ZDK: Da li će inicijativa za objavu registra zaposlenih u javnom sektoru dobiti podršku premijera?

Načelnica Visokog, Amra Babić nedavno je uputila inicijativu Vladi Zeničko-dobojskog Kantona (ZDK) da javno objavi registar zaposlenih u javnom sektoru. Iako je premijer ZDK, Mirze Ganić pokretanje inicijative okarakterisao kao “nepotrebno”, ipak je rekao da će Vlada ZDK podržati svaki vid transparentnosti.

Moj stav je vrlo jasan – sve ono što je javno treba da bude transparentno i Vlada ZDK sa mnom na čelu će raditi u tom pravcu. Takvi registri zahtijevaju određena softverska rješenja i čim se stvore tehnički uslovi radit ćemo u tom pravcu, jer je transparentnost i borba protiv korupcije jedan od ciljeva ove vlade.

Mirza Ganić, 07.05.2019.

Podsjećamo, na sjednici Općinskog vijeća Visoko održanoj 30. aprila, inicijativa o uspostavljanju Registra lica zaposlenih u javnom sektoru ZDK jednoglasno je podržana, te je ista upućena Vladi Zeničko-dobojskog kantona.

Upućujem inicijativu Vladi Zeničko-dobojskog kantona, da po uzoru na Vladu Kantona Sarajevo javno objavi Registar lica zaposlenih u javnom sektoru, odnosno spisak svih imenovanih zvaničnika i njihovih savjetnika, državnih službenika i namještenika, direktora, pomoćnika direktora, savjetnika i uposlenika javnih ustanova i preduzeća, agencija, fondova, zavoda i ostalih institucija na području Zeničko-dobojskog kantona, kao i plate koje isti ostvaruju. Donošenje navedenog Registra smatram obaveznim za jačanje integriteta, objektivnosti, nepristranosti i transparentnosti u obnašanju javnih funkcija, te znakom odgovornosti Vlade ZDK i opredjeljenjem u cilju sticanja povjerenja građana i javnosti.

Amra Babić, 30.04.2019.

Istinomjer će pratiti da li će inicijativa za izradu registra zaposlenih u javnom sektoru, koji bi trebao da sadrži imena, radna mjesta i plaće svih uposlenika u kantonalnim organima uprave, ustanovama, institucijima i preduzećima, biti podržana od strane premijera Ganića.

(Istinomjer.ba)

Vlada FBiH da nagradi rukometnu reprezentaciju BiH sa 100.000 KM

Nakon što je rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila plasman na naredno evropsko prvenstvo, zastupnik...

Naredno proljeće bez odmora za učenike u Kantonu Sarajevo

Odluka o uvođenju proljetnog odmora u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo (KS) koja je donesena prije dvije godine već je izvjesno vrijeme bila predmet kritika. Tako je ministrica...Rekonstrukcija puta Lukavica – Pale biće okončana u roku od 180 dana?

Obnova puta Lukavica - Pale i mosta prema Jahorini najavljena je početkom ove godine kada je JP Putevi Republike Srpske objavilo poziv za izvođača radova na rekonstrukciji i rehabilitaciji...