Prostorni plan Mostara: Godine prolaze sporovoznim korakom

Lazo Rajič

Lazo Rajič, predsjednik mostarske Gradske podružnice HSP BiH, kazao je da se ni danas ne zna kada bi Mostar mogao dobiti prostorni plan, premda je početkom 2008. kazano da je rok za njegovo donošenje dvije godine.

(1. 2. 2012., Nezavisne novine)

Komentar:

“Grad-slučaj” ostao je slučaj, zahvaljujući sebičnim interesima (do)sadašnje garniture vlasti. Prostorni plan, očito, više nije pitanje struke nego političkih interesa i odnosa. Član 5. Odluke o pristupanju izradi Prostornog plana Grada Mostara za period 2008 – 2018 godine propisuje da je “rok izrade Prostornog plana 2 (dvije) godine od stupanja na snagu ove Odluke.” Odluke stupaju na snagu danom objavljivanja u službenim novinama, što je u mostarskom slučaju 31. 1. 2008. Dakle, rok za završetak izrade Prostornog plana Grada Mostara je istekao 31. 1. 2010. godine, a plan do danas nije donesen. Lazo Rajič je bio u pravu, no od toga građani Mostara nemaju koristi i možda bi pritisak na gradske vlasti, u ovom slučaju, urodio plodom.

Još jedna netačna tvrdnja o broju neprovedenih odluka Ustavnog suda BiH

Veoma često se od strane visokih političkih dužnosnika u Bosni i Hercegovini iznose netačne tvrdnje kada je u pitanju...

RS: Obavljanje pravnih poslova elektronskim putem

Prema najavi direktora Agencije za informaciono društvo Republike Srpske, Srđana Rajčevića, od sredine naredne godine građanima/kama RS biće omogućeno brže i efikasnije obavljanje pravnih poslova...Formiranje vlasti u Kantonu Sarajevo je moguće bez SDA?

Sastanak i dogovori o formiranju postizborne vlasti na nivou Kantona Sarajevo najavljen je za sutra, 19.10.2018. godine. Inicijator i domaćin sastanka je Naša stranka, a ideja vodilja pregovora ove...