ZDK: Da li će inicijativa za objavu registra zaposlenih u javnom sektoru dobiti podršku premijera?

Načelnica Visokog, Amra Babić nedavno je uputila inicijativu Vladi Zeničko-dobojskog Kantona (ZDK) da javno objavi registar zaposlenih u javnom sektoru. Iako je premijer ZDK, Mirze Ganić pokretanje inicijative okarakterisao kao “nepotrebno”, ipak je rekao da će Vlada ZDK podržati svaki vid transparentnosti.

Moj stav je vrlo jasan – sve ono što je javno treba da bude transparentno i Vlada ZDK sa mnom na čelu će raditi u tom pravcu. Takvi registri zahtijevaju određena softverska rješenja i čim se stvore tehnički uslovi radit ćemo u tom pravcu, jer je transparentnost i borba protiv korupcije jedan od ciljeva ove vlade.

Mirza Ganić, 07.05.2019.

Podsjećamo, na sjednici Općinskog vijeća Visoko održanoj 30. aprila, inicijativa o uspostavljanju Registra lica zaposlenih u javnom sektoru ZDK jednoglasno je podržana, te je ista upućena Vladi Zeničko-dobojskog kantona.

Upućujem inicijativu Vladi Zeničko-dobojskog kantona, da po uzoru na Vladu Kantona Sarajevo javno objavi Registar lica zaposlenih u javnom sektoru, odnosno spisak svih imenovanih zvaničnika i njihovih savjetnika, državnih službenika i namještenika, direktora, pomoćnika direktora, savjetnika i uposlenika javnih ustanova i preduzeća, agencija, fondova, zavoda i ostalih institucija na području Zeničko-dobojskog kantona, kao i plate koje isti ostvaruju. Donošenje navedenog Registra smatram obaveznim za jačanje integriteta, objektivnosti, nepristranosti i transparentnosti u obnašanju javnih funkcija, te znakom odgovornosti Vlade ZDK i opredjeljenjem u cilju sticanja povjerenja građana i javnosti.

Amra Babić, 30.04.2019.

Istinomjer će pratiti da li će inicijativa za izradu registra zaposlenih u javnom sektoru, koji bi trebao da sadrži imena, radna mjesta i plaće svih uposlenika u kantonalnim organima uprave, ustanovama, institucijima i preduzećima, biti podržana od strane premijera Ganića.

(Istinomjer.ba)

Kanalizacija stigla, asfalt na čekanju

Desetogodišnji projekat izgradnje kanalizacije u Bijeljini privodi se kraju, ali jedan broj ulica u tom gradu nakon...

Općina Čapljina i službeno postala Grad Čapljina

Početkom marta 2017. godine iz ureda načelnika Čapljine, Smiljana Vidića saopćeno je da je pokrenuta inicijativa da ova općina dobije status grada. Nakon dvije godine od pokretanja inicijative...Hoće li se građani Rogatice ovoga ljeta okupati u bazenu?

Radovi na izgradnji otvorenog i mini-bazena za djecu i neplivače u Rogatici počeli su još polovinom 2016. godine, ali je nastavak projekta doveden u pitanje 2017. godine zbog, kako je navedeno,...