Novi most u Halilovićima do kraja maja

Načelnik Općine Novi Grad, Semir Efendić krajem prošle godine najavio je izgradnju novog mosta, sa kolovozom i pješačkim stazama, umjesto starog i dotrajalog drvenog mosta u sarajevskom naselju Halilovići. Realizacija ovog projekta, vrijednog oko 716.000 KM, koji sufinansiraju Općina Novi Grad i Ministarstvo privrede KS, trebala bi rezultirati boljom saobraćajnom komunikacijom u ovom dijelu grada. Za sada se radovi izvode prema predviđenoj dinamici, a most bi trebao biti završena do kraja maja.

Za nas je ovo vrlo značajan projekat obzirom da se ovim mostom, koji će imati armirano – betonsku konstrukciju sa kolovozom i pješačkim stazama, povezuje dio Halilovića, koji je bio odsječen od ostatka grada, a tu imamo i jedan broj stanovnika koji žive sa druge strane. Njegovom izgradnjom otvara se još jedan pravac prema Centru “Safet Zajko”, dakle sa druge strane iza TC Heco moći će se prići Centru “Safet Zajko”, što će olakšati komunikaciju posebno u ljetnim mjesecima kada kroz Haliloviće imamo gužve.

(Semir Efendić, 07.12.2017.)

U decembru prošle godine počelo je čišćenje obala i korita Miljacke, te demontaža starog mosta. Par mjeseci kasnije uklonjena je dotadašnja, dotrajala drvena konstrukcija mosta, izgrađeni su stubovi, te završena montaža kompletne konstrukcije i betoniranje mosta.

Radovi na izgradnji novog mosta iza tržnog centra Heco u naselju Halilovići izvode se prema predviđenoj dinamici. Nakon uklanjanja dotrajale drvene konstrukcije starog mosta i izgradnje stubova, završena je montaža kompletne konstrukcije i betoniranje mosta, potvrdio nam je šef gradilišta Sabahudin Bojičić.

Dok se beton suši, radimo na skidanju oplata, izgradnji obalnih zidova i pristupnih puteva mostu. Tek kada ugrađeni beton dostigne projektnu marku betona (određenu čvrstinu) uslijedit će postavljanje hidroizolacije, ugradnja asfalta na kolovoznoj konstrukciji i pješačkim stazama, te postavljanje zaštitne ograde i horizontalne signalizacije, objasnio je Bojičić, ističući da očekuje da radovi budu završeni do kraja maja.

(Press Služba Općine Novi Grad, 13.04.2018.)

U sklopu ovog projekta radi se i na čišćenju i uređenje oko 400 metara riječnog korita, a iz resornog ministarstva ističu da se za ovu namjenu izdvajaju sredstva iz tzv. vodnih naknada.

Obzirom da se dosadašnji radovi izvode prema najavljenoj i predviđenoj dinamici, načelnik Efendić od Istinomjera dobija ocjenu radi se na tome.

Istinomjer će pratiti da li će most uskoro biti u funkciji.

 

(Istinomjer.ba)

Istražno tijelo Vijeća Evrope o optužbama na račun Milice Marković

Nema dokaza koji bi potvrdili optužbe na račun Milice Marković iznešene u pismu koje je krajem 2016. godine stiglo na...

Program sufinansiranja zapošljavanja asistenata na fakultete „150+“

Krajem prošle godine svjedočili smo najavi velikih planova i obećanja iz Vlade KS kada je u pitanju zapošljavanje. Između ostalog mogli smo čuti i da budžet za 2018. godinu garantuje i zaposlenje 150...



Bosić je uputio Ivaniću poziv za hitnu sjednicu Zastupničkog doma PS BiH

Razlozi zbog kojih Mladen Ivanić, kako kaže, nije dobio poziv za pomenutu sjednicu, javnosti trenutno nisu poznati. Hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine, sa jedinom...