Ispunjeno
Uncategorized

Deset dana prije roka: Normalizovan saobraćaj u Sarajevu!

Haris Lulić, ministar saobraćaja u Vladi KS

Baš kao što su nadležne institucije obećale, jutros su u promet puštene dvije saobraćajne trake na mostu kod RTV doma, na Bulevaru Meše Selimovića u Sarajevu.
Početak radova izazvao je totalni saobraćajni haos, a putovanje sa Dobrinje i Ilidže do centra grada trajalo je i duže od sat vremena.
Shvativši kakav je problem nastao, Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo je zajedno sa investitorom radova, Direkcijom za ceste FBiH, postigao dogovor o promjeni i ubrzanju dinamike radove, kako bi oni što prije bili okončani.

(FENA/Sarajevo-x, 20. 9. 2011.)

***

Na inicijativu Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo i nakon održanog sastanka sa investitorom radova na rekonstrukciji mosta na rijeci Miljacki kod RTV doma Javnim preduzećem “Direkcija za ceste Federacije BiH”, postignut je dogovor sa izvođačem radova o promjeni i ubrzanju dinamike radova kako bi oni bili što je moguće prije okončani.
“Prema dogovoru, radovi u narednih nekoliko dana biće intenzivirani u mjeri u kojoj faze neophodnih tehnoloških procesa to dozvoljavaju. Prema sadašnjim procjenama i takvoj dinamici, u ponedjeljak, 19. septembra može se očekivati postavljanje završnog sloja asfalta, a narednog dana, u utorak, 20. septembra godine očekujemo normalizaciju saobraćaja u dvije saobraćajne trake na dionici puta gdje se radovi obavljaju”, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo.

(FENA, 15. 9. 2011.)

***

U glavnom gradu BiH jutros je došlo do saobraćajnog kolapsa. Zbog sanacije mosta na Miljacki u ulici Bulevar Meše Selimovića, obustavljen je saobraćaj za putnička vozila iz Ilidže u pravcu centra grada.Ogromne kolone automobila, nervozni vozači, prepuna vozila gradskog saobraćaja, učenici koji kasne u školu, radnici koji kasne na posao – takva haotična slika viđena je jutros u Sarajevu.
Zbog rekonstrukcije mosta na Miljacki saobraćaj je potpuno zaustavljen od Ilidže, ka centru grada i preusmjeren alternativnim pravcima do 1. oktobra.
Saobraćajnica na Vracama je potpuno zakrčena i na prolaz tim dijelom Sarajeva se čeka i do sat vremena.Kako je saopćeno, totalna obustava saobraćaja za automobile od Ilidže ka centru grada trajat će 15 dana, te vozači mogu koristiti četiri alternativna pravca.Jedan od njih je Halililovići – Remiza – Centar – glavna saobraćajnica, zatim Halilovići – Otoka – glavna saobraćajnica, glavna saobraćajnica – Mojmilo – Švrakino selo i Dobrinja – Mojmilo – Hrasno – centar grada.
Prema riječima resornog ministra Harisa Lulića, ovi alternativni pravci su podložni izmjenama ukoliko se za to ukaže potreba, jer se u Ministarstvu saobraćaja KS kontinuirano prati odvijanje saobraćaja na ponuđenim pravcima, te će odrediti i nove pravce ponuđenim alternativnim saobraćajnicama sa potpunom i neophodnom signalizacijom.

(FENA/Radio 8, 14. 9. 2011.)

Komentar:

Po uzoru na agilne Japance, Ministarstvo saobraćaja KS na čelu sa resornim ministrom Harisom Lulićem uspješno je ubrzalo i okončalo obnovu mosta, koja je trebala frustrirati vozače sve do 1. 10. Iako je ovaj potez za svaku pohvalu, nejasno je zbog čega se čekao haos da bi se postupilo ispravno? Očigledno da su vlasti u ovoj zemlji naviknute da rade sporo, osim ako ih pritisak građana ne osvijesti, a ovaj slučaj je odličan primjer koji je sigurno primjenjiv i na ostale sfere društva.

Pitajte Istinomjer!