Bojić danas kao Stevandić nekada

Obzirom da je pravo Nenada Stevandića na kritiku svoje bivše stranke nazvao neprimjerenim, konzumirajući danas to isto pravo govoreći u negativnom kontekstu o SDS-u, Borislav Bojić iskazao je nedosljednost kada su njegovi stavovi po ovim pravima i slobodama zastupnika u pitanju.

Od proglašenja rezultata opštih izbora 2014. godine do danas, nemali broj zastupnika u zakonodavnim tijelima na svim nivoima u Bosni i Hercegovini napustilo je političke partije pod čijim su okriljem osvojili mandate, te prenijeli svoj mandat ili u drugu političku partiju, ili nastavili svoje djelovanje kao nezavisni zastupnici. Posljednji u nizu takvih je, sada već bivši zastupnik Srpske demokratske stranke u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegocine, Borislav Bojić.

Nekoliko dana nakon što je obznanio da napušta SDS, Bojić je zvanično postao član Demokratskog narodnog saveza koji je dio vladajuće koalicije u Republici Srpskoj.

Navodeći razloge svog odlaska iz matične partije, Bojić je rekao:

Ne može stranka da djeluje samo na relaciji Marijin dvor – Lukavica, posebno kada je riječ o odnosu prema Krajini i krajiškim kadrovima. To je duže vrijeme prisutno u SDS-u i ne želim da nosim odgovornost za SDS. Smatram da tu odgovornost trebaju da nose oni koji su SDS doveli u ovu poziciju.

Borislav Bojić, 07.03.2018.

Nastavljajući da kritikuje rad SDS-a, Bojić je još dodao:

Već duže vremena moji stavovi koje sam iznosio unutar stranke vrlo često nisu bili korespodentni sa stavovima drugih u stranci. U posljednje vrijeme to je prevršilo svaku mjeru.

Borislav Bojić, 07.03.2018.

Napustiti političku partiju sa čije je liste zastupnik osvojio mandat, zadržati osvojeni mandat, te kritikovati rad bivše partije sasvim je u skladu sa važećim zakonima u Bosni i Hercegovini, te korištenje tih prava i sloboda ne bi trebalo biti osporavano. Međutim, upravo je Borislav Bojić svojevremeno javno osudio Nenada Stevandića zbog javnog kritikovanja svoje bivše političke partije. Da podsjetimo, Stevandić je svojevremeno napustio SDS-a sa čije je liste ušao u Narodnu skupštinu RS-a, te nakon toga osnovao Ujedinjenu Srpsku čiji je danas predsjednik.

Govoreći tada o nastupima Stevandića, Bojić je naglašavajući da “predsjednik Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić nema pravo da govori o moralu bilo koga, jer je u Narodnu skupštinu Republike Srpske ušao na listi SDS-a koji je kasnije napustio”, još dodao:

Stevandić je zadnje lice koje ima pravo da priča o SDS-u i opoziciji. U javnosti je najmanje primjereno da govori o moralu i moralnim vrijednostima, jer se dobro zna da je u Narodnoj skupštini dobio mandat na programu SDS-a, a poslije je postupio suprotno svim moralnim principima.

Borislav Bojić, 24.05.2017.

Obzirom da je pravo Nenada Stevandića na kritiku svoje bivše stranke nazvao neprimjerenim, konzumirajući danas to isto pravo govoreći u negativnom kontekstu o SDS-u, Borislav Bojić iskazao je nedosljednost kada su njegovi stavovi po ovim pravima i slobodama zastupnika u pitanju.

(istinomjer.ba)

Rekonstrukcija puta Babin Do – Šabići

Ugovori o izvođenju radova na putu Babin Do - Šabići, čija vrijednost iznosi 671 hiljadu KM potpisani su 24. maja 2019....

KS: VIK uskoro dobija novi menadžment?

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, Elmedin Konaković održao je konferenciju za medije povodom, kako je saopćeno, “otkrivene višemilionske štete načinjene Kantonalnom javnom komunalnom...


Kanalizacija stigla, asfalt na čekanju

Desetogodišnji projekat izgradnje kanalizacije u Bijeljini privodi se kraju, ali jedan broj ulica u tom gradu nakon završetka radova još uvijek nije asfaltiran. Jedna od takvih je i Ulica Vojvode...