Od čega je sve odustao SNSD u trećem mandatu

Izborni programi SNSD-a u prethodnim mandatima bili su puni ambicioznih energetskih i infrastrukturnih projekata. Većina nije realizovana, a ova je stranka na posljednjim izborima naprosto zaobišla ove oblasti u svojoj izbornoj platformi. 

kampanja snsd

U programu za Izbore 2014. godine, SNSD je u potpunosti izostavio bilo kakva obećanja iz oblasti infrastrukture, iako je u prethodna dva mandata imao velike planove u ovoj oblasti.

  1. Aerodromi i avio-saobraćaj

Na izborima 2006. godine, SNSD je obećao obnovu aerodromske piste u Banjaluci i uspostavljanje redovnog avio saobraćaja sa regionalnim centrima i avio čvorištima u Evropi. Na izborima 2010. godine, ponovo je obećan redovni аvio-sаobrаćаj sа bаnjаlučkog аerodromа premа regionu i nekim čvorištimа аvio-sаobrаćаjа u Evropi, kao i rаzvoj аvio-kompаnije u većinskom vlаsništvu Republike Srpske i izgradnju aerodroma u Trebinju. Kompanija “Sky Srpska” u međuvremenu je ugašena, kao i fantomsko preduzeće “Aerodrom Trebinje”, a sa aerodroma u Mahovljanima trenutno saobraća samo linija kompanije Air Serbia Etihad do Beograda.

  1. Izgradnja brzih cesta

Na izborima 2006. godine, SNSD je obećao pripreme za izgradnju Koridora 5c kroz Republiku Srpsku i rješenje pravca Trebinje – Gacko – Sarajevo. Obećanje o pripremama za Koridor 5C ponovljeno je i 2010. godine, a tada je obećana i izgradnja autoputa Banja Luka-Prijedor i Bаnjаlukа-Kupres, izgradnja putnog pravca Istočno Sаrаjevo-Višegrаd, te izgradnja novog mosta na Savi kod Gradiške. U rječnom saobraćaju, obećan je rad na dovođenju Save u stanje plovnosti sve do Beograda. Sva su ova obećanja ostala neispunjena.

SNSD: Uspostavljanje redovnog avio-saobraćaja iz Banja Luke

“Ovog ljeta počinje obnova aerodromske piste u Banjaluci, uz završne razgovore o uspostavi redovnog avio saobraćaja sa regionalnim centrima i avio čvorištima u Evropi.” (više…)

SNSD: Avio saobraćaj

Rаzvoj domаće аvio-kompаnije u većinskom vlаsništvu Republike Srpske, sа domаćom flotom, ostаje kаo jedаn od prioritetа, uz redovni аvio-sаobrаćаj sа bаnjаlučkog аerodromа premа regionu i nekim čvorištimа аvio-sаobrаćаjа u Evropi.

SNSD: Aerodrom Trebinje

Zа аerodrom Trebinje dosаdаšnje аktivnosti opredijeliće izbor pouzdаnog strаteškog pаrtnerа.

SNSD: Izgradnja autoputeva

“Snažan podsticaj razvoju predstavljaće razvoj saobraćaja. Završetak auto puta Banjaluka – Gradiška, projektovanje i prve radnje na auto putu Banjaluka – Doboj, pripreme na Koridoru 5c,rješenje pravca Trebinje – Gacko – Sarajevo”

(više…)

SNSD: Pripreme za Koridor 5C kroz Republiku Srpsku

Uz to obаviti pripremne rаdnje i stvаrаti povoljnu finаnsijsku mogućnosti zа dionice Koridorа 5c kroz Republiku Srpsku (…).

SNSD: Pripreme za аuto-put Bаnjаlukа-Prijedor i Bаnjаlukа-Kupres

Uz to obаviti pripremne rаdnje i stvаrаti povoljnu finаnsijsku mogućnosti zа (…) аuto-put Bаnjаlukа-Prijedor i Bаnjаlukа-Kupres.

SNSD: Izgradnja novog mosta na Savi

(…) а preostаje izgrаdnjа novog mostа nа Sаvi.

SNSD: Plovnost Save

(…) dovođenje Sаve u stаnje plovnosti sve do Beogrаdа (…).

U oblasti energetike, SNSD je na posljednjim izborima dao samo jedno obećanje – o održanju niskih cijena električne energije – za razliku od prethodnih izbora, kada su programi ove stranke obilovali ambicioznim obećanjima o izgradnji energetskih postrojenja.

2006 godine, SNSD je tako obećao da će se iskoristiti “potencijali za proizvodnju, zapošljavanje, izvoz i razvoj uopšte koje nose Buk Bijela, Gornji Horizonti, druge faze Ugljevika i Gacka, termoelektrana u Stanarima, te manje hidroelektrane i neiskorišten potencijal vjetra.” Na istim izborima, SNSD je u svom programu tvrdio da “izgradnja gasovoda mora započeti u narednom četverogodišnjem periodu”, što se nije desilo.  Na izborima 2010. godine, SNSD je ponovo dao slična obećanja, poput izgradnje Gornje i Srednje Drine, Gornjih Horizonata, Ugljevika 2 i Gacka 2. Od 2006. godine do danas, osim izgradnje TE Stanari i početka radova na HE Dabar, nijedan od ovih projekata nije realiziran.

SNSD: Izgradnja Gornje i Srednje Drine, Gornjih Horizonata, Ugljevika 2 i Gacka 2.

U narednom periodu završiti projektnu dokumentaciju i, zakonom predviđenim metodama međunarodnih tendera i izbora strateških partnera, ući u kapitalne projekte Gornje i Srednje Drine, Gornjih Horizonata, Ugljevika 2 i Gacka 2.

SNSD: Izgradnja gasovoda

“Izgradnja gasovoda mora započeti u narednom četverogodišnjem periodu, uz razmatranje oba težišna pravca sjever – jug (duž autoputa) i od Zvornika, ka sjevernim i zapadnim krajevima. Ovim bi se i privredi i domaćinstvima omogućio dodatni izvor energije, a sami radovi bili bi krupna investicija i poboljšali niz ekonomskih parametara.”

(više…)

SNSD: Iskoristiti kapacitete energetskog sektora

“Energetski sektor jedan je od temeljnih prioriteta. Potencijali za proizvodnju, zapošljavanje, izvoz i razvoj uopšte koje nose Buk Bijela, Gornji Horizonti, druge faze Ugljevika i Gacka, termoelektrana u Stanarima, te manje hidroelektrane i neiskorišten potencijal vjetra, velika su prednost i moraju se početi koristiti u različitim vidovima uključujući koncesije ili zajednička ulaganja.”

(više…)

(istinomjer.ba)

 

20 godina istih obećanja: Od članstva u EU 2014. do mreže autoputeva

U posljednjih 20 godina Opšti izbori u BiH održani su šest puta (sedam izbora od 1996. godine), a partije koje su nakon...

Koliko je “mostarizacija” Bosne i Hercegovine zaista moguća?

Vidljivo je da političari pod “mostarizacijom” Bosne i Hercegovine podrazumijevaju različite stvari i vide različite uzroke i moguće krivce. Tako je za jedne “mostarizacija” opasnost od neodržavanja...

Srednjoškolski centar Travnik: Brojna neispunjena obećanja

Iako su aktivnosti na izgradnji srednjoškolskog centra u Travniku započele prije skoro 10 godina, ovaj projekat, i pored brojnih najava nadležnih, još uvijek nije konačno realiziran niti se može...