Neistina

Bevanda: Zar smo slali pismo?

Vjekoslav Bevanda
Vjekoslav Bevanda

“Iznenadio sam se informacijom da su vlasti BiH uputile neko novo pismo namjere MMF-u. Nije bilo nikakvih novih zahtjeva od MMF-a. Nije bilo novog pisma“, istakao je Bevanda.

(razglasaj.ba, 04.01.2013.)

Komentar:

Samo par dana nakon što je predsjedavajući Vjeća ministara Vjekoslav Bevanda demantovao vijest da su vlasti BiH uputile novo pismo namjere MMF-u, predstavnik MMF-a u BiH, Ruben Atoyan, potvrdio je postojanje takvog pisma i u javnost iznijeo njegov sadržaj. Iako Bevanda tvrdi da BiH nije tražila novemjere radi stabiliziranja finansijske situacije, posljednje informacije pokazuju suprotno.

Naime, prema informacijama predstavnika MMF-a, Fiskalno vijeće BiH predložilo je šest novih obaveza u dodatnom pismu namjere poslanom početkom decembra i to:

1. Izmijeniti zakone u RS kako bi se eliminisala zaštita neto plata zaposlenih u javnom sektoru

2. Usvojiti novi Zakon o privilegovanim penzijama u Federaciji u skladu s preporukama osoblja MMF-a

3. Potpisati Memorandum o razumijevanju između Ministarstva finansija i trezora BiH; Ministarstva finansija Federacije i Ministarstva finansija RS i Centralne banke, kojim bi se regulisale isplate i servisiranje obaveza prema MMF-u:

4. Usvojiti novi Zakon o budžetu Federacije kojim bi se poboljšalo izvještavanje i kontrola nad nižim nivoima vlasti, vanbudžetskim fondovima i javnim preduzećima;

5. Potpisati zajednički Memorandum o razumijevanju između poreskih uprava entiteta i uprave za indirektno oporezivanje o razmjeni podataka;

6. Omogućiti da se cjelokupna registracija preduzeća u RS obavi na jednom mjestu

Kako su obrazložili u Vijeću ministara, ne radi se o novom zaduženju BiH nego o dopuni ranije poslanog pisma. No, ipak, izjava da BiH nije uputila dodatno pismo, kao i da neće preuzeti nove obaveze, nije tačna, a Vjekoslav Bevanda je očigledno izgovorio neistinu i sakrio postojanje pisma od domaće javnosti.

(istinomjer.ba)

 

 

Pitajte Istinomjer!