportske dvorane. Kako su istakli tom prilikom iz Gradske uprave, pored dvorane, planirana je i izgradnja turističkog kampa sa svim potrebnim sadržajima, kao i vanjskih višenamjenskih sportskih terena.

Planirano je da ukupan kapacitet dvorane za gledaoce iznosi oko 500 sjedećih mjesta. Gradonačelnik Halitović naveo je da je 600.000 KM obezbijedio Grad Bosanska Krupa, dok u projektu sa 400.000 KM učestvuje i Vlada USK.

Na upit Istinomjera 29. juna 2022. godine, iz gradske administracije saopćili su da je 29. aprila objavljen otvoreni postupak nabavke radova za izgradnju sportske dvorane. Tendersku dokumentaciju preuzelo je ukupno 28 ponuđača, a do doznačenog roka za prijem ponuda na protokol Ugovornog organa blagovremeno je pristigla samo jedna ponuda, kompanije “KOV-GRAD” Bužim, u iznosu od 1.386.550,20 KM bez PDV-a.

S obzirom na to da je cijena jedine prihvatljive ponude bila znatno veća od procijenjene vrijednosti i osiguranih sredstava za predmetnu nabavku, postupak javne nabavke je poništen.

Sjednica Gradskog vijeća Bosanska Krupa održana je 15.6.2022. godine, a na njoj je usvojena Odluka o izmjenama i dopunama budžeta grada Bosanska Krupa za 2022. godinu, gdje je iznos planiran za izgradnju sportske dvorane uvećan za 400.000 KM te sada iznosi ukupno 1.395.900 KM.

Za kraj su iz Gradske uprave naveli da, nakon što su u budžetu osigurana dodatna sredstva za izgradnju sportske dvorane, “pripremljena je nova tenderska dokumentacija i ista će biti objavljena na Portalu javnih nabavki do petka, 01.07.2022. godine”. Obavještenje o nabavci objavljeno je upravo 1. jula 2022. godine na Portalu javnih nabavki BiH

Budući da izgradnja sportske dvorane u Bosanskoj Krupi nije počela do kraja juna 2022. godine, Istinomjer obećanje gradonačelnika Armina Halitovića ocjenjuje neispunjenim.

Napomena, 5.7.2022: Budući da do trenutka objavljivanja teksta 1.7.2022. godine na Portalu javnih nabavki BiH nije bilo obavještenja o nabavci radova za izgradnju sportske dvorane, u tekstu smo naveli da “obavještenje o nabavci do navedenog dana nije objavljeno na Portalu javnih nabavki BiH”. Međutim, obavještenje je ipak objavljeno do kraja dana, na što su nam ukazali iz Gradske uprave Bosanska Krupa, nakon čega je tekst 5.7.2022. godine korigovan s tačnom informacijom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!