Ispunjenost predizbornih obećanja: Široki Brijeg 2012-2016

Ubjedljivom pobjedom na Lokalnim izborima 2012. godine, na čelo tadašnje Općine, a sadašnjeg Grada Širokog Brijega, ponovo je stao načelnik Miro Kraljević, koji ovom općinom upravlja još od 2004. godine.  

siroki-brijeg

HDZ BiH je na izbore 2012. godine izašla sa programom pod nazivom “Zajedno možemo više!”, kojim je dato samo 18 obećanja za naredne četiri godine.

Iako se na prvi pogled radi o malom broju obećanja, ista su usmjerena na velike i bitne infrastrukturne projekte za Široki Brijeg. Tako je obećana izgradnja kanalizacionih kolektora, rekonstrukcija starih i izgradnja pročistača vode i novih vodovoda širom grada,  izgradnja gradskog kolodvora, rekonstrukcija sistema za navodnjavanje i sl.

Na realizaciji ovih i drugih projekata intenzivno se radilo tokom proteklog mandata, te je gradonačelnik Kraljević kraj mandata dočekao sa 5 potpuno realizovanih obećanja, jedno je bilo ispunjeno većim dijelom, a njih 7 djelimično ispunjeno. Ipak, za 5 obećanja nisu zabilježene aktivnosti na njihovom ispunjavanju.

Grad Široki Brijeg je za protekli mandat dobio novi gradski autobusni kolodvor, koji je otvoren krajem maja 2016. godine. Projekat je realiziran na principu javno-privatnog partnerstva s pravom na gradnju.

Dodatno, krajem mjeseca aprila 2016. godine završen je višemilionski projekat rekonstrukcije sistema za navodnjavanje u Širokom Brijegu, finansiran od strane Svjetske banke. U funkciju je stavljena i gospodarska zona “Trn”, što je također bilo predizborno obećanje gradonačelnika Kraljevića.

U toku proteklog mandata, gradonačelnik Širokog Brijega uspio je završiti izgradnju Osnovne škole “Lise”, koja je započela još 2008. godine. Završena je i obećana rekonstrukcija područne škole u Buhovu.

04_sirokibrijeg

Značajnu realizaciju imalasu i obećanja koja su se odnosila na rekonstrukciju starih i izgradnju novih vodovoda širom Širokog Brijega. Kroz realizaciju ovih projekata, preko 500 domaćinstava u naseljima Kočerin, Turčinovići, Biograci, Dužice, Rasno, Čerigaj i Knašpolje priključeni su na vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

Šroki Brijeg nastavio je i sa implementacijom Projekta WATSAN FBiH, čiji je cilj da osigura implementiranje mjera koje će poboljšati infrastrukturu i usluge kojima se osigurava adekvatnavodoopskrba i odvodnja otpadnih voda. Tako je za Široki Brijeg planirana izgradnja pet zona kanalizacionih kolektora.

Iako se gradonačelnikovo obećanje prije četiri godine odnosilo na završetak svih 5 planiranih kolektora, ovo obećanje  je djelimično ispunjeno. Izgradnja kanalizacionog kolektora “B” – I. faza završena je krajem 2014. godine. Početkom mjeseca maja 2016. godine završeni su radovi na izgradnji kanalizacijskog kolektora “B” – II. U toku su radovi na izgradnji kanalizacijskog kolektora „C“.

Kao neispunjena obećanja gradonačelnika Širokog Brijega ostala su, između ostalih, uspostava centra za reciklažu, kojim bi se sanirali negativni utjecaji na okoliš koja proizvode divlja odlagališta smeća, kao i uspostava komunalnog redarstva.

Iako se čini da su posljednje četiri godine protekle radno za gradonačelnika Širokog Brijega i njegov grad, ne treba zaboraviti činjenicu da je isti imao samo 18 obećanja, te da nije bilo teško ostvariti dobar uspjeh.
(Istinomjer.ba)

Putuj Evropo: Koliko je zaista uspješan Evropski put BiH?

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić nakon prošlosedmične posjete Briselu, tokom koje se sastao sa...

Dalio Sijah

Diplomatija bez zakonskih okvira i unutrašnjih pravila

Pokušaj revizije presude iz 2007. godine, po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, osim što je izazvao novu političku krizu u zemlji iznio je na površinu i brojne...

Selma Ašćerić

Službena vozila Predsjedništva BiH: Javno vlasništvo, tajna pravila

Nakon što je automobil u vlasništvu Predsjedništva BiH stavljen na raspolaganje supruzi Bakira Izetbegovića, pokušali smo saznati kako je korištenje službenih automobila ove institucije uređeno...

Tijana Cvjetićanin