Nedosljedno

BPK: Primjena popisa stanovništva iz 2013. godine i najava blokade

Jedna od aktuelnih postizbornih pitanja u BiH je hoće li Bosansko-podrinjski Kanton (BPK) blokirati uspostavu vlasti na nivou Federacije BiH. Naime, “povodom moguće odluke CIK-a BiH da u određivanju mandata delegatima Doma naroda Federalnog parlamenta osnova bude popis iz 2013. godine”, zastupnici Demokratske fronte (DF) i Socijaldemokratske partije (SDP BiH) u ovom kantonu zaprijetili su blokadom uspostave vlasti u Federaciji BiH.

Prošle sedmice poslanici DF-a i SDP-a u Skupštini BPK saopštili su da su započeli prikupljanje potpisa i pokrenuli inicijativu, u kojoj “pozivaju stranke da ne izaberu delegate za Dom naroda Parlamenta FBiH ukoliko CIK, kako kažu, donese neustavnu odluku” i primjeni popis stanovništva iz 2013. godine.

Najglasnija o ovom pitanju svakako je Edita Velić, zastupnica u Skupštinu BPK ispred Demokratske fronte, koja tvrdi da se blokadom prijeti isključivo iz razloga što bi se primjenom popisa iz 2013. godine uskratilo pravo Hrvatima u BPK da imaju svog predstavnika u Domu naroda FBiH. Primjenom popisa iz 2013. godine, jedini zastupnik koji je u Skupštinu BPK izabran iz reda hrvatskog naroda, Edim Fejzić ne bi dobio svoje poslaničko mjesto u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Ovo što se sada namjerava učiniti jeste udovoljavanje zahtjevima HDZ-a, a to nije ništa do pokušaj državnog udara. Ukoliko CIK, tj. većina članova bude za to da se primjeni popis iz 2013. godine pri izboru delegata za Dom naroda FBiH to će direktno značiti udar na Ustav FBiH i Ustav BiH.

U ovom slučaju BPK ne bi imao svog predstavnika u Klubu Hrvata, time bi se dozvolilo da stotinjak hiljada birača HDZ-a zauvijek upravlja klubom Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Edita Velić, 04.11.2018.

Podsjećanja radi, podjednako glasno Edita Velić (DF) je kroz svoj politički angažman osuđivala svaki vid blokade vlasti, tvrdeći da je to neodgovorno, da su građani/ke taoci loše politike, te da su zbog toga mnogi zakoni i odluke na čekanju.

Tako je šefica kluba DF-a u BPK ranije bila mišljenja “da je nedopustivo da građani budu taoci ličnih interesa” zbog jednog čovjeka, kada su Daliborka Milović i Esad Radeljaš prijetili blokadom Doma naroda PFBiH, ukoliko Radeljaš bude skinut sa pozicije ministra privrede u BPK.

Predmetom nedvojbenog opredjeljenja izabranih zvaničnika trebaju biti reforme, a ne ucjene za očuvanje ministarske pozicije jednog čovjeka.

Edita Velić, 25.12.2015.

O opredjeljenjima izabranih zvaničnika koji blokiraju vlast Velić je govorila i kritizirajući HDZ-ovo bojkotovanje sjednica u DN PFBiH.

Današnja blokada u Domu naroda PFBiH je početak provedbe “Plana B”. Birači moraju znati posljedice Čovićevog ulaska u Predsjedništvo. MUP RS je nabavio oružje, kao i MUP-ovi pod kontrolom HDZ, u svrhu provedbe “Plana B”.

Edita Velić, 19.07.2018.

Ipak, najviše kritika zbog nepravovremenog sazivanja sjednica, blokada, neusvajanja budžeta i sl. Edita Velić je izrekla obraćajući se Skupštini BPK u svojstvu poslanice DF-a u istoj.

Je li predložen budžet na dnevni red? Imali ste više od tri mjeseca da pripremite budžet, a mi to danas ne vidimo. Mi od danas ostajemo bez finansiranja, to je vama nevažno, važne su vam fotelje i vlast”, kazala je Velić, dodajući da razlozi zakazivanja sjednice ne zaslužuju hitnost.

Edita Velić, 31.03.2017.

Ovo su samo neke od izjava u kojima je Edita Velić kritizirala nerad vlasti i blokade, zbog čega za svoj trenutni stav, da radije bira blokadu vlasti ispred usvajanja budžeta, važnih zakona i odluka, svakako zaslužuje ocjenu nedosljedno.

Edita Velić, 04.11.2018.

Podsjećamo da, u skladu sa Izbornim zakonom BiH i njegovim članom 10.10. “kantonalna zakonodavna tijela biraju 58 delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, 17 iz reda bošnjačkog, 17 iz reda srpskog, 17 iz reda hrvatskog naroda i sedam iz reda ostalih.”

Također, jednako važno u kontekstu pomenute inicijative jeste i sadržaj člana 10.13. Izbornog zakona BiH koji izričito nalaže da se “Izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH vrši odmah po sazivanju kantonalne skupštine nakon izbora za kantonalne skupštine, a najkasnije mjesec dana nakon ovjere izbora”, te zakon ne ostavlja prostor za bilo kakve blokade pomenutog procesa.

Najave blokada provođenja izbornih rezultata, osim što predstavljaju kršenje Izbornog zakona okarakterisana su, u više navrata, neprihvatljivim i od strane OHR-a.

U kontekstu najavljene blokade važno je podvući da će na bilo koju odluku CIK-a, ovlašteni predstavnici u bh. insitucijama biti u mogućnosti podnijeti apelaciju nadležnim sudskim instancama, što jedini način da se utvrdi da li je odluka u skladu sa zakonima i ustavima, te se kao takva eventualno ospori.

Sutra bi se trebala održati sjednica Skupština BPK na koju su pozvani i članovi CIK-a, a poslije koje bi trebao biti poznat i konačan stav Skupštine BPK o navedenoj inicijativi.

Istinomjer će i dalje pratiti implementaciju izbornih rezultata na svim razinama bh. vlasti.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!