Vrankića da ispita Tužilaštvo BiH!

Milorad Živković

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne Skupštine BiH, Milorad Živković kaže da Dragan Vrankić krši domaće zakone, ali i odluku Ustavnog suda BiH iz 2008. godine po njegovoj apelaciji, gdje je izričito rečeno da se ne smije ugroziti finansiranje BiH.
“Da ima Tužilaštva u BiH, već bi pokrenuli proces u vezi s tim”, dodao je Živković.

(Nezavisne, 27. 1. 2012.)

Komentar:
Milorad Živković je, barem u jednoj činjenici, u pravu. Ustavni sud Bosne i Hercegovine je u predmetu U1/08 (Link OVDJE), koji je na zahtjev Milorada Živkovića i pokrenut, presudio  25. 1. 2008. godine kako “Se utvrđuje da je član 11. stav 6. Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine (Službeni glasnik BiH» broj 61/04) u dijelu u kojem glasi: «Ako se budžet ne usvoji do 31. marta, nakon toga se neće realizirati rashodi u bilo koju svrhu osim isplate neizmirenog duga sve dok se budžet propisno ne usvoji» nije u skladu sa članom VIII/2. Ustava Bosne i Hercegovine”, te da se ukida član 11. stav 6. Zakona o finansiranju institucija BiH u dijelu u kojem je proglašen neustavnim. U još jednom citatu iz presude Ustavnog suda BiH, potvrđena je ovogodišnja Živkovićeva izjava: “Podnosilac zahtjeva dalje navodi da primjena osporene odredbe člana 11. stav 6. Zakona o finansiranju institucija BiH, u slučaju da se budžet Bosne i Hercegovine ne usvoji u zakonom propisanom roku, ‘može dovesti do prestanka funkcioniranja institucija Bosne i Hercegovine, haosa i mnogih drugih štetnih posljedica koje je teško i zamisliti.'”

No, ministar finansija BiH misli drugačije: “Dragan Vrankić, ministar finansija u tehničkom mandatu, kazao je jučer da uprkos pritiscima neće potpisivati bilo kakve naloge za isplate iz trezora sve dok u “Službenom glasniku BiH” ne bude objavljen budžet za 2011. godinu”, te dodaje kako je “komunicirao sa svim finansijskim institucijama i upoznao smo ih da razlog za kašnjenje nije nelikvidnost zemlje, nego nepostojanje zakonskih i pravnih uslova za isplatu, te da će to biti brzo riješeno.” (Nezavisne novine, 26. 1. 2012. godine)

Iz presude Ustavnog suda je potpuno jasno da je član kojim se, vjerovatno, povodi Dragan Vrankić, proglašen neustavnim i to prije četiri godine. Pravni uslovi postoje samim tim što je član 11. stav 6. stavljen van snage, upravo kako ne bi došlo do ovakvih situacija.
Premda SNSD, stranka čiji je Živković član, očito ima selektivan odnos prema aktivnostima Tužilaštva BiH, pa ga nekad priziva, a nekad osporava – Živkovićevo pitanje je na mjestu: gdje je Tužilaštvo BiH u svemu ovome?

Parlamentarni angažman i ostvarena zarada

Kandidat Naše stranke za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Boriša Falatar, u jednom od svojih nedavnih...

Ruska Federacija nije “progledala kroz oči” zloupotrebama prilikom izvoza jabuka iz BiH

U vezi zloupotreba prilikom uvoza jabučastog voća iz Bosne i Hercegovine u Rusku Federaciju koje Ivanić pominje, podsjećamo da je Ruska Federacija obavijestila Upravu za zaštitu zdravlja bilja BiH da...Kontinuitet stavova Kasumovića po pitanju zaduživanja BiH kod MMF-a

U jednoj od debatnih emisija koja se emitovala u sklopu predizborne kampanje za Opšte izbore 2018. godine, gostujući u svojstvu kandidata za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Fuad...