Besim Mehmedić: Adaptacija zavoda HUM u Sarajevu

“Po pitanju (rješavanja) maloljetničkog prijestupništva nije urađeno puno. Vlada KS će finansirati rekonstrukciju i adaptaciju Zavoda Hum.”, izjavio je premijer KS Besim Mehmedić.
(Dnevni Avaz, 7. 5. 2009.)
“Zavod Hum se dijelom finansira iz budžeta Katona Sarajevo i FBiH. Investirali smo u već postojeću zgradu, pa u renoviranje objekta nije uloženo mnogo novca. Određeni donatori su obećali pomoć, ali se čekalo na završetak radova. Domu su potrebni stalni izvori finansiranja kako bi dodatno educirali, ali i obnovili kadrove i stvorili štićenicima sredstva za normalan život. Bilo bi lijepo kad bi nam neko donirao prevozno sredstvo kojim bi štićenici mogli kolektivno ići na vanškolske aktivnoti koje im organizujemo”, izjavio je Mustafa Agić, direktor Zavoda za vasitanje muške djece i omladine Hum.
(Depo.ba, 14. 4. 2010.)
***
Komantar:
„Glava“ Samira Silajdžića je pala 2008. godine, nakon ubistva Denisa Mrnjavca. Mehmedić je, izgleda, olako shvatio strpljenje stanovnika/ca Sarajeva: obećao je (barem) rekonstrukciju zavoda koji bi trebao prevaspitati maloljetne delikvente. Sjećamo se Amara Mistrića, pljačke kladionice u kojoj je zamalo smrtno stradala Amela Džindo i ostalih nedjela maloljetnih prijestupnika.
Izjava direktora Zavoda Hum najbolje govori dokle se stiglo sa planom prevencije devijantnog ponašanja mladih u Sarajevu.

Pitajte Istinomjer!