Neispunjeno

Centar za autizam u Tuzli i dalje van centra pažnje nadležnih

I pored toga što je za nastavak njegove izgradnje osigurano 300.000 KM, radovi na Centru za autizam u Tuzli stoje, a predsjednik Udruženja roditelja djece i osoba sa autizmom, Meho Sadiković za takvo stanje krivca vidi u Kantonalnoj vladi koja nije uradila ništa kada je riječ o izgradnji Centra za autizam.

Da odnos nadležnih institucija na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini spram osoba sa posebnim potrebama nije onakav kakav bi trebao i morao biti svjedoči i Centar za autizam u Tuzli koji, i pored najava, još uvijek nije otvoren.

Tako je aktuelni premijer Vlade Tuzlanskog Kantona, Jakub Suljkanović povodom obilježavanja Svjetskog dana svijesti o autizmu koje je 03.04.2018. godine organiziralo Udruženje roditelja djece i osoba sa autizmom (URDOSA) “obradovan činjenicom da je Vlada FBiH napokon shvatila težinu problema djece s autizmom i njihovih roditelja te da je na posljednjoj sjednici odobrila 150.000 KM za nastavak gradnje Centra”, prisutnim roditeljima, djeci i javnosti obećao stavljanje u funkciju ovog objekta do oktobra 2018. godine:

U budžetu TK za 2018. godinu planirali smo 150.000 KM. Potrebno je da se u ovaj projekt uključe i jedinice lokalne samouprave. Naravno izgradnjom centra kompletan posao neće biti gotov. No, hajmo ga izgraditi do oktobra i staviti u funkciju pa ćemo rješavati druge prioritete iz ove oblasti.

Jakub Suljkanović, 03.04.2018.

No, iako je gradnja Centra započeta još u februaru 2015. godine, početkom novembra ove godine predsjednik Udruženja Meho Sadiković još jednom je pokušao skrenuti pažnju javnosti na indolentnost nadležnih po ovom pitanju:

Mi posljednjih 15 godina pokušavamo izlobirati građenje ovog centra. Izlobirali smo 2011. godine usvajanje elaborata o opravdanosti, koji je usvojen u Skupštini TK-a, od kada je kantonalna Vlada i zvanično uključena u projekat, ali u ovom trenutku sve to izgleda kao mrtvo slovo na papiru. Uprkos činjenici da bi se s ovim centrom, koji bi bio referentni i služio kao savjetodavno tijelo u tretiranju autizma, riješili svi problemi osoba sa autizmom u regiji sjeveroistočne Bosne, nikako da priču privedemo kraju.

Meho Sadiković, 04.11.2018.

Međutim, i pored toga što je za nastavak njegove izgradnje osigurano više od 300.000 KM, radovi na Centru za autizam u Tuzli stoje, a Sadiković za takvo stanje krivca “vidi u Kantonalnoj vladi koja nije uradila ništa kada je riječ o izgradnji Centra za autizam”.

U tom svjetlu, ministrica za rad, socijalnu politiku i povratak pri vladi Tuzlanskog Kantona, Sandra Memić kaže “da su opravdana iščekivanja za što skorijim otvorenjem centra, jer su svi svjesni potrebe za njegovo postojanje”, navodeći da je “u ovoj godini prikupljeno više sredstava nego u prethodnim godinama” te se nada pozitivnom odgovoru “potencijalnog donatora kada je riječ o preostalim sredstvima neophodnim za završetak Centra te da se na taj način ovaj projekt privede kraju”.

Kada će radovi na Centru za autizam u Tuzli biti završeni teško je reći, a Istinomjer, uz napomenu da ćemo nastaviti pratiti implementaciju ovog projekta, ovom prilikom obećanju premijera Vlade Tuzlanskog Kantona, Jakuba Suljkanovića da će pomenuti objekat biti u funkciji do oktobra 2018. godine daje ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!