Bojić danas kao Stevandić nekada

Obzirom da je pravo Nenada Stevandića na kritiku svoje bivše stranke nazvao neprimjerenim, konzumirajući danas to isto pravo govoreći u negativnom kontekstu o SDS-u, Borislav Bojić iskazao je nedosljednost kada su njegovi stavovi po ovim pravima i slobodama zastupnika u pitanju.

Od proglašenja rezultata opštih izbora 2014. godine do danas, nemali broj zastupnika u zakonodavnim tijelima na svim nivoima u Bosni i Hercegovini napustilo je političke partije pod čijim su okriljem osvojili mandate, te prenijeli svoj mandat ili u drugu političku partiju, ili nastavili svoje djelovanje kao nezavisni zastupnici. Posljednji u nizu takvih je, sada već bivši zastupnik Srpske demokratske stranke u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegocine, Borislav Bojić.

Nekoliko dana nakon što je obznanio da napušta SDS, Bojić je zvanično postao član Demokratskog narodnog saveza koji je dio vladajuće koalicije u Republici Srpskoj.

Navodeći razloge svog odlaska iz matične partije, Bojić je rekao:

Ne može stranka da djeluje samo na relaciji Marijin dvor – Lukavica, posebno kada je riječ o odnosu prema Krajini i krajiškim kadrovima. To je duže vrijeme prisutno u SDS-u i ne želim da nosim odgovornost za SDS. Smatram da tu odgovornost trebaju da nose oni koji su SDS doveli u ovu poziciju.

Borislav Bojić, 07.03.2018.

Nastavljajući da kritikuje rad SDS-a, Bojić je još dodao:

Već duže vremena moji stavovi koje sam iznosio unutar stranke vrlo često nisu bili korespodentni sa stavovima drugih u stranci. U posljednje vrijeme to je prevršilo svaku mjeru.

Borislav Bojić, 07.03.2018.

Napustiti političku partiju sa čije je liste zastupnik osvojio mandat, zadržati osvojeni mandat, te kritikovati rad bivše partije sasvim je u skladu sa važećim zakonima u Bosni i Hercegovini, te korištenje tih prava i sloboda ne bi trebalo biti osporavano. Međutim, upravo je Borislav Bojić svojevremeno javno osudio Nenada Stevandića zbog javnog kritikovanja svoje bivše političke partije. Da podsjetimo, Stevandić je svojevremeno napustio SDS-a sa čije je liste ušao u Narodnu skupštinu RS-a, te nakon toga osnovao Ujedinjenu Srpsku čiji je danas predsjednik.

Govoreći tada o nastupima Stevandića, Bojić je naglašavajući da “predsjednik Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić nema pravo da govori o moralu bilo koga, jer je u Narodnu skupštinu Republike Srpske ušao na listi SDS-a koji je kasnije napustio”, još dodao:

Stevandić je zadnje lice koje ima pravo da priča o SDS-u i opoziciji. U javnosti je najmanje primjereno da govori o moralu i moralnim vrijednostima, jer se dobro zna da je u Narodnoj skupštini dobio mandat na programu SDS-a, a poslije je postupio suprotno svim moralnim principima.

Borislav Bojić, 24.05.2017.

Obzirom da je pravo Nenada Stevandića na kritiku svoje bivše stranke nazvao neprimjerenim, konzumirajući danas to isto pravo govoreći u negativnom kontekstu o SDS-u, Borislav Bojić iskazao je nedosljednost kada su njegovi stavovi po ovim pravima i slobodama zastupnika u pitanju.

(istinomjer.ba)

Prosječna plata u Republici Srpskoj iznosiće 500 eura

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik gostujući u jednoj od TV emisija obećao je da će prosječna plata...

Proglašenje Parka prirode “Una” do kraja augusta?

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i lokalne vlasti proteklih dana su najavili da će “do kraja augusta biti završena kompletna procedura” u vezi sa...


U skladu sa Vujovićevim obećanjem izglasana nova Vlada TK

Na nastavku konstituirajuće sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona (TK) održanom 12.07.2019. godine, 19 zastupnika izglasalo je smjenu aktuelne Vlade TK. Nakon sjednice, javnosti se obratio...