Pudarić ispunio obećano i predao kandidaturu-CIK je odbio

Pudarić je još ranije iskazao namjeru da se kandiduje za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda i pored toga što ima prijavljeno mjesto boravka u Federaciji BiH.

Stav člana Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH), Svetozara Pudarića da se kandiduje za člana Predsjedništva BiH na Opštim izborima koji će biti održani 7. oktobra 2018. godine, Istinomjer je prije nekoliko dana već ocijenio dosljednim.

Podsjećamo, Pudarić je imao namjeru da se kandiduje za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda i pored toga što ima prijavljeno mjesto boravka u Federaciji BiH.

Naglašavajući tada daće biti dosljedan do kraja u borbi protiv podjela u društvu”, Pudarić je najavio svoje dalje korake:

Objavljeni su izbori. Za kandidaturu za člana Predsjedništva BiH treba 5.000 potpisa i 10.000 KM. Ako SDP BiH sad u subotu, 12.5. prihvati da predloži kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda sa mjestom boravka u Federaciji BiH, ne bi trebalo biti problema ni sa jednim ni sa drugim…Ukoliko pak ne kaže ništa ili odbije takvu kandidaturu, ostaje mi samo da budem politički dosljedan – morat ću ići ja sam kao nezavisni kandidat…

Svetozar Pudarić, 08.05.2018.

Nakon što je 25.05.2018. godine istekao rok za podnošenje prijava političkih stranaka i nezavisnih kandidata za ovjeru učešća na Opštim izborima, Centralna izborna komisija (CIK) izdala je saopštenje za javnost u kojem se između ostalog navodi da su prijave “podnijele 72 političke stranke i 39 nezavisnih kandidata”.

Jedan od pomenutih 39 nezavisnih kandidata je i Svetozar Pudarić koji je u zakonski predviđenom roku uspio prikupiti potrebnih 5000 potpisa za svoju kandidaturu, te uplatiti iznos od 10.000 KM.

Svoje zadovoljstvo predajom kandidature, Pudarić je izrazio i na svojoj zvaničnoj facebook stranici, zahvaljujući se tom prilikom svima koji su mu u tome pomogli:

Ovako izgleda čovjek koji je uspio, zahvaljujuci tome što smo vi postali mi, ispuniti uslove i predati zahtjev za ovjeru kandidature CIK, kao početak nove faze borbe protiv diskriminacije u Bosni Hercegovini. Hvala vam!!! Nastavljamo zajedno!!!

Svetozar Pudarić, 25.05.2018.

Kako se i očekivalo, CIK je danas odbio Pudarićevu kandidaturu uz obrazloženje iznešeno u Izvještaju o izvršenim provjerama političkih stranaka i nezavisnih kandidata s prijedlogom odluka za ovjeru/odbijanje, odnosno obavijestima o nedostacima u prijavama, da “ne ispunjava uslove propisane članom 4.2 Izbornog zakona BiH”.

31.05.2018..

Obzirom na to da je Svetozar Pudarić, kako je i sam najavio, bio “politički dosljedan”, njegovo obećanje da će ukoliko SDP BiH “ne kaže ništa ili odbije takvu kandidaturu” ići sam kao nezavisni kandidat, Istinomjer ocjenjuje kao ispunjeno.

(istinomjer.ba)

 

SDP BiH ustupio partnerima kandidatska mjesta za potpredsjednike RS-a

Jedna u nizu koalicija, saveza i blokova uspostavljenih u svrhu zajedničkog izlaska na predstojeće Opšte izbore u...

Plate u Federaciji BiH su, ipak, “nešto veće” nego u RS-u

Istinomjer je u vezi ove izjave konsultovao zvanične stranice Federalnog zavoda za statistiku FBiH i Republičkog zavoda za statistiku RS-a, te izračunao razliku u procentima u prosječnoj neto plati u...Većina u NS RS-a odbila Šukalovu inicijativu o izmjenama i dopunama Zakona o javnim tužilaštvima i Zakona o krivičnom postupku Srpske.

Šukalo je svoju inicijativu obrazložio time da “treba brisati član 29. Zakona o izmjenama zakona o javnim tužilaštvima Srpske po kome glavni tužilac, njegov zamjenik i svi tužioci u Srpskoj ne mogu u...