Analize

Deponija “Uborak”- Nova godina, stari problemi

Nakon što je 20.06.2019. godine između gradonačelnika Mostara i mještana sjevernog dijela tog grada postignut dogovor u skladu sa kojim se trebao formirati tim koji će imati predstavnike lokalnog stanovništva, ali biti i sačinjen od stručnjaka koji se bave ovom problematikom s razine grada, kantona i Federacije BiH, činilo se da će problem deponije “Uborak” početi biti rješavan na sistemski način uz učešće svih odgovornih institucija.

Podsjećamo, 10.06.2019. godine organizovani su protesti građana ispred deponije “Uborak” kojom prilikom je blokiran daljni dovoz otpada na deponiju, ali i izneseni “zahtjevi za nadležne” u kojima su prosvjednici između ostalog tražili “zaustavljanje daljnjeg dovoza smeća i kancerogenog mulja s pročistača, hitnu sanaciju cjelokupnog područja deponije, ali i ostavku direktora deponije”.

Ističući tada da će se “pokušati pronaći rješenje s građanima koji blokiraju deponiju Uborak”, gradonačelnik Mostara, Ljubo Bešlić pored ostalog je izjavio:

Ja sam optimističan jer mi smo ovdje iskazali volju da zajedničkom saradnjom riješimo problem.

Ljubo Bešlić, 17.06.2019.

Nakon što je Bešlić obavijestio javnost da će “ukoliko do 20.06.2019. godine do 12 sati ne dođe do deblokade biti proglašeno stanje tehničke nepogode” prilikom koje će Štab civilne zaštite Grada Mostara preuzeti upravljanje svim segmentima, a neprovođenje odluka Štaba smatrat će se krivičnim djelom, prosvjednici su odblokirali deponiju, te je dovoz otpada počeo tog jutra u 11 časova.

Izražavajući svoje zadovoljstvo dogovorenim, gradonačelnik Mostara je tada ustvrdio “da je uradio sve što je i obećao ranije, bez obzira na to što nije potpisan dokument”:

Poslali smo inicijativu Vladi FBiH za izmještanje postojeće deponije i Vladi HNŽ-a smo poslali isti dokument. Poslali smo federalnoj inspekciji da kontrolira rad svega onoga što smo rekli da se ne vozi dakle animalni i medicinski otpad. Izdali smo nalog inspekciji grada za kontrolu svih onih koji se bave prometom mesa i mesnih prerađevina da vidimo s kim imaju ugovor i tko to radi, jer u BiH ima ovlaštenih kuća koje to mogu raditi, međutim da provjerimo poštuje li se to. Županijskom ministarstvu i inspekciji koji su nadležni za pitanje medicinskog otpada naređeno je da isto to urade i kontroliraju.

Ljubo Bešlić, 20.06.2019.

Optimizam tada nije krio ni Nijaz Hodžić, predstavnik inicijative građana “Jer nas se tiče”:

To nam je najvažnije, tj. da na Uborku ne bude novih deponija i jama. Nas trojica smo u inicijativi, nadam se da ćemo napraviti širi tim i da će se što prije riješiti problem, da se uđe u nove investicije i u jedan novi program odlaganja i reciklaže. Govorili smo o problemima koje imamo i oko deponije, nadam se da će pomoćnici gradonačelnika to ozbiljno shvatiti da to riješimo. Jer oko deponije ima puno problema, nadam se da ćemo to očistiti, kao što ćemo očistiti i grad od smeća, da i se ovdje oko kontjenera i deponije očisti i dezinficira. Uputit će se zahtjev i inspekcijskim službama, da se to sve uradi u što kraćem roku.

Nijaz Hodžić, 20.06.2019.

Međutim, još jednom se ispostavilo da su obećanja ostala mrtvo slovo na papiru, a optimizam glede rješavanja problema deponije “Uborak” neutemeljen, što je rezultiralo novim protestima.

Tako su 23.09.2019. godine okupljeni građani prigradskih naselja Bijelo Polje i Vrapčići, u organizaciji Udruženja “Jer nas se tiče”, još jednom tražili zatvaranje i sanaciju deponije Uborak, te podsjetili da Federalno ministarstvo okoliša i turizma nije izdalo produženje okolinske dozvole Javnom preduzeću Deponija.

“Mi sad očekujemo rješenje u smislu da deponija bude zatvorena”, izjavio je tom prilikom Hodžić izrazivši očekivanja “da bi 4. decembra najkasnije trebala doći federalna inspekcija i zapečatiti deponiju, jer 3. decembra ističe aktuelna upotrebna dozvola deponiji”.

Hodžić je tada i ustvrdio “da komisija, formirana od predstavnika vlasti i građana, koja bi radila na iznalaženju nove lokacije za deponiju, nije ništa uradila i nije uopće zasjedala za tri mjeseca otkako su građani pristali na deblokadu deponije, pod uslovom da takva komisija bude osnovana”, te se osvrnuo i na ulogu gradonačelnika Bešlića:

Imao je tri mjeseca da to riješi, a nije ništa uradio.

Nijaz Hodžić, 23.09.2019.

Sa druge strane, komentarišući situaciju u vezi deponije “Uborak”, Bešlić je pored ostalog izjavio da “okolišna dozvola vrijedi do 01.10.2019. godine te da ”nema nijednog razloga da se smeće tu ne odlaže”, dodajući “da je posljednji inspekcijski nalaz pokazao da je stanje na Uborku solidno”.

Potvrdivši i da je u vezi s tim imao sastanak u Federalnom ministarstvu okoliša na kojem je, kao je rekao, nađeno kompromisno rješenje da se ponovno uputi zahtjev za obnavljanje okolišne dozvole, Bešlić je dodao da “oni koji žive u blizini deponije su nastanjeni bespravno”.

Devedeset posto tih naših sugrađana nema uopće riješeno ni pitanje zemljišta, koje su dobili od nekadašnje Općine Sjever, većina njih nije platila ni ono malo što su trebali, a većina njih nije podnijela niti može zahtjev za građevinsku dozvolu i legalizaciju objekata uz deponiju i da upoznam javnost da uz deponiju ide Koridor 5C, pa onda možete zamisliti da nelegalna skupina građana zaustavlja dva velika projekta od bitnog interesa za državu, kao što je autocesta na Koridoru 5C.

Ljubo Bešlić, 17.09.2019.

No, nakon što je Federalno ministarstvo okoliša i turizma odbilo zahtjev JP Deponija d.o.o Mostar za ponovno izdavanje okolišne dozvole, a Vlada FBiH preporučila Federalnoj upravi za inspekcijske poslove da prati dosadašnje propisane mjere iz okolišne dozvole, ali i da se ne prekida odlaganje komunalnog otpada na Uborku zbog javnog interesa, u decembru 2019. godine uslijedili su novi protesti i blokada deponije.

Sve je rezultiralo intervencijom policije Hercegovačko-neretvanskog kanotna, nakon čega je deponija deblokirana a, kako se navodi, petoro prosvjednika je nakon policijske akcije završilo u bolnici.

S tim u vezi u opširnom saopštenju MUP-a HNK-a izdatom nako pomenute akcije pored ostalog se navodi da “uporabe prekomjerne sile nije bilo, niti je prema njihovim saznanjima bilo nanošenja ozljeda prosvjednicima izazvanih direktnom primjenom metode potiskivanja mase”.

Niti jedan slučaj ozljeda nije policiji prijavljen.

MUP HNK, 13.12.2019.

Ni sastanak predstavnika Grada Mostara, Kantonalnog ministarstva trgovine, okoliša i turizma i Federalnog ministarstva okoliša i turizma te predstavnika Građanske inicijative „Jer nas se tiče“ koji je u Gradskoj vijećnici u Mostaru uslijedio dva dana nakon pomenutih protesta nije donio rezultate.

Sastanku se nisu odazvali kantonalni ministri trgovine, turizma i okoliša te prostornog uređenja i građenja Ajdin Teletović i Suad Hasandedić, a prebacivanje loptice odgovornosti nastavljeno je i u narednim danima.

Tako je premijer HNK Nevenko Herceg 17.12.2019. godine izjavio da kanton nema nikakvu odgovornost oko deponije, već da je ona na Gradu Mostaru i Vladi FBiH.

Istina je samo jedna. Deponiju je gradilo Ministarstvo okoliša i turizma, stjecajem okolnosti ja sam bio ministar do 2011. godine. Ona nije završena, a zašto nije treba pitati one koji su došli iza tadašnjeg ministra.

Nevenko Herceg, 17.12.2019.

Podsjećajući da nije izgrađen prečistač procjednih voda, Herceg je dodao:

To je sramota onih koji to nisu uradili. Kredit Svjetske banke je preuzeo Grad Mostar i deset godina taj prečistač nije napravljen. Ovo je ključni problem i niko neće da pita zašto se to nije uradilo. Bila su osigurana sredstva, treba pitati one koji su nadležni za to. Zna se ko je nadležan i ko je odgovoran.

Nevenko Herceg, 17.19.2019.

I u 2020. godini, reklo bi se, ista meta isto odstojanje. Novi protesti, novi sastanci sa starim zahtjevima i još starijim problemima.

Tako je nakon još jednog sastanka održanog u Gradskoj vijećnici u Mostaru, predsjednik Udruženja “Jer me se tiče”, Omer Hujdur izjavio:

Kazali su nam da će u narednih deset dana izaći sa prijedlogom pet lokacija na kojim bi se moglo graditi novo odlagalište. U slučaju nepostojanja prostornog plana ili Gradskog vijeća, rekli su nam da se može formirati komisija koja bi imala nadležnosti za donošenje takvih odluka. Tako je predviđeno zakonom, ali oni su dosad šutjeli o tome.

Omer Hujdur, 12.01.2020.

Da su “kazali”, da će “predložiti”, da bi “moglo”, da će se “formirati komisija” javnost u Bosni i Hercegovini čula je nebrojeno puta. Obzirom na dosadašnji razvoj situacije, nije lako naći utemeljenje optimizmu da će se problem deponije “Uborak” u skoroj budućnosti riješiti na način na koji to nalažu evropski standardi. Pristup problemu odlaganja otpada u BiH nikada nije bio onakav kakav bi morao biti, stoga je deponija “Uborak” samo jedan u nizu loših primjera, te je teško očekivati da će, u pozitivnom smislu, postati izuzetak od pravila.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!