Analize

Brojne vakcine protiv COVID-19 u BiH bit će uništene

Iako se Bosna i Hercegovina nalazi na začelju liste evropskih zemalja po broju vakcinisanih građana protiv COVID-19, već je došla u situaciju da će nadležne institucije morati uništiti veliki broj vakcina zbog toga što im uskoro ističe rok. Institut za javno zdravstvo RS već je raspisao javni poziv za uništavanje 55.000 doza vakcina AstraZeneca, dok bi broj vakcina istog proizvođača kojima u oktobru ističe rok mogao biti dosta veći.

Tokom konferencije za medije, nakon sastanka predstavnika/ca Vlade, ZZJZ FBiH, Kriznog štaba FBiH, ali i predstavnika/ca kantonalnog nivoa vlasti o epidemiološkoj situaciji u FBiH, održanog krajem augusta, v.d. direktora ZZJZ FBiH Siniša Skočibušić, odgovarajući na pitanja novinara, govorio je i o količinama vakcine AstraZeneca kojima u oktobru ističe rok.

Mi imamo sa rokom deseti mjesec, dakle, do kraja desetog mjeseca ove godine 319.390 doza AstraZeneca cjepiva. S obzirom da smo mi dali do sada veliki broj AstraZeneca za prvu dozu, očekujemo da će ovih 319.000, ne baš sve, ali sigurno dvije trećine, biti utrošeno za drugu dozu, tako da se neće baš, na sreću, baciti, ali evo, voljeli bi mi da ih sve potrošimo, no mi smo preuzeli obvezu prema stanovništvu i mi ćemo nabavljat cjepiva i dalje. I kupovati i primati donacije i nuditi stanovništvu. Ne želimo da do nas bude spor.

Siniša Skočibušić, 31.8.2021.

Istinomjer je krajem septembra kontaktirao ZZJZ FBiH upitom o preostalim količinama vakcina AstraZeneca, odnosno njihovim rokovima trajanja. Kako su nam odgovorili iz ove institucije, od ukupno 691.900 doza vakcina proizvođača AstraZeneca, prema kantonalnim zavodima za javno zdravstvo distribuirano je ukupno 406.620 doza.

Do danas su administrirane 262.373 doze ovog cjepiva. Cjepivo je raspoređivano prema raspodjeli definiranoj u Planu za cijepljenje protiv COVID-19 u Federaciji BiH i na osnovu zahtjeva kantonalnih zavoda za javno zdravstvo. Što se tiče rokova preostalih količina AstraZeneca cjepiva, na stanju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH nalazi se 260.110 doza sa rokom isteka 10/2021, kao i 25.170 doza sa rokom isteka 11/2021.

ZZJZ FBiH, 24.9.2021.

Prema planu distribucije koji sedmično objavljuje ZZJZ FBiH, 27. i 28. septembra distribuirano je tek 7.810 doza vakcina AstraZeneca namijenjenih za revakcinaciju, a većina je raspoređena u Tuzlanski kanton.

Izvor: ZZJZ FBiH

Iz ovih podataka može se zaključiti da ZZJZ FBiH i dalje posjeduje više od 250.000 doza vakcina AstraZeneca kojima rok ističe u oktobru, te je upitno da li će do tada biti iskorištene dvije trećine ove vakcine, kako je to najavio Skočibušić krajem augusta. Osim toga, u ovom entitetu, kako se vidi iz izvještaja ZZJZ-a, koji je objavljen krajem augusta, FBiH očekuje dodatnu isporuku 126.000 vakcina proizvođača AstraZeneca iz Hrvatske do 31. oktobra, te dodatnih 228.000 iz Poljske, bez naznačenog roka isporuke.

S druge strane, Institut za javno zdravstvo RS raspisao je javni poziv za usluge preuzimanja, skladištenja i konačnog zbrinjavanja medicinskog, hemijskog i farmaceutskog otpada, te bi, kako su iz Instituta potvrdili za Nezavisne novine, u sklopu ovog posla trebalo biti uništeno i 55.000 doza vakcina AstraZeneca. Ukupna vrijednost sporazuma, kako je navedeno u javnom pozivu, iznosi 49.950 KM bez PDV-a.

Na poziv naručioca, izvršilac će na lokalitetu naručioca (JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske Banja Luka i Regionalni centri Foča, I. Sarajevo, Zvornik i Trebinje) preuzeti otpad, te isti transportovati, skladištiti i konačno zbrinuti na lokalitetu za koji ima odobrenje nadležnog ministarstva.

Obavještenje o nabavci, 15.9.2021.

Otvaranje ponuda bilo je zakazano za 27. septembar, a iz Instituta za javno zdravstvo za Istinomjer su rekli da će više informacija biti poznato nakon okončanja procedure javne nabavke, te su dodali da se radi o redovnoj nabavci usluga uništavanja medicinskog otpada. Kada je riječ o dozama vakcina kojima je istekao rok, dodali su da se radi o vakcinama koje su pristigle putem donacija, s rokom trajanja od 30 do 60 dana.

Istinomjer je i Zavodu za javno zdravstvo FBiH uputio upit na temu zbrinjavanja vakcina kojima će uskoro isteći rok, no do momenta objave ovog teksta odgovor nismo dobili.

Inače, kako se navodi na internet-stranici Svjetske zdravstvene organizacije, ne postoji posebna procedura za odlaganje vakcina protiv COVID-19 i ona treba slijediti postojeće nacionalne smjernice za sigurno odlaganje medicinskog otpada.

Ako standardni protokol ne postoji, zemlje se mogu obratiti ‘Smjernicama SZO za sigurno odlaganje neželjenih lijekova u hitnim slučajevima i nakon njih’, kojima se može pristupiti ovdje. Programi imunizacije trebali bi pružiti zdravstvenim radnicima informacije o verifikaciji i odlaganju doza kojima je istekao rok trajanja.

SZO, maj 2021.

Načini i procedure upravljanja medicinskim otpadom propisani su pravilnicima u FBiH i u RS.

U FBiH, prema izvještaju ZZJZ-a FBiH, do kraja augusta je ukupno zaprimljeno 1.655.802 doze vakcina protiv COVID-19, a prema posljednjem izvještaju o broju administriranih vakcina, koji objavljuje Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, zaključno sa 19. septembrom, prvom dozom vakcinisano je 418.765 osoba, dok su u potpunosti vakcinisane 244.602 osobe.

Institut zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе je dо 28. sеptеmbrа 2021. gоdinе zdravstvenim ustanovama u RS ispоručiо 300.368 prvе i 251.488 drugе dоzе vаkcinа.

Procenat vakcinisanog stanovništva u BiH starijeg od 18 godina i dalje se kreće oko 20%, o čemu je Istinomjer nedavno pisao. Iako je naša zemlja zbog nedostatka vakcina bila jedna od posljednjih u Evropi koja je intenzivnije počela vakcinisati stanovništvo, sada se našla u situaciji da će morati uništiti velike količine vakcina AstraZeneca kojima ističe rok. Republika Srpska je za sada objavila da će biti uništeno 55.000 doza ove vakcine, što ne znači da će ovo biti i jedine količine, dok će za tačan broj neiskorištenih vakcina AstraZeneca u FBiH biti potrebno sačekati kraj oktobra, kada im, prema riječima nadležnih, i ističe rok trajanja.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!