Neistina

Bradara zaboravila šta je HDZ radio 2011. godine

BradaraPredsjednica Doma naroda FBiH Lidija Bradara (HDZ BiH), govoreći o održavanju sjednice ovog doma na kojoj bi trebalo biti birano rukovodstvo Federacije i usvojiti odluka o privremenom financiranju, izjavila je kako njenoj stranci nije u interesu da dovodi u pitanje funkcionisanje FBiH.

„Mi vjerujemo da će do toga doći i naš zajednički stav je da mi ničim nećemo dovesti u pitanje funkcioniranje FBiH, kao ni pitanje proračunskih korisnika i Federacije, jer to ni HDZ BiH, čiji sam ja predstavnica, ni Klub hrvatskog naroda nije činio ni u prethodnom razdoblju“, rekla je Lidija Bradara.

(Dnevni list, 22.01.2015.)

Međutim, dio izjave u kojem Bradara tvrdi da HDZ u prethodnom mandatu nije dovodio u pitanje funkcionisanje federalne vlasti u najmanju ruku je neistinit. Ako se vratimo nekoliko godina unazad, u period kada je 2011. godine formirana „platformska“ Vlada FBiH, koju su činili SDP, SDA, HSP i NSRZB, možemo vidjeti da Bradarine tvrdnje jednostavno ne stoje.

Naime, platformski sporazum je bio žestoko kritikovan od HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, koji su ga ocijenili protivustavnim, te su pet mjeseci nakon provedenih izbora odbijali izabrati delegate za Dom naroda Federacije BiH u Livanjskom, Zapadnohercegovačkom i Posavskom kantonu, gdje su osvojili većinu mjesta u kantonalnim skupštinama. Zastoj u formiranju vlasti u FBiH rezultirao je donošenjem odluke Centralne izborne komisije, kojom je utvrđeno da izbori za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nisu provedeni u svih deset kantona u skladu s odredbama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, te da nisu bili ispunjeni uslovi za konstituiranje Doma naroda, te se poništava i izbor za predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH. Ova odluka je suspendirana odlukom OHR-a, te je izvršna vlast u Federaciji BiH ipak formirana.

Dakle iz ovoga se jasno vidi da je upravo HDZ prilikom konstituisanja prethodnog saziva Vlade bio glavna poluga kočenja, s obzirom da su baš oni, u situaciju u kojoj su bili opozicija, odbijali imenovati delegate iz dva kantona u Dom naroda, dok u poziciji u kojoj će učestvovati u radu Vlade FBiH, tvrde sasvim suprotno.

Također, novoizabrana predsjednica Doma naroda je u intervjuu koji je dala za prvi.tv nekoliko dana ranije, bila nedosljedna upravo u pogledu opstrukcija svoje stranke u prethodnom mandatu.

“Pa, ja mislim da Dom naroda treba biti dinamičan, očekujem da se sve druge stranke uozbilje. Već se večeras vidjelo da postoji i dosta politikanstva. Ja se nadam da će politikanstvo ostaviti ispred vrata ovog Doma i da će Dom naroda biti istinski Dom u kojem će se donositi odluke, a ne biti poligon za izražavanje nekih političkih frustracija i očekujem i da oporba također bude odgovorna u ovom cijelom procesu”, rekla je Bradara.

Naime nakon konstituisanja Doma naroda Parlamenta FBiH problem je nastao sa imenovanjem potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda, gdje klub Srba u ovom domu još uvijek nije imenovao kandidata za tu poziciju. Predsjednik kluba Srba u Domu Naroda Slaviša Šućur iz SDP-a je rekao da će kandidat biti imenovan čim kolegij ovog kluba stavi četiri potpisa na odluku o imenu kandidata, a to je od Bradare u ovom slučaju ocjenjeno kao politikanstvo. S tim u vezi, ukoliko znamo kako je teklo formiranje Vlade FBiH u prethodnom mandatu, izjava Bradare o politikanstvu u Domu naroda je nedosljedna s obzirom da je HDZ tada kao opozicija, upravo bio partija koja je zbog politikanstva vršila blokadu procesa formiranja vlasti, a kasnije je u više navrata pokušala ući u Vladu FBiH.

(istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!