Neispunjeno

Čolak: Morali smo, ali nismo

Prije nešto više od godinu dana, Bariša Čolak, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH, najavio je da će Ustav i Izborni zakon BiH biti izmijenjeni do kraja 2015. godine. Ovo, kao i brojna slična obećanja, ostalo je neispunjeno.

barisa_colak

“Već u ovoj godini mora se izvršiti promjena Izbornog zakona, a što je onda povezano i s promjenama Ustava. Nema smisla da se više ne održavaju izbori u gradu Mostaru i da se ne provodi odluka o ‘Sejdić-Finci’… Ako to napravimo, samo onda ćemo imati realne pretpostavke za uspješne ekonomske reforme, stabilne i učinkovite institucije koje su u stanju boriti se protiv korupcije i kriminala. Ova zemlja bez istinske ravnopravnosti svih triju naroda i građana neće biti politički stabilna, a onda ni ekonomski prosperitetna.” Bariša Čolak, 18.2.2015

Do kraja 2015. godine nije, međutim, došlo ni do kakvih promjena Izbornog zakona, dok se o novim ustavnim amandmanima gotovo uopšte ni ne govori. Čolak je ovu izjavu dao u vrijeme kada su se vodili stranački pregovori o formiranju vlasti u FBiH i BiH, a na pitanje izmjene Izbornog zakona BiH u tom kontekstu osvrnuo se i nekoliko dana prije toga:

“Očigledno je i da imamo velikih problema s našim izbornim zakonodavstvom i mi ćemo morati jako brzo sjesti i vrlo ozbiljno izanalizirati sve te odredbe i pokušati kroz izmjene tog izbornog zakonodavstva, koje je jako važno, doći do takvih rješenja koja će osigurati mnogo bržu uspostavu vlasti nego što je danas moguće. Poznato je da je Izborni zakon mnogo puta mijenjan, ali je nužno doći do novog teksta sa značajno kvalitetnijim rješenjima, koja će osigurati bržu uspostavu vlasti.” (Fena, 15.2.2015.)

Interresorna radna grupa za izmjene Izbornog zakona, u čijem je sastavu i Bariša Čolak, formirana je zaključkom PSBiH koji je usvojen 18.5.2015, a Vijeće ministara je svoje predstavnike_ce u ovoj grupi imenovalo na 21. sjednici, održanoj 2.9.2015. Javnosti je do sada saopšteno tek to da radna grupa nije usvojila amandmane kojima bi se lokalni izbori odgodili ili spojili sa narednim opštim izborima, a naredno zasjedanje najavljeno je za početak ovog mjeseca.

Kakvi god bili rezultati rada Interresorne radne grupe, rok koji je za usvajanje ustavnih i zakonskih izmjena u februaru prošle godine postavio Bariša Čolak svakako je prošao, te je i ovo obećanje ostalo neispunjeno.

(istinomjer.ba)

01. 02. 2016
Pitajte Istinomjer!