Novi most u Halilovićima

Načelnik Općine Novi Grad, Semir Efendić krajem prošle godine najavio je izgradnju novog mosta, sa kolovozom i pješačkim stazama, umjesto starog i dotrajalog drvenog mosta u sarajevskom naselju Halilovići. Realizacija ovog projekta, vrijednog oko 716.000 KM, koji sufinansiraju Općina Novi Grad i Ministarstvo privrede KS, trebala bi rezultirati boljom saobraćajnom komunikacijom u ovom dijelu grada. Za sada se radovi izvode prema predviđenoj dinamici, a most je trebao biti završen do kraja maja.

Za nas je ovo vrlo značajan projekat obzirom da se ovim mostom, koji će imati armirano – betonsku konstrukciju sa kolovozom i pješačkim stazama, povezuje dio Halilovića, koji je bio odsječen od ostatka grada, a tu imamo i jedan broj stanovnika koji žive sa druge strane. Njegovom izgradnjom otvara se još jedan pravac prema Centru “Safet Zajko”, dakle sa druge strane iza TC Heco moći će se prići Centru “Safet Zajko”, što će olakšati komunikaciju posebno u ljetnim mjesecima kada kroz Haliloviće imamo gužve.

(Semir Efendić, 07.12.2017.)

U decembru prošle godine počelo je čišćenje obala i korita Miljacke, te demontaža starog mosta. Par mjeseci kasnije uklonjena je dotadašnja, dotrajala drvena konstrukcija mosta, izgrađeni su stubovi, te završena montaža kompletne konstrukcije i betoniranje mosta.

Radovi na izgradnji novog mosta iza tržnog centra Heco u naselju Halilovići izvode se prema predviđenoj dinamici. Nakon uklanjanja dotrajale drvene konstrukcije starog mosta i izgradnje stubova, završena je montaža kompletne konstrukcije i betoniranje mosta, potvrdio nam je šef gradilišta Sabahudin Bojičić.

Dok se beton suši, radimo na skidanju oplata, izgradnji obalnih zidova i pristupnih puteva mostu. Tek kada ugrađeni beton dostigne projektnu marku betona (određenu čvrstinu) uslijedit će postavljanje hidroizolacije, ugradnja asfalta na kolovoznoj konstrukciji i pješačkim stazama, te postavljanje zaštitne ograde i horizontalne signalizacije, objasnio je Bojičić, ističući da očekuje da radovi budu završeni do kraja maja.

(Press Služba Općine Novi Grad, 13.04.2018.)

U sklopu ovog projekta radi se i na čišćenju i uređenje oko 450 metara riječnog korita, a iz resornog ministarstva ističu da se za ovu namjenu izdvajaju sredstva iz tzv. vodnih naknada.

Shodno saopštenju Općine Novi Grad, od 13.04.2018. godine, prema kojem je most u Halilovićama trebao biti već gotov, Istinomjer je kontaktirao ovu općinu kako bismo provjerili zašto most još uvijek nije u funkciji.

Taj datum nije tačan, odakle vam taj datum? Radovi na mostu odvijaju se kako je i predviđeno, i u narednom periodu uslijedit će tek testiranje mosta, obzirom da je predviđeno da preko mosta prolaze kamioni, odnosno teretni saobraćaj.

(Press Služba Općine Novi Grad, 11.06.2018.)

Iz Općine nam je rečeno i da su vremenske neprilike u proteklom periodu također uticale na dinamiku radova, te da nam precizan rok do kada bi most trebao biti završen “ne mogu dati.”

Uzimajući u obzir ranije saopštenje, kao i najavu, prema kojima su radovi na izgradnji mosta u Halilovićima već trebali biti okončani, Općina Novi Grad Sarajevo, na čelu sa načelnikom Efendićem dobija ocjenu neispunjeno.

 

(Istinomjer.ba)

SDP BiH ustupio partnerima kandidatska mjesta za potpredsjednike RS-a

Jedna u nizu koalicija, saveza i blokova uspostavljenih u svrhu zajedničkog izlaska na predstojeće Opšte izbore u...

Plate u Federaciji BiH su, ipak, “nešto veće” nego u RS-u

Istinomjer je u vezi ove izjave konsultovao zvanične stranice Federalnog zavoda za statistiku FBiH i Republičkog zavoda za statistiku RS-a, te izračunao razliku u procentima u prosječnoj neto plati u...Ministarstvo sigurnosti još uvijek nije preuzelo kasarnu Ušivak

Ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić najavio je 5. juna da bi kasarna Ušivak u Hadžićima u roku od jednog dana trebala biti na raspolaganju za smještaj migranata. Od sutra trebamo dobiti na...