Ispunjeno

Formiranje vlasti: Čović ipak bio u pravu!

Dragan Čović

“Vjerujem da ćemo do Nove godine imati formirano Vijeće ministara BiH jer smo apsolutno sve dogovorili”, rekao je večeras novinarima okupljenim u zgradi PSBiH na prijemu u povodu Božića predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Očekuje da predsjednik SDA BiH Sulejman Tihić konačno sazove sastanak “kao što su ga svi drugi sazivali”.

(FENA, 15. 12. 2011.)

Komentar:

Izraz “u kost” u žargonu znači nešto poput čvrstog razbijanja određenog stava ili pogleda. Tako bi mogli okarakterisati kratku izjavu, odnosno stav SDA: “Nema nikakvog pomaka. Lider SDA Sulejman Tihić je proteklih dana imao bilateralne razgovore sa ostalim liderima, uključujući i Dragana Čovića, ali su stavovi ostali nepromijenjeni. SDA i Tihić i dalje ostaju pri stavu da neće sazvati sastanak ‘šestorke’ dok se prethodno ne usaglase stavovi, da bi se eventualno na sastanku mogao postići dogovor o formiranju vlasti na državnom nivou.” (Sarajevo-x.com, 16. 12. 2011.)

UPDATE:

“Prema posljednjim informacijama sa sastanka lidera šest stranaka, nakon više od godinu dana bez vlasti, konačno je postignut dogovor o formiranju Vijeća ministara BiH.
Domaćin sastanka, predsjednik SDA Sulejman Tihić je u obraćanju novinarima istakao da je dogovor postignut i o tekstu zakona o popisu stanovništva i o zakonu o državnoj pomoći te budžetu za 2012.” (Radiosarajevo.ba, 28. 12. 2011.)

Kako smo i obećali – Čovićevo “neispunjeno obećanje” promijenili smo u “ispunjeno”, s obzirom da je lider HDZ-a očigledno bio u pravu. Zanimljivi su i stavovi lidera ostalih stranaka koje su “učesnice” u procesu formiranja vlasti, koje su Čovića ostavile “na tankom ledu” i zauzele ili pesimističan ili neutralan stav. No, u BiH je sve moguće, pa i dogovor!

Pitajte Istinomjer!