Banjalučki studenti još uvijek bez smještaja

Protesti banjalučkih studenata zbog nemogućnosti da usele u Studenstski dom Nikola Tesla, ponovo su bacili svjetlo na ovu priču. Naime, nakon što je krajem 2017. godine nevrijeme „oduvalo“ krov studentskog centra, Vlada je obezbijedila 2,5 miliona KM za njegovu obnovu koja je trebala biti završena do početka ove akademske godine. Međutim, najavljeni rokovi su probijeni nekoliko puta, a studenti još uvijek nisu u potpunosti uselili u oba paviljona Studentskog centra.

Studenti su na protestima održanim prošle sedmice (20. i 22. novembra) tražili nadoknadu troškova jer su zbog nemogućnosti useljenja u studentski dom, bili prinuđeni plaćati mnogo skuplji privatni smještaj, iako su ranije isti dobili u domu i u njega trebali useliti.

Početak radova na obnovi dva paviljona banjalučkog Studentskog centra Nikola Tesla, ozvaničen je u maju 2018. godine, a sredinom augusta, sada već bivši ministar obrazovanja RS, Dane Malešević je rekao kako će domovi biti završeni do početka akademske godine u oktobru. Treći paviljon je saniran ranije.

Cilj je da radovi budu završeni kako je planirano ugovorom. Trenutni tempo garantuje da ćemo radove uspjeti da završimo na vrijeme i ja ću svake sedmice bar jednom da obiđem paviljone kako bih se uvjerio kako radovi napreduju.”

Dane Malešević, 10.08.2018.

Međutim, kako se pisalo u medijima početkom oktobra, iako je završena obnova drugog paviljona Studentskog centra “Nikola Tesla”, studenti se do početka akademske godine nisu uselili u njega jer sobe nisu bile opremljene. Sredinom oktobra je najavljen početak useljavanja jednog dijela studenata, a uprava doma je prema informacijama iz medija, trebala naći prelazno rješenje.

Mislim da će rukovodstvo doma naći prelazno rješenje, odnosno da će u te sobe biti ubačen namještaj odranije, odnosno kreveti u kojima su studenti već ležali.”

Savan Vujin, potpredsjednik Unije studenata RS, 15.10.2018.

Nakon što useljenje kompletnog doma nije počelo ni mjesec dana kasnije i nakon što su banjalučki student izašli na proteste, iz Studentskog centra su to pravdali procedurom oko dobijanja upotrebne dozvole.

Zahtjev Skupštine studenata je bio da se studenti olobode plaćanja stanarine za period za koji se kasnilo sa useljenjem. U pitanju je bila procedura oko dobijanja upotrebne dozvole zbog čega je sve trajalo nešto duže nego što je bilo predviđeno.”

Dragoslav Topić, v.d. Direktora Studentskog doma “Nikola Tesla”, 23.11.2018.

Plaćanja su oslobođeni studenati prvih godina koji su dobili smještaj u drugom paviljon studentskog centra, dok je konkurs za ostale studente bio raspisan do 26. novembra.

Kako sada stvari stoje, prvi paviljon daleko je od završenog, te će više stotina studenata još uvijek čekati na smještaj. Iako je ljetos iz Ministarstva obrazovanja RS najavljeno da će svi radovi na obnovi biti završeni do početka semestra, kako prenose mediji, u Upravi studentskog centra su rekli da je zakonski rok predviđen ugovorom za završetak radova tek krajem decembra.

Nešto ranije, sredinom novembra, direktor centra, Dragoslav Topić je rekao da izvođač neće ispoštovati rok za završetak rekonstrukcije Prvog paviljona, te da očekuju da umjesto 30. novembra, radovi budu završeni tek nakon novogodišnjih praznika.

Istinomjer će svakako i dalje pratiti kako će teći dinamika na obnovi banjalučkog studentskog centra i koliko će student čekati na smještaj u domu u punom kapacitetu.

(Istinomjer.ba)  

 

Dvije godine mandata Gradske uprave Trebinja

Drugu godinu mandata Gradske uprave Trebinja obilježila je ostavka gradonačelnika Luke Petrovića, obzirom da je preuzeo...

Hoće li aktivacija MAP-a biti korištena za produbljivanje krize u BiH?

U narednom periodu treba očekivati da tema integracije naše zemlje u NATO bude konstantno prisutna u javnosti, ali ne treba biti iznenađen ukoliko se odluka o aktivaciji MAP-a pokuša iskoristi za...Bijeljina još čeka na novu autobusku stanicu

Premještanje autobuske stanice iz centra Bijeljine na mjesto nekadašnje Željezničke stanice se najavljuje već dugi niz godina. To obećanje našlo se u dva posljednja predizborna programa...