Najave

Brza cesta Bihać – Cazin – Velika Kladuša počinje se graditi već naredne godine?

Prilikom posjete Bihaću, vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća Autoceste Federacije FBiH Elmedin Voloder razgovarao je s rukovodstvom ovog grada o projektima na području Bihaća, ali i cijelog Unsko-sanskog kantona. Kao jedan od projekata kojeg je Voloder najavio bila je i izgradnja brze ceste Bihać – Cazin – Velika Kladuša. Međutim, za navedeni projekat, kako je Voloder objasnio, još nije izrađena projektno-planska dokumentacija niti izvršena eksproprijacija zemljišta, mada se već licitira vrijednošću projekta od oko 500 miliona eura, ali i rokovima gradnje prve dionice u okviru ovog projekta.

Foto: FENA

Radovi na izgradnji ukupnog projekta ovisit će od novca. Izgradnja prve dionice od deset kilometara trebalo bi da počne naredne godine i traje najviše dvije godine, a ukupan koridor četiri do šest godina. Preduvjet je na vrijeme osigurati projekt, dozvole, eksproprijacija i naravno finansijska sredstva.

Elmedin Voloder, 10.9.2021.

Kako je rečeno, JP Autoceste FBiH osiguralo je novac za izradu projektne dokumentacije na nivou idejnog projekta i dijelova glavnih projekata za dio brze ceste, ali do samog početka gradnje bit će potrebno izvršiti i eksproprijaciju zemljišta.

Bit će potrebna pomoć i općina Velika Kladuša i Cazin kao i Grada Bihaća, s obzirom na to da se, nakon usvajanja plana osiguranja projektne dokumentacije i novca, očekuje pristup izgradnji. Ali, prije toga, nužna je eksproprijacija dijela kroz koji će proći brza cesta. Zato smo i razgovarali o tome kako zajedno i što prije uraditi eksproprijaciju na valjan način, da rokovi koje smo zacrtali ne dođu u pitanje.

Elmedin Voloder, 10.9.2021.

Podsjećamo da zbog nezavršene eksproprijacije nije počela ni gradnja brze ceste Lašva – Nević Polje, o čemu je ranije pisao i Istinomjer. Vlada FBiH je proteklih godina više puta proglasila ovu cestu projektom od javnog interesa, a posljednji put ovakva odluka usvojena je početkom septembra ove godine. Međutim, i pored već osiguranih sredstava, i dalje se čeka početak gradnje na dvije poddionice ove brze ceste.

Istinomjer će pratiti da li će gradnja prvih 10-15 kilometara brze ceste Bihać – Cazin – Velika Kladuša, u skladu s najavom v.d. direktora JP Autoceste FBiH Elmedina Volodera, početi naredne godine.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!