Neistina

Čović: Nismo ni ušli, ali ćemo izaći

Dragan Čović“Vidjet ćemo kakvo je ponašanje ostalih. Poslije toga, ako se tu ništa ne desi, ja ne vidim smisla da o tome više uopće raspravljamo. Dakle, ključna je ova sedmica. Ako ne bude dogovora, HDZ BiH ide u opoziciju! Mi se moramo ponašati u skladu s položajem. Ne možemo biti pozicija, a da nemamo svoju izvršnu vlast. Dakle, poslije toga, mi smo opozicija. Onda želimo vrlo jasno ukazati na probleme koji su napravljeni BiH i FBiH zbog ovakvog odnosa”, tvrdi Čović.

(Klix.ba,18.03.2013.)

Komentar:

Bez obzira što HDZ trenutno učestvuje u većini u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, ova stranka formalno u mandatu koji traje od 2010. do 2014. godine nikada nije bila dio izvršne vlasti u ovom bh. entitetu. Samim tim i obećanje Dragana Čovića da će se do kraja ove sedmice povući u opoziciju nije utemeljeno, dok je sa druge strane njegova konstatacija kako HDZ ne može biti pozicija, a da nema izvršnu vlast i više nego istinita.

Ipak, ovo nije prvi put da Čović ne vidi smisla u daljem otezanju priče oko rekonstrukcije Vlade FBiH. Podsjećamo da je on još prije godinu dana najavio skoru rekonstrukciju federalne vlade, te je istom prilikom rekao da neće biti smisla da se to radi nakon raspisivanja lokalnih izbora 7. maja prošle godine.

Od tada je prošlo godinu dana, a za Čovića i HDZ je izgleda ipak imalo smisla još godinu dana učestvovati u drami oko rekonstrukcije Vlade FBiH. Koliko su tada bili doslijedni svojim stavovima pokazali su u protekloj godini.

Bilo kako bilo, Čovićeva izjava o HDZ-ovom povlaćenju u opoziciju nije istinita jer naprosto HDZ nikada nije bio dio Vlade FBiH, a kada i da li će uopšte biti do kraja ovog mandata, ne zna se.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!