Neispunjeno

Bez jedinstvenog registra boraca u novoj 2018. godini

Iako je federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević najavio da će registar boraca u Federaciji BiH biti uspostavljen prvog januara 2018. godine, od njega trenutno nema ništa. Borci koji protestuju ispred zgrade federalne vlade još uvijek ne odustaju od registra kao jedne od tri tačke čije ispunjenje zahtjevaju, te zbog kojih iz šatorskog naselja ispred ove institucije neće otići ni za Novu godinu.

Bukvarević je u novembru u intervjuu za portal Radio Sarajevo rekao da je resorno ministarstvo time spremno odgovoriti na zahtjev za registrom boraca kao jednim od tri glavna zahtjeva veterana koji su već tada bili u petom mjesecu protesta ispred zgrade Vlade FBiH. Kako je tada rekao ministar Bukvarević, predložene izmjene zakona koje će omogućiti uspostavljanje registra već su bile usvojene:

U oba doma Parlamenta Federacije BiH usvojene su predložene izmjene i sada čekamo na objavu u Službenim novinama Federacije BiH. Paralelno s tim formirali smo u okviru našeg ministarstva i Radnu grupu koja će izvršiti objedinjavanje, analizu i pripremiti za objavljivanje već raspoložive podatke potrebne za Registar pripadnika oružanih snaga i Registar korisnika prava, a koji se nalaze u grupama za pitanja evidencija iz oblasti vojne obaveze, u općinama, te u jedinstvenoj bazi podataka korisnika prava kojom raspolaže ovo Ministarstvo.

Salko Bukvarević (13. novembar 2017.)

Svrha registra boraca bi bila lakše vođenje evidencije o korisnicima boračkih nadoknada, te bi, uz to što bi omogućio dobijanje naknada osobama koje do sada nisu koristile pomoć namijenjenu ovoj populaciji, također pomogao u smanjenju broja onih koji koriste višestruke naknade za svoje učešće u ratu u BiH.

Bukvarević je pred borce izašao u decembru, i rekao da su u Službenom listu FBiH objavljena “tri važna zakona”, te da je počela njihova primjena. Radi se o Zakonu o pravima branilaca i njihovih porodica, Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno – oslobodilačkog rata i Zakonu o posebnim pravima dobitnika najvećih ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica. Zakon o pravima branilaca i njihovih porodica bio je potreban kao pretpostavka za objavu registra korisnika boračko-invalidske zaštite. Tada je Bukvarević rekao da je formirana komisija koja će raditi na ovom registru, uz rok od 30 dana:

U Ministarstvu je formirana Komisija koja ima zadatak da u roku od 30 dana pripremi pravilnik o objavi registra. Mi očekujemo da u januaru registar korisnika boračko-invalidske zaštite bude dostupan institucijama Bosne i Hercegovine, onako kako zakon predviđa.

Salko Bukvarević, 06.12.2017.

Međutim, registar korisnika boračko-invalidske zaštite nije isto što i jedinstveni registar boraca, što je još u septembru napomenuo i sam Bukvarević. Naime, registar korisnika boračko-invalidske zaštite tretira samo one koji su se prijavili za spomenute beneficije, dok bi jedinstveni registar boraca obuhvatao sve one koji su učestvovali u vojnim snagama u toku rata, bili oni registrovani za boračko-invalidsku zaštitu ili ne. Upravo to je razlog zbog kojeg borci i dalje protestuju ispred zgrade federalne vlade. U šatorskom naselju namjeravaju provesti i Novu godinu, sve do ispunjavanja ovog, ali i druga dva zahtjeva – borački dodatak, te ukidanje finansiranja svih boračkih udruženja.

Punih šest mjeseci je prošlo otkako smo došli po svoja prava. Ostajemo i dalje uz ona tri zahtjeva i nećemo ići nigdje dok oni ne budu ispunjeni.

Nazil Vejić, demobilisani borac, 13.12.2017.

Hrane nam ponestaje, bolesni smo, ali ništa nas neće spriječiti da ustrajemo u onome zbog čega smo došli.

Emir Sofić, demobilisani borac, 26.12.2017.

Priča o jedinstvenom registru boraca je samo još jedna od onih koje su prolongirane za 2018. godinu. S obzirom da je obećanje resornog ministra jasno definisalo rok za dobijanje registra kao Novu godinu ili 01.01.2018., a kako je očito da registra do tog datuma neće biti, Istinomjer obećanju ministra Bukvarevića daje ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!