Analize

Da li će građani/ke BiH dobiti “COVID iskaznice” i kada?

O uvođenju “COVID iskaznica” za građane/ke BiH po uzoru na Evropsku uniju (EU) govori se od proljeća ove godine, a ovaj proces u našoj zemlji još uvijek nije okončan iako su ove potvrde u zemljama EU u primjeni od ljetos. Da li će građani/ke BiH uskoro imati digitalni certifikat, koji bi im uveliko olakšao putovanje u zemlje EU, zavisi od toga da li će se postići dogovor između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva zdravlja RS o pristupu kreiranja ovog dokumenta. Uslov Evropske komisije (EK) je, inače, da ovu ispravu izdaje jedan državni organ, koji bi garantovao njenu vjerodostojnost.

Foto: Lightrocket via Getty Images

Evropska unija počela je s primjenom Uredbe o EU digitalnoj COVID potvrdi 1. jula 2021. godine, a ona se može izdavati i ovjeravati za građane/ke i osobe s boravištem u EU. Kako se navodi u samom tekstu Uredbe, njom se nastoji olakšati primjena načela proporcionalnosti i nediskriminacije u pogledu ograničenja slobodnog kretanja tijekom pandemije bolesti COVID-19, uz istodobno nastojanje ostvarenja visoke razine zaštite javnog zdravlja. Evropska komisija saopštila je u ponedjeljak, 15. novembra, da je 49 zemalja i teritorija na pet kontinenata povezano s ovim sistemom, a od tog dana, digitalne potvrde Gruzije, Moldavije i Srbije dio su sistema EU COVID certifikata. Ova odluka mogla bi olakšati i putovanja za one građane/ke BiH koji/e su vakcinisani/e u Srbiji i koji/e su dobili/e digitalne certifikate ove zemlje. Inače, Evropska komisija skinula je BiH krajem septembra s popisa sigurnih zemalja za putovanja, te građani/ke naše zemlje u EU mogu putovati samo ako imaju nužan razlog.

Kako se navodi na zvaničnoj stranici EU, digitalna potvrda o COVID-u sadržava nužne osnovne informacije, kao što su ime, datum rođenja, datum izdavanja, relevantne informacije o cjepivu/testiranju/preboljenju i jedinstveni identifikator. Ti podaci ostaju na potvrdi i ne pohranjuju se niti zadržavaju kad se potvrda provjerava u drugoj državi članici. Potvrde, kako se navodi, uključuju samo nužne informacije, a države članice koje se posjećuje ne smiju zadržati te informacije. Za potrebe provjere kontrolira se samo valjanost i vjerodostojnost potvrde tako što se provjerava tko ju je izdao i potpisao. Svi zdravstveni podaci ostaju u državi članici koja je izdala digitalnu potvrdu EU o COVID-u.

Da se razmišlja o mogućnosti uvođenja “zelenih kartona” ili “iskaznica” za državljane/ke BiH, a po uzoru na Evropsku uniju, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH još u aprilu ove godine, nakon sastanka resorne ministrice Ankice Gudeljević s direktorom IDDEEA-e Arifom Nanićem. Kako je tada rečeno, intencija je napraviti aplikaciju putem koje će se izdati potvrda o vakcinisanju, informacija da je osoba prethodno bolovala COVID-19 ili da ima negativan test na ovo oboljenje.

Cilj ovog razgovora je pronaći načine kako bi bh. državljanima bilo olakšano kretanje van granica BiH. Nedoumica je mnogo oko najboljeg pristupa kreiranju ovog dokumenta, ali važno je na vrijeme pristupiti traženju rješenja, poput zemalja EU razgovarati o ovom značajnom pothvatu za slobodu kretanja njenih građana.

Ministarstvo civilnih poslova BiH, 27.4.2021.

O tome da nedoumice u vezi s kreiranjem “COVID iskaznica” i dalje postoje, najbolje svjedoči i činjenica da dogovor o tome još uvijek nije postignut, a prema riječima zvaničnika iz RS, i u ovom slučaju problem je “prenos nadležnosti” s entiteta na državu. Kako je još u julu ove godine za Radio Slobodna Evropa rekao ministar zdravlja RS Alen Šeranić, stav ovog entiteta je da je Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj, informaciono društvo i visoko obrazovanje RS jedino ovlašteno da potpisuje digitalne certifikate, a istakao je i da je ministarstvo na čijem je čelu predložilo model rješenja.

Mi ne prihvatamo činjenicu u okviru koje će biti, da tako kažemo, slanje i razmjena zdravstvenih podataka sa institucijama koje nemaju zakonsku nadležnost za takav dio posla, kao što je u ovom slučaju IDEEA. (…) Mi smo kroz razgovore koje smo vodili predložili model rješenja kako i na koji način to može da se ispoštuje, a da ne diramo u nadležnosti koje su definisane samim Ustavom.

Alen Šeranić, 29.7.2021.

Federacija BiH, s druge strane, kako je u julu kazao pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez, dala je punu podršku Ministarstvu civilnih poslova u izradi jedinstvenih COVID isprava.

Distrikt Brčko i Federacija BiH su rekli da su saglasni, a iz Republike Srpske su rekli da će se naknadno konsultovati. Federacija je dakle uradila sve sa svoje strane što je u njenoj ingerenciji. Dali smo saglasnost i očekujemo od države da to uradi.

Goran Čerkez, 29.7.2021.

Da se i dalje radi na usaglašavanju stavova, potvrdila je ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević početkom septembra za Večernji list, a tom prilikom je naglasila da državni nivo ne bi bio taj koji bi izdavao COVID certifikate.

Ponovno smo nastavili pregovore za konačno riješe. Imamo određene prijedloge iz RS. Radimo na usuglašavanju stavova. Državna razina ne bi bila ta koja bi izdavala dokumente, ali bi verificirala. I to je jedan od mogućih načina. Državna razina ne može izdavati, jer nemamo evidenciju o cijepljenju na državnoj razini. To se vodi u entitetima. Ono što je sada važno jeste da entiteti moraju imati ažuriranu digitalnu bazu podataka.

Ankica Gudeljević, 8.9.2021.

Koliko se odmaklo u pregovorima o načinu izdavanja ovih potvrda i kada bi se moglo očekivati da oni budu postignuti, bio je i predmet upita Istinomjera upućenog Ministarstvu civilnih poslova BiH, na koji odgovor do momenta objavljivanja ovog teksta nismo dobili.

Gostujući u Jutarnjem programu na RTRS-u 18. novembra, ministar zdravlja RS Alen Šeranić potvrdio je da je ovaj entitet uputio svoj prijedlog za uspostavu COVID potvrda, te je pojasnio da, prema tom prijedlogu, način obrade i verifikacije podataka za COVID potvrde mora biti u RS, ali da bi država trebala da uspostavi sistem jedinstvenog identifikatora.

Nismo protiv toga da postoji tačka u okviru BiH koja će da komunicira sa Evropskom komisijom i koja će da proslijedi sve zahtjeve oko verifikacije toga da li ste ili niste vakcinisani – kada neko očita onaj bar kôd tamo i pita se je li ili nije verifikovan, da li je to tačna informacija. Kao što bi BiH trebala da donese jedan sistem tog jedinstvenog identifikatora, koji donosi svaka država za sebe, koji je sistem kôdova i brojeva koji se donese i na bazi toga se podijeli bilo kojem gradu, regionu ili zajednici, kako se unutar države to dogovori, i na bazi toga se izdaju sami sertifikati. Mi smo predložili način kako riješiti taj problem, u suštini, da svi budu zadovoljni, koji omogućava odluku da se donese unutar RS, odnosno FBiH, gdje, koliko sam ja upoznat, jeste nadležnost u okviru ovoga na kantonima samim i, evo, tu smo da razgovaramo i da verifikujemo taj način. Kažem i Evropsku komisiju smo upoznali da nismo mi dio problema. Mi smo od juna dio rješenja i govorimo kako i na koji način treba taj sistem da se uspostavi i, s obzirom na sve, ovo nema apsolutno potrebe za centralizacijom, jer ni EK ne govori o tome, govori da način organizacije same države po regionima, po gradovima, po opštinama, kako god želite, možete to da napravite, ali morate da imate jednu jasnu postavku sistema. I ono što smo predložili da se iskoristi svakako je tzv. open source software, koji je besplatan i koji EK nudi, ali koji morate prilagoditi svojoj sredini.

Alen Šeranić, 18.11.2021.

Kako se vidi i iz navedene izjave ministra Šeranića, dogovor i dalje nije postignut, a razlozi za to prevashodno su političke prirode. Dok su pojedine zemlje, poput susjedne Srbije, uspjele postići da certifikati izdati u njima vrijede i u EU, građanima/kama BiH ostaje da se nadaju da će dogovor političkih aktera u vezi s ovim tehničkim pitanjem u našoj zemlji biti postignut. Svakako ovo neće biti prvi put da su građani/ke BiH ostali/e žrtve političke situacije u zemlji u kojoj i proste tehničke stvari, kao što su COVID potvrde, predstavljaju veliki kamen spoticanja.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!