Dupla neistina načelniku Istočnog Novog Sarajeva

Gostujući u emisiji “Zabranjeni forum“, načelnik Istočnog Novog Sarajeva, Ljubiša Ćosić, osporio je nalaze “Istinomjera” o ispunjenosti obećanja koje je dao za mandat 2012-2016. 

cosic

Opština Istočno Novo Sarajevo jedna je od 12 bh. opština u kojima je Istinomjer pratio ispunjavanje obećanja koje su njihovi načelnici dali kada su se kandidovali za protekli mandat. Prema nalazima istraživanja, Ljubiša Ćosić uspio je, u cjelini ili većim dijelom, ispuniti 11 od 44 obećanja koja je dao tokom javnih istupa u predizbornoj kampanji 2012. godine.

Ćosić je, međutim, ustvrdio da je Istinomjer “imao pogrešne izvore” i “netačne podatke” kada je ocjenjivao njegov uspjeh u ispunjavanju obećanja. Ove tvrdnje načelnik Istočnog Novog Sarajeva iznio je gostujući na televiziji Pink BH, u emisiji “Zabranjeni forum”, koja je za temu imala smjenu vlasti u lokalnim samoupravama nakon oktobarskih izbora.

Ćosić je, za početak, izjavio da na izborima 2012. godine nije dao obećanja koja je Istinomjer ocjenjivao, posebno izdvojivši jedno od njih, koje se odnosilo na izgradnju etno-sela.

Snimak debatne emisije emitovane na televiziji Istočno Sarajevo tokom predizborne kampanje, ipak, nedvosmisleno pokazuje da Ćosić jeste dao ovakvo obećanje.

Ovaj put je otvorio dio prema Jahorini, tu treba tražiti investitora koji će izgraditi etno-selo. Etno-selo koje će privući turiste, kako tranzitne, tako i one vikend-turiste iz Sarajeva.

Ljubiša Ćosić, 21.09.2012

Ćosić je, dalje, osporio podatak da je, tokom njegovog mandata, budžetska potrošnja za plate u administraciji porasla za oko 300.000 KM, čime je prekršeno njegovo obećanje o racionalizaciji javnog sektora. Suočen sa činjenicom da je za ovu stavku u opštinskom budžetu za 2016. godinu planirano 1.870.000 KM, Ćosić je izjavio:

1.560.000 KM u budžetu opštine Istočno Novo Sarajevo su plate zaposlenih. Milion petsto šezdeset hiljada maraka su bile 2012, milion petsto šezdeset hiljada maraka (su i) 2016. Nije vam tačan podatak.

Ljubiša Ćosić, 24.11.2016.

Budžet opštine na čijem je čelu Ćosić usvojen je u decembru 2015. godine, a objavljen je u Službenim novinama u februaru 2016. godine (Službene novine grada Istočno Sarajevo 01/16, str. 9-20). Kako se iz priloženog dokumenta može vidjeti, za stavku “Rashodi za bruto plate” u 2016. godini planirano je 1.876.600 KM, kao što je Istinomjer i objavio.

budzet-ins-2016

Cifra koju je Ćosić naveo kao iznos izdavanja za plate u javnom sektoru, zapravo odgovara ukupnom iznosu koji je za lična primanja  (plate i naknade) opštinske administracije isplaćen u prvih 9 mjeseci 2015. godine. Poređenja radi, ukupna godišnja sredstva za lična primanja u 2015. godini bila su planirana u iznosu od 2.239.000 KM, rebalansom su povećana na 2.242.699 KM, dok je u 2016. godini za istu stavku planirano 2.241.500 KM.

U istoj emisiji, Ćosić je, takođe, vrlo otvoreno izjavio da njegova opština, kao ni on lično, nije odgovorila ni na jedan upit koji je Istinomjer poslao tokom istraživanja, zbog njegovog ličnog utiska da smo “kritični prema SNSD-u”. No, podaci koje je Istinomjer koristio su tačni i pored odbijanja načelnika opštine da ih učini javnim, te za obje ove izjave Ljubiša Ćosić dobija ocjenu neistinito.

(istinomjer.ba)

BALKANSKA “FACT-CHECKING” NAGRADA

Odlukom redakcije Istinomjera, Balkanska "Fact-checking" nagrada za Bosnu i Hercegovinu dodijeljena je Aleksandru...

Selma Ašćerić

(Ne)domaćinski odnos ministra Juske prema budžetu i službeno vozilo vrijedno preko 80.000 KM

Nakon što je postao ministar saobraćaja i komunikacija, Ismir Jusko je zbog svojih postupaka, poput odbijanja putovanja biznis klasom, i izjava da želi biti "od koristi državi", i odnositi se...

Selma Ašćerić

Selma Ašćerić

Selma Ašćerić

Pogledali smo slike i premijer definitivno laže

Fadil Novalić je optužio radnice “Borca” da su bile plaćene da protestuju ispred Vlade Federacije. Kao “krunski dokaz” ponudio je tvrdnju da su se, tokom osmodnevnog protesta, pred zgradom Vlade...

Tijana Cvjetićanin