Od najboljih u državi do smjena u šest mjeseci

Premijer Kantona Sarajevo Elemedin Konaković izjavio je da nije zadovoljan radom policije u svom kantonu.

elmedin-konakovic

Nažalost, moram reći da su došli najteži dani od kada obavljam ovu funkciju i ne postoje riječi kojima bih mogao iskazati svoju tugu kao i ogorčenost na sigurnosnu situaciju u KS-u. Mi ćemo na današnjoj sjednici Vlade tražiti odgovornost policije. Mnogi u proteklom vremenu su tražili alibije za neke slučajeve. Toga više ne smije biti. Moramo početi raditi da se to ne događa. Na žalost, svi mi moramo priznati da Sarajevo više nije siguran grad. Vrijeme je da neko odgovara radi takve situacije.

Elmedin Konaković, 11.10.2016.

No, Konaković nije uvijek tako mislio i govorio. Prije svega, u proteklih nekoliko mjeseci se nekoliko puta hvalio ulaganjima u opremanje policije, a posljednji put u septembru ove godine, kada je izjavio i da policajci rade jedan od najtežih poslova na svijetu, te da je opredjeljenje njegove vlade upravo jačanje policijskih struktura.

U martu ove godine, Konaković je u intervjuu za TV Sarajevo izjavio kako sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo nije zadovoljavajuća, ali da za to ne može kriviti policiju:

Nisam zadovoljan sigurnosnom situacijom. To u Sarajevu je eskaliralo u zadnjih godinu dana, u segmentu posebno pljačke koje vidimo svaki dan. Banaka, kladionica, prodajnih objekata, ugostiteljskih objekata. To je nešto što je u Sarajevu eskaliralo. U Sarajevu je u odnosu na ostatak BIH 5 ili 6 puta veći broj ukradenih vozila. Opet se vraćam na taj famozni ponder 2 i činjenicu da se ovdje život odvija brže i drugačije nego što je to u ostatku zemlje. Imamo probleme funkcionalnosti, neke od ovih krađa automobila vjerovatno dolaze iz RS-a sa susjedne strane. Tu nam treba pomoć viših organa. Tu više nije samo nadležnost MUP-a. Ponekat to nije onako kako bismo mi željeli, sporije se dešava. Ovdje apsolutno, dakle, ne smatram policiju odgovornom. Mislim da je sarajevska policija daleko najbolja u državi BiH.

Elmedin Konaković, TV SA, 23.03.2016.

Dakle, jasno je kako se Konakovićevo mišljenje drastično promijenilo u samo šest mjeseci. On od Istinomjera dobija ocjenu nedosljedno.

(istinomjer.ba)

Rek’o pa porek’o

Predsjedavajući predsjedništva BiH, Dragan Čović, svojevremeno je bio najveći kritičar “sastančenja po kafanama”...

Selma Ašćerić

Čovićeva i HDZ-ova selektivna ravnopravost naroda u BiH

Godinama smo svjedoci negodovanja bosanskih Hrvata, predvođenih trenutno predsjedavajućim Predsjedništva BiH, Draganom Čovićem, o tome da su Hrvati u BiH neravnopravni, da nemaju legitimne...

Selma Ašćerić

Selma Ašćerić

Damir Dajanović

Neprincipijelni SBB-ovci postali vrijedni radnici

Sukob lidera SDA i SBB, Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića, uz periodična zatišja, jedna je od konstanti političkog života u BiH već dugi niz godina. Iako su ove dvije partije u...

Dalio Sijah