Dupla neistina načelniku Istočnog Novog Sarajeva

Gostujući u emisiji “Zabranjeni forum“, načelnik Istočnog Novog Sarajeva, Ljubiša Ćosić, osporio je nalaze “Istinomjera” o ispunjenosti obećanja koje je dao za mandat 2012-2016. 

cosic

Opština Istočno Novo Sarajevo jedna je od 12 bh. opština u kojima je Istinomjer pratio ispunjavanje obećanja koje su njihovi načelnici dali kada su se kandidovali za protekli mandat. Prema nalazima istraživanja, Ljubiša Ćosić uspio je, u cjelini ili većim dijelom, ispuniti 11 od 44 obećanja koja je dao tokom javnih istupa u predizbornoj kampanji 2012. godine.

Ćosić je, međutim, ustvrdio da je Istinomjer “imao pogrešne izvore” i “netačne podatke” kada je ocjenjivao njegov uspjeh u ispunjavanju obećanja. Ove tvrdnje načelnik Istočnog Novog Sarajeva iznio je gostujući na televiziji Pink BH, u emisiji “Zabranjeni forum”, koja je za temu imala smjenu vlasti u lokalnim samoupravama nakon oktobarskih izbora.

Ćosić je, za početak, izjavio da na izborima 2012. godine nije dao obećanja koja je Istinomjer ocjenjivao, posebno izdvojivši jedno od njih, koje se odnosilo na izgradnju etno-sela.

Snimak debatne emisije emitovane na televiziji Istočno Sarajevo tokom predizborne kampanje, ipak, nedvosmisleno pokazuje da Ćosić jeste dao ovakvo obećanje.

Ovaj put je otvorio dio prema Jahorini, tu treba tražiti investitora koji će izgraditi etno-selo. Etno-selo koje će privući turiste, kako tranzitne, tako i one vikend-turiste iz Sarajeva.

Ljubiša Ćosić, 21.09.2012

Ćosić je, dalje, osporio podatak da je, tokom njegovog mandata, budžetska potrošnja za plate u administraciji porasla za oko 300.000 KM, čime je prekršeno njegovo obećanje o racionalizaciji javnog sektora. Suočen sa činjenicom da je za ovu stavku u opštinskom budžetu za 2016. godinu planirano 1.870.000 KM, Ćosić je izjavio:

1.560.000 KM u budžetu opštine Istočno Novo Sarajevo su plate zaposlenih. Milion petsto šezdeset hiljada maraka su bile 2012, milion petsto šezdeset hiljada maraka (su i) 2016. Nije vam tačan podatak.

Ljubiša Ćosić, 24.11.2016.

Budžet opštine na čijem je čelu Ćosić usvojen je u decembru 2015. godine, a objavljen je u Službenim novinama u februaru 2016. godine (Službene novine grada Istočno Sarajevo 01/16, str. 9-20). Kako se iz priloženog dokumenta može vidjeti, za stavku “Rashodi za bruto plate” u 2016. godini planirano je 1.876.600 KM, kao što je Istinomjer i objavio.

budzet-ins-2016

Cifra koju je Ćosić naveo kao iznos izdavanja za plate u javnom sektoru, zapravo odgovara ukupnom iznosu koji je za lična primanja  (plate i naknade) opštinske administracije isplaćen u prvih 9 mjeseci 2015. godine. Poređenja radi, ukupna godišnja sredstva za lična primanja u 2015. godini bila su planirana u iznosu od 2.239.000 KM, rebalansom su povećana na 2.242.699 KM, dok je u 2016. godini za istu stavku planirano 2.241.500 KM.

U istoj emisiji, Ćosić je, takođe, vrlo otvoreno izjavio da njegova opština, kao ni on lično, nije odgovorila ni na jedan upit koji je Istinomjer poslao tokom istraživanja, zbog njegovog ličnog utiska da smo “kritični prema SNSD-u”. No, podaci koje je Istinomjer koristio su tačni i pored odbijanja načelnika opštine da ih učini javnim, te za obje ove izjave Ljubiša Ćosić dobija ocjenu neistinito.

(istinomjer.ba)

Nova platforma opozicionog djelovanja u RS do juna

Na naredne parlamentarne izbore opozicija RS, u cilju postizanja boljeg izbornog rezultata, planira izaći u...

Selma Ašćerić

Izmjenama Izbornog zakona BiH preko 17.000 Hrvata ne bi imalo svoje predstavnike u Parlamentu FBiH

Izabrani predstavnici HDZ-a BiH i HDZ 1990 konstantno i kontinuirano potenciraju da su Hrvati u BiH neravnopravni sa ostalim narodima, što je bilo tema i nedavno održanog znanstveno-stručnog skupa...

Selma Ašćerić

Damir Dajanović

Dalio Sijah

Za 6 mjeseci moderniji GP Ivanica i veza sa Dubrovnikom

Unazad nekoliko godina se pričalo o izgradnji modernog graničnog prijelaza Ivanica, između BiH i Hrvatske, koji će odgovarati EU standardima za promet putnika i roba, a posebno roba koje zahtijevaju...

Selma Ašćerić