Da li je potjernica bila neophodna za hapšenje Sanjina Sefića?

Jučer objavljena izjava ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije izazvala je mnoštvo ogorčenih komentara na račun efikasnosti domaćeg pravosuđa.

okupljanje-11-10

 

Prije dva dana, Sarajevo i BiH pogodila je tragična smrt Selme Agić i Edite Malkoč, studentica koje je na pješačkom prelazu pored Zemaljskog muzeja pokosio Sanjin Sefić, krećući se brzinom od preko 100 km/h. Građani/ke Sarajeva sutradan su se okupili na mjestu gdje su stradale Selma i Edita, a uslijedili su i protesti zbog sigurnosne situacije u gradu.

Sefić je iste noći kada je počinio ubistvo napustio državu i pobjegao u Srbiju, prešavši granicu kod Uvca, iako ga je u tom trenutku već tražio MUP KS, o čemu su bile obaviještene i granične službe. Zbog propuštanja Sefića preko granice danas su suspendovana četiri službenika Granične policije BiH.

U međuvremenu, objavljena je vijest da se Sefić nalazi “u rukama” MUP-a Republike Srbije, koji čeka raspisivanje međunarodne potjernice kako bi ga uhapsio. Informaciju je jučer objavio sam MUP Srbije, prenijevši sljedeću izjavu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića:

Pripadnici MUP-a Srbije pružiće svu neophodnu pomoć u konkretnom slučaju, u skladu sa zakonima Republike Srbije i drugim međunarodnim propisima. Ipak, treba imati u vidu da do ovog trenutka Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova BiH nije raspisalo međunarodnu crvenu poternicu koja je ujedno i nalog za hapšenje. To znači da ne postoji zakonski osnov za lišenje slobode lica koje se sumnjiči za ovo krivično delo.

Ova je izjava izazvala mnoštvo ogorčenih komentara na portalima i društvenim mrežama, u kojima su građani/ke BiH optuživali pravosudne i istražne organe zbog neraspisivanja međunarodne potjernice za Sefićem.

Međutim, Ugovor između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije o izručenju, koji je potpisan 2013. godine, propisuje da se lišavanje slobode lica koje je osumnjičeno za krivično djelo, može izvršiti i bez međunarodne potjernice.

Tako se u stavu (1) Člana 22. Ugovora o izručenju navodi:

U hitnim slučajevima, na izričit zahtjev nadležnog organa države molilje, nadležni organ zamoljene države može privremeno pritvoriti traženo lice i prije prijema molbe za izručenje. U zahtjevu se navodi postojanje jedne od isprava iz člana 4. tačka 3. ovog ugovora i da postoji namjera da se podnese molba za izručenje. Zahtjev treba da sadrži i podatke o krivičnom djelu zbog kojeg će se tražiti izručenje, vrijeme i mjesto njegovog izvršenja, podatke o propisanoj ili izrečenoj sankciji, odnosno njenom ostatku, kao i, ukoliko je to moguće, opis lica čije će se izručenje tražiti.

Ukoliko je Republika Srbija primila ovakav zahtjev od Bosne i Hercegovine, on je bio dovoljan zakonski osnov za privremeno pritvaranje Sanjina Sefića – jednako validan kao i međunarodna potjernica (stav (3) istog člana Ugovora). U stavu (5) istog člana se navodi da privremeni pritvor može trajati do 18 dana, koliko je predviđeno za dostavljanje sve potrebne dokumentacije za izručenje drugoj državi.   

Dakle, u ovom slučaju, iako međunarodna potjernica za Sefićem nije bila raspisana istog dana kada je napustio BiH, ako je Republika Srbija primila zahtjev za njegovim privremenim pritvaranjem, time su stvoreni i zakonski uslovi za njegovo zadržavanje od strane srbijanskog MUP-a. Do sada ni institucije BiH, ni institucije Republike Srbije, nisu objavile da li je ovakav zahtjev uručen od strane BiH nakon što je Sefić prešao državnu granicu.

(istinomjer.ba)

Javna preduzeća RS “pod lupom”

Još uvijek aktuelna predsjednica Vlade Republike Srpske, Željka Cvijanović u svom posljednjem intervju izjavila je “da...

Slučaj “Opsenica”

Sasvim je razumljivo da CIK, kako predsjednik ovog tijela Branko Petrić kaže, primjenjuje ono što je kandidat “svojeručno potpisao”. Međutim, nakon Opsenicine tvrdnje da on to nije učinio, pitanja se...

Zima stiže, a rješenje za smještaj migranata još se traži

Rješavanje problema smještaja sve većeg broja migranata u BiH obećava se još od proljeća ove godine, a do danas je urađeno jako malo ili gotovo ništa. Problem u Bosanskoj krajini kulminirao je...