Analize

Bataljonska grupa lake pješadije Oružanih snaga BiH spremna za NATO mirovne operacije u svijetu

Predsjednik SDA i kandidat ove stranke za člana Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović održao je 21. septembra 2022. godine predizborni skup u Vitezu, na kojem se osvrnuo i na vojnu vježbu “Kombinovani otpor 22”. Vježba se od 19. do 23. septembra održala na Manjači.

FOTO: Ministarstvo odbrane BiH

Naime, Izetbegović je u svom izlaganju ustvrdio da Sjevernoatlantski savez (NATO) “pravi” navedenu vojnu vježbu:

Milorad Dodik je otišao kod Putina, a na Manjaču je došao NATO. Najveću vojnu vježbu pravi. Nastavili smo naš NATO put i NATO u svakom trenutku može odlučiti da primi BiH.

Bakir Izetbegović, 21.9.2022.

U Domu Oružanih snaga BiH (OSBiH) u Sarajevu 13. septembra 2022. godine medijima je predstavljena vježba “Kombinovani napor 22”, koja je, kako su naveli iz Ministarstva odbrane BiH, “završno ocjenjivanje najveće jedinice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koja je deklarisana za eventualno učešće u budućim operacijama i vježbama NATO-a, Evropske unije i Ujedinjenih naroda”.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić tim povodom izrazio je uvjerenje da će pripadnici ove deklarisane jedinice na predstojećem ocjenjivanju na Manjači uspješno položiti ispit:

Time će Bosna i Hercegovina službeno dobiti do sada najveću vojnu jedinicu, koja će ući u NATO-ov bazen borbeno sposobnih snaga, koje stoje na raspolaganju za učešće u međunarodnim operacijama predvođenih NATO-om, operacijama podrške miru Evropske unije i Ujedinjenih naroda, kao i NATO-vježbama.

Sifet Podžić, 13.9.2022.

Iz Ministarstva odbrane BiH pojasnili su da su “u sklopu programa Partnerstva za mir, Oružane snage BiH uključene u NATO-ov program ocjenjivanja interoperabilnosti i spremnosti od 2010. godine, a od 2011. do 2018. godine je uspješno ocijenjeno 11 manjih jedinica, različitih organskih struktura, sa ukupno 754 pripadnika, koje su ocjenjivači NATO-a ocijenili borbeno spremnim”.

Deklarisane jedinice OSBiH od 2019. godine uspješno su prošle tri nivoa ocjenjivanja – SEL-1 i SEL-2 (od ocjenjivača iz Oružanih snaga BiH) i NEL-1 (od ocjenjivača iz NATO i partnerskih zemalja). Ocjenjivanje NEL-2, kroz realizaciju vježbe “Kombinovani napor 22”, kako su naveli iz Ministarstva odbrane, “predstavlja finalnu aktivnost obuke deklarisanih jedinica u cilju sticanja interoperabilnosti i sposobnosti za djelovanje po NATO standardima”.

Na upit da prokomentariše najavljenu vojnu vježbu, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik naveo je da je vježba dio ustaljene prakse i da u njoj neće učestvovati NATO snage:

NATO tu ne učestvuje nego je kao posmatrač. Oni će tu posmatrati određene stvari, kao što se pojavljuju u Srbiji i na mnogim mjestima u okviru svih programa.

Milorad Dodik, 13.9.2022.

Komandant Operativne komande Oružanih snaga BiH generalmajor Radovan Ilić istakao je da se ne radi o NATO vježbi, nego isključivo vježbi Oružanih snaga BiH:

Čisto da bismo prevazišli bilo kakve političke manipulacije, posebno u ovom periodu, ovdje se radi o vježbi koja je isključivo naša, dakle vježba “Kombinovani napor 22”, ni NATO, ni ne-NATO, nego naša vježba. U stroju koji će u ponedjeljak biti, gore postavljeni su isključivo vojnici Oružanih snaga BiH.

Radovan Ilić, 13.9.2022.

INFOBOX: Kada je u pitanju opredijeljenost Bosne i Hercegovine za članstvo u NATO-u, Zakon o odbrani BiH navodi da će “Parlamentarna skupština, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provesti potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a”. Iz sadržaja predočenog na zvaničnoj stranici NATO saveza, kao i aktivnosti koje su nadležne institucije poduzele u prethodnim godinama, jasno je da je Bosna i Hercegovina aktivirala Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP) putem dokumenta pod nazivom “Program reformi BiH”. S druge strane, također je jasno da je u proteklih godinu i pol evidentan zastoj u ispunjavanju obaveza preuzetih nakon što je Bosna i Hercegovina pozvana u MAP.

Postrojavanjem pripadnika Bataljonske grupe lake pješadije u kasarni “Mika Bosnić” na Manjači 19. septembra 2022. godine ozvaničеn је početak vježbe “Kombinovani napor 22”. Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović u svom obraćanju naglasio je važnost vježbe NEL- 2 kao “krune aktivnosti OSBiH od njihovog osnivanja”.

Na glavnom poligonu za obuku, poligonu “Manjača”, trećeg dana vježbe “Kombinovani napor 22” upriličen je Dan visokih zvanica, na kojem su pripadnici deklarisane jedinice OSBiH predstavili osnovne elemente vježbe koju ocjenjuju ocjenjivači zemalja NATO-a i Partnerstva za mir.

FOTO: Ministarstvo odbrane BiH

Pored člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, predstavnika Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH, događaju je prisustvovala i komandantkinja NATO-štaba Sarajevo, brigadna generalka Pamela McGaha.

Jedinice na terenu su u okviru vojne vježbe, prema saopštenju Ministarstva odbrane BiH, rješavale različite taktičke zadatke prema zadatom scenariju, koji, između ostalog, uključuju zaštitu kontrolnog punkta, zaštitu konvoja, odbranu od napada na bazu, neutralisanje pobunjeničkih snaga, kontrolu masa, medicinsku evakuaciju, zračni transport, uklanjanje improvizovanih eksplozivnih naprava i slično.

Nakon uspješno provedene petodnevne vježbe na Manjači, Bataljonska grupa lake pješadije Oružanih snaga BiH u okviru ocjenjivanja NEL-2 dobila je ocjenu “odličan”.

Bez obzira na to da li je vježba “Kombinovani napor 22” održana u organizaciji NATO-a, prema procjeni ocjenjivačkog tima ovog vojnog saveza, Bataljonska grupa lake pješadije Oružanih snaga BiH ocijenjena je kao borbeno spremna.

Ovakvim dostignućem, ova jedinica OSBiH postaje dio NATO bazena snaga, raspoloživog za buduće mirovne operacije u svijetu, kao i za učešće u NATO vježbama.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!