Neispunjeno

BiH u prvom kvartalu godine nije dobila budžet institucija

Vjekoslav Bevanda
Vjekoslav Bevanda

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda istakao je potrebu hitnog usvajanja Globalnog fiskalnog okvira za period od 2012. do 2014. godine i budžeta BiH za 2012. godinu, izrazivši očekivanja da će ovaj posao biti završen do kraja prvog kvartala ove godine.

(Radio Slobodna Evropa 22.02.2012.)

BiH je stekla sve uslove da krene naprijed i da iz privremenog pređe u redovno finansiranje, ali su aktuelni problemi sa pravima bivših vojnika usporili taj proces, izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

(Srna/24SI, 13.04.2012.)

Komentar:

Prošle su već dvije sedmice od roka koji je predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda postavljao kao krajnji za usvajanje Budžeta institucija BiH za 2012. godinu, no i dalje se ne zna kada će BiH dobiti budžet i otpočeti redovno finansiranje. Globalni fiskalni okvir za period 2012. do 2014. godine, usvojen je sredinom marta, ali njegov iznos koji je dogovoren na sjednici Fiskalnog vijeća BiH, u iznosu od 950 miliona KM, izazvao je mnogo reakcija, prvenstveno bivših vojnika OS BiH koji su zahtjevali da se njihove zaostale penzije uvrste u budžet. No nisu bivši vojnici jedina prepreka dogovoru oko budžeta, jer od kako je usvojen Globalni fiskalni okvir ne prestaju kritike iz SDA koji predviđeni iznos smatraju “udarom na državu”, obzirom da je budžetska potrošnja predviđena okvirom ostala na nivou iz 2008. godine. Iz ove stranke već su najavili da neće podržati budžet u predviđenom iznosu. Sudeći prema trenutnoj političkoj klimi nije izvjesno da će budžet za 2012. godinu biti konačno dogovoren ove sedmice, kako je najavio premijer Bevanda.

Pitajte Istinomjer!