Bakir Izetbegović “demantovan” od strane sopstvene supruge

Nakon što je krajem aprila, portal “Žurnal” objavio da je Sebija Izetbegović, direktorica UKC Sarajevo i supruga Bakira Izetbegovića, na službeni put u Tuzlu otišla u vozilu Predsjedništva BiH, Izetbegović je ovo dodjeljivanje službenog vozila i vozača objasnio namjerom da suprugu zaštiti od “raznih neprijatnosti” koje doživljava. 

Moja supruga doživi razne neprijatnosti. Tako da ja nju nemam namjeru pustiti nezaštičenu. Ako je neće štititi država onako kako štiti supruge drugih državnika koji dođu u posjetu u BiH, onda ću se ja snaći da je štitim na privatan način.“

Bakir Izetbegović, 24.04.2017.

Iako je Izetbegović tada u prvi red istakao sigurnosne razloge zbog često doživljenih neugodnosti, sigurnosne službe u BiH nikada nisu zaprimile niti jednu prijavu prijetnji.

O korištenju službenih automobila Predsjedništva BiH i pravnom haosu koji vlada u ovoj instituciji Istinomjer je pisao ranije, a slučaj „Škoda“ vjerovatno bi ostao samo jedna u nizu afera kojima svakodnevno svjedočimo, da se o njoj nakon više od pola godine nije izjasnila i direktorica UKC i Izetbegovićeva supruga, Sebija Izetbegović koja je dala sasvim suprotno obrazloženje.

Na tribini pod nazivom “Reforma zdravstva”, održanoj proteklog vikenda u organizaciji Asocijacije žena SDA, govoreći o “aferi Škoda”, Izetbegović ni u jednom momentu nije spomenula prijetnje po vlastitu sigurnost.

Taj službeni auto bio je jedan i bio je jedan vozač. To je sasvim isti trošak kao da smo imali službeni auto kliničkog centra i službenog vozača. Mi u tom trenutku to nismo mogli uraditi zato što je osoba koja je trebalo da nas vozi imala jedan porodični problem i odustala je od putovanja iznenada.“

Sebija Izetbegović, 16.12.2017.

Istinomjer je tražio komentar iz kabineta bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, ali do momenta objave teksta ga nismo dobili. No, iz ove dvije izjave sasvim je jasno da (barem) jedno od dvoje supružnika Izetbegović ne govori istinu.

Bakir Izetbegović nikada nije prijavio prijetnje supruzi, te je u ovom slučaju potpuno jasno da to nisu bili razlozi ustupka auta delegaciji UKC Sarajevo u kojoj je bila i njegova supruga, pa će zbog toga od Isinomjera dobiti ocjenu neistinito.

(istinomjer.ba)

Ambasadore BiH imenuje, postavlja, opoziva i razrješava Predsjedništvo BiH

Najavljujući prvu radnu sjednicu Predsjedništva BiH, sa dnevnim redom od “50 tačaka, od kojih je jedna smjena...

Nije isto imati tri ili četiri delegata u Domu naroda PS BiH

Kada kvorum za rad Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH postoji, četiri delegata od ukupno pet koji dolaze iz RS čine više od dvije trećine delegata iz tog entiteta, te ukoliko glasaju “protiv”...


Ko odlučuje o obustavi nastave u KS?

Komentirajući mogućnost obustave nastave u Kantonu Sarajevo zbog alarmantnog zagađenja zraka, još uvijek aktuelni ministar obrazovanja, nauke i mladih KS, Elvir Kazazović izjavio je da ne može on sam...