Bojić danas kao Stevandić nekada

Obzirom da je pravo Nenada Stevandića na kritiku svoje bivše stranke nazvao neprimjerenim, konzumirajući danas to isto pravo govoreći u negativnom kontekstu o SDS-u, Borislav Bojić iskazao je nedosljednost kada su njegovi stavovi po ovim pravima i slobodama zastupnika u pitanju.

Od proglašenja rezultata opštih izbora 2014. godine do danas, nemali broj zastupnika u zakonodavnim tijelima na svim nivoima u Bosni i Hercegovini napustilo je političke partije pod čijim su okriljem osvojili mandate, te prenijeli svoj mandat ili u drugu političku partiju, ili nastavili svoje djelovanje kao nezavisni zastupnici. Posljednji u nizu takvih je, sada već bivši zastupnik Srpske demokratske stranke u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegocine, Borislav Bojić.

Nekoliko dana nakon što je obznanio da napušta SDS, Bojić je zvanično postao član Demokratskog narodnog saveza koji je dio vladajuće koalicije u Republici Srpskoj.

Navodeći razloge svog odlaska iz matične partije, Bojić je rekao:

Ne može stranka da djeluje samo na relaciji Marijin dvor – Lukavica, posebno kada je riječ o odnosu prema Krajini i krajiškim kadrovima. To je duže vrijeme prisutno u SDS-u i ne želim da nosim odgovornost za SDS. Smatram da tu odgovornost trebaju da nose oni koji su SDS doveli u ovu poziciju.

Borislav Bojić, 07.03.2018.

Nastavljajući da kritikuje rad SDS-a, Bojić je još dodao:

Već duže vremena moji stavovi koje sam iznosio unutar stranke vrlo često nisu bili korespodentni sa stavovima drugih u stranci. U posljednje vrijeme to je prevršilo svaku mjeru.

Borislav Bojić, 07.03.2018.

Napustiti političku partiju sa čije je liste zastupnik osvojio mandat, zadržati osvojeni mandat, te kritikovati rad bivše partije sasvim je u skladu sa važećim zakonima u Bosni i Hercegovini, te korištenje tih prava i sloboda ne bi trebalo biti osporavano. Međutim, upravo je Borislav Bojić svojevremeno javno osudio Nenada Stevandića zbog javnog kritikovanja svoje bivše političke partije. Da podsjetimo, Stevandić je svojevremeno napustio SDS-a sa čije je liste ušao u Narodnu skupštinu RS-a, te nakon toga osnovao Ujedinjenu Srpsku čiji je danas predsjednik.

Govoreći tada o nastupima Stevandića, Bojić je naglašavajući da “predsjednik Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić nema pravo da govori o moralu bilo koga, jer je u Narodnu skupštinu Republike Srpske ušao na listi SDS-a koji je kasnije napustio”, još dodao:

Stevandić je zadnje lice koje ima pravo da priča o SDS-u i opoziciji. U javnosti je najmanje primjereno da govori o moralu i moralnim vrijednostima, jer se dobro zna da je u Narodnoj skupštini dobio mandat na programu SDS-a, a poslije je postupio suprotno svim moralnim principima.

Borislav Bojić, 24.05.2017.

Obzirom da je pravo Nenada Stevandića na kritiku svoje bivše stranke nazvao neprimjerenim, konzumirajući danas to isto pravo govoreći u negativnom kontekstu o SDS-u, Borislav Bojić iskazao je nedosljednost kada su njegovi stavovi po ovim pravima i slobodama zastupnika u pitanju.

(istinomjer.ba)

Nezavisni blok ostaje pri ranije izrečenim stavovima

Podsjećamo, netom nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) raspisala Opšte izbore 2018. godine, lider Nezavisnog...

Radončić ipak razgovarao o mogućoj koaliciji sa SDA

Nakon sastanka koji su 20. februara održale delegacije Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB), na temu formiranja vlasti na državnom i nivou FBiH, lider SBB-a, Fahrudin...


Mandatar za sastav novog saziva Vijeća ministara BiH u narednih sedam dana?

Na sjednici predsjedništva HDZ-a BiH održanoj 18.02.2019. godine, jedna od tema bila je i uspostava novih većina kako na federalnom, tako i na državnom nivou. Nakon pomenute sjednice, u...