Atlagić “načelno” prihvatio kandidaturu na poziciju potpredsjednika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Na 4. vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH održanoj 16.07.2019. godine za predsjedavajućeg ovog zakonodavnog tijela izabran je zastupnik SDA Mirsad Zaimović, dok je za potpredsjednika iz reda hrvatskog naroda izglasan Mladen Bošković.

 

Na pomenutoj sjednici je od strane zastupnika Eldin Vrače na poziciju zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH iz reda srpskog naroda predložen Mile Atlagić, tadašnji član SDP-a BiH. 

Međutim, zastupnik Atlagić je u toku sjednice pismeno obavijestio Komisiju za izbor i imenovanje da ne namjerava preuzeti funkciju zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH iz reda srpskog naroda, nakon čega je na prijedlog pomenute komisije odlučeno da se na 4. vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH ne imenuje zamjenik predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda.

U međuvremenu, četiri poslanika među kojima je bio i Atlagić, a kojima se nešto kasnije pridružio i Hasan Muratović, uputili su Predstavničkom domu Parlamenta FBiH obavještenja o istupanju iz Kluba SDP-a BiH: 

Obavještavam vas da ću ubuduće u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH nastupati kao nezavisni zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH počevši od 1. septembra 2019. godine.

30.08.2019.

 Nekoliko dana kasnije, ustvrdivši da je ranije “bilo pritisaka iz SDP-a da odbije nominaciju”, Atlagić je izjavio da je “situacija sada sasvim drugačija”, te potvrdio da je sada “spreman prihvatiti izbor na poziciju zamjenika predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda”.

Naravno, ako budem izabran od većine. Ta većina je meni ponuđena i ja sam načelno to i prihvatio.

Mile Atlagić, 04.09.2019.

Obzirom da je zastupnik Mile Atlagić promijenio mišljenje u vezi svog eventualnog imenovanja na poziciju zamjenika predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda Predstavničkog dom Parlamenta FBiH, Istinomjer s tim u vezi njegov stav ocjenjuje nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

Usvojen Nacrt zakona o Registru finansijskih obaveza u KS

Sredinom oktobra ove godine iz Ministarstva finansija Kantona Sarajevo (KS) saopćeno je da je pokrenuta izrada Zakona o...

Počela hitna sjednica o izmjenama i dopunama Poslovnika Zastupničkog doma PS BiH

Nakon sjednice Vijeća ministara BiH održane 12.11.2019. godine, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i predsjednik SDS-a, Mirko Šarović izjavio je da će do kraja novembra...U toku je ralizacija projekta regulacije vodotoka na području nekoliko sarajevskih općina

Vlada Kantona Sarajevo (KS) saopćila je sredinom jula ove godine da je potpisan Sporazum o sufinansiranju projekata regulacije vodotoka na području općina Ilijaš, Hadžići, Ilidža i...